Kész, rajt! Elstartolt a Bocuse d’Or Gasztrokörút

Kész, rajt! Elstartolt a Bocuse d’Or Gasztrokörút

Kész, rajt! Elstartolt a Bocuse d’Or Gasztrokörút, és ha ilyen maximális sebességgel és színvonalon halad tovább, akkor az már most biztosnak látszik, hogy a magyar Bocuse d’Or séfek lefőzik az országot.

2015. június 5-én, a 18. században épült, Röjtökmuzsajon található patinás Szidónia Kastélyszállodában útjára indult a Bocuse d’Or Gasztrokörút, és már rögtön az első állomásán igen magasra tették fel a mércét a szervezők. Az impozáns kastély, amely az elmúlt 200 év során számtalan tulajdonosnak, vendégnek adott otthont, élményt, méltó helyszíne volt a most startoló élménykörútnak, hozzájárulva látványban és szervezésben a komplex gasztronómiai élményhez. A romantikus kastélyszállóba ellátogató vendégek nem csak, hogy egy lassan feledésbe merülő korszak különleges világával találkozhattak – ahol a múlt, a jelen és a jövő egyszerre jelenik meg -, hanem kicsit elbújva a világ elől, a város forgatagától és zajától, a gyönyörű festői környezetben, olyan ízélményekkel lettek gazdagabbak, amit valószínűleg még hosszú ideig emlegetni fognak.

2015077bocuse2

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia szervezésében 9 hónapon át tartó, 9 alkalomból álló eseménysorozat célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson az európai verseny hazai elődöntőjében induló versenyzők számára, hogy azok országszerte megmutathassák és egyben közelebb is hozhassák a gasztronómia iránt érdeklődők számára a legmagasabb színvonalú magyar fine dining konyhaművészetet.

A SzigetköziFriss Víz kiemelt támogatásával elindított rendezvénysorozat különlegessége, hogy a séfeknek a helyszínek jellegét, hangulatát és funkcióját figyelembe véve kell összeállítaniuk állomásról-állomásra a menüsort, egyúttal rávilágítva a figyelmet a földrajzi adottságok által is meghatározott kiváló magyar alapanyagokra. Az időközben megrendezésre kerülő hazai selejtező versenyek és döntő eredményeképpen összeáll az a magyar csapat, aki képviseli hazánkat a 2016-ban, Budapesten megrendezésre kerülő európai döntőben, mely nemcsak kiemelkedő országimázs-építő lehetőség, hanem további lehetőséget ad arra, hogy a nemzetközi porondon még inkább előtérbe kerüljenek hazánk termékei, kulturális és turisztikai kincsei, illetve gasztronómiája.

2015077bocuse3

 

A Szidónia Kastélyszállodában megtartott vacsora előtt, Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke kiemelte a jövő évi, Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d’Or európai döntőjének fontosságát, hangsúlyozva, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a világ legelismertebb szakácsversenyén, minkét alapagyag – hal és hús-, magyar lehessen. Én pedig szurkolok, hogy így legyen!

A rendkívüli kulináris élményeket Molnár Gábor, a 2015-ös Bocuse d’Or szakácsversenyének 13. helyezést elért séfje garantálta, akinek célja az volt, hogy az egyszerű, hagyományos magyar alapanyagokat a 21. századi formában mutassa meg. Tette mindezt magas színvonalon, tele fantáziával és jó ízléssel, úgy, ahogyan joggal elvárható tőle.

„Az öt fogásos menüben megjelent a mangalica, a magyar szivárványos pisztráng és a kacsamáj, csakúgy, mint a vadturbolya, a csalán és a vadcitromfű is – utóbbi két növény egy részét a Röjtökmuzsaj felé tartó utam alatt, a folyópart mellett magam gyűjtöttem. Tettem ezt azért, mert fontosnak tartom a természet kincseinek felfedezését, ezekkel élni kell, nem szabad őket veszni hagyni. E gondolatot szánom a menü fő mondanivalójának is” – mondta Molnár Gábor.

A szemet kápráztató Herendi porcelánban tálalt fogások, nálam egytől egyig kitűnőre vizsgáztak, kulináris és vizuális élvezetet nyújtva egyaránt. Az összetett izgalmas ízek, az alapanyagok sokszínűsége, a gyönyörűen megkomponált fogások és a tálalás letisztultsága,  egységet alkotva járultak hozzá az egész estés élményhez.

Vadturbolyaleves, curry-creme fraiche

2015077bocuse5

Langyos marinált pisztráng, hízott kacsamáj, almaborleves, pumpernickel

2015077bocuse6

US-Tafelspitz frankfurti zöld szósz, fehér spárga, retek, vajas morzsagombóc

2015077bocuse7

BBQ Mangalicatarja, füstölt paprika, mustáros uborka, ropogós csalán

2015077bocuse8

Brios-Royal vaníliás rebarbarakompóttal, sóskafagylalt

2015077bocuse9

Bár az ízek kavalkádjából és sokszínűségéből nehezemre esne bármelyiket is kiemelni – hiszen mindegyik különleges volt a maga nemében -, a vadturbolyaleves, curry-creme fraiche hihetetlen izélményt alkotott, szintúgy, mint a langyos marinált pisztráng, hízott kacsamájjal, almaborlevessel és pumpernickel, ami jól mutatja, hogy nem hiába Molnár Gábor a müncheni Geisel’s Vinothek mártás-és halrészlegének vezetője jelenleg. Úgy tűnik, Molnár Gábor egyik specialitása a pisztráng, hiszen a Bocuse d’Or 2015-ös lyoni döntőjében a nemzetközi zsűri először a magyar séf pisztrángból készült halfogását kóstolta meg, amelyet a fűszeres zöldség zsüliennel és rákkal töltve készített el.

2015077bocuse10

A vacsorán felszolgált pezsgőket, Lukács Szabolcs, 2007-es magyar sommelier bajnok, 2010-es Világbajnoki negyeddöntős prezentálta nagyszerűen fogásról-fogásra. Az est alapkoncepciója az volt, hogy magyar pezsgők kísérjék végig a kulináris élvezeteket, amit belátásom szerint, Szabolcs remekül abszolvált, kezdve egy magasabb savtartalmú aperitif zweigelt Ráspi Brut Rosé 2010-es pezsgővel, majd folytatva a Kreinbacher Birtok remek ár-érték arányú pezsgőivel.

Én biztosan állítom, hogy gazdagabb lettem egy nagyszerű élménnyel, és kíváncsian várom a folytatást. Úgy tűnik számomra, hogy a Bocuse d’Or Gasztrokörút már az elején maximális sebességgel indult a hódító magyarországi útjára.

A vacsora után Molnár Gábornak tettem fel néhány kérdést:

Mennyire kemény munka egy ilyen menüsort összeállítani, gondolok itt elsősorban az alapanyagokra?

A menü koncepció kialakítása már nagyjából egy hónapja megtörtént. Első feladat a környék és a kastély feltérképezése volt, és ehhez a varázslatos vidéki miliőhöz alakítottuk ki a menüt. Az alapanyagok tekintetében a Szidónia Kastélyszálló vezetősége nagy segítséget nyújtott, a leadott menüigényemhez szerencsére minden alapanyagot be tudtak szerezni. Szerencsések vagyunk, hiszen Ausztria közelsége nagy segítséget nyújtott egyes alapanyagok beszerzésénél, de nagyon sok minden Magyarországról érkezett. A regionalitás fontos szerepet játszott a menü kialakításában, így a csalán, a turbolya, a levendula – amiket mi gyűjtöttünk -, mind-mind megjelentek a menüben.

Mennyi időd volt felkészülni a mai menüre?

Tegnap délben érkeztem, az előkészületekre gyakorlatilag másfél nap állt rendelkezésemre. Nekem ez volt az első ilyen megmérettetésem, és bár az idő kevésnek tűnik, és még idegen emberekkel, idegen környezetben nem dolgoztam, úgy gondolom, hogy minden nagyon jól funkcionált, a srácok, akik segítettek nagyon ügyesek voltak.

Azt említetted, hogy nagyon sok alapanyag Magyarországról érkezett, aminek nagyon örülök. Tehát, már rendelkezünk olyan alapanyagokkal, amik megállják a helyüket a csúcsgasztronómiában?

Szerintem igen, de az állandóságra is szükség lenne. Feltűnnek hihetetlen jó termelők, zöldségnövények, vagy akár húsok is néha, de ezek nem állandóak. Azon kell dolgozni, hogy állandó legyen, és akkor tényleg felzárkózhatunk a nyugat európai országokhoz. Még 5-6 év és ott leszünk.

Mik a visszajelzések az estével kapcsolatban?

Teljes mértékben pozitív. A visszajelzések alapján, azt mondhatom, hogy azt az ízkavalkádot, amit a mai este folyamán szerettem volna prezentálni, sikerült elérni.

Molnár Gáborról néhány szó:

Magyarország legjelentősebb professzionális szakácsversenyén a „Hagyomány és Evolució”-n 2013-ban első díjat nyert. 2014-ben megnyerte a Bocuse d’Or magyarországi döntőjét és még ugyanebben az évben a stockholmi európai döntőn kilencedik lett csapatával. A világ legrangosabb szakácsversenyén a Bocuse d’Or 2015-ös lyoni döntőjén Molnár Gábor a 13. helyet szerezte meg csapatával és egyben elnyerték a legjobb plakátnak járó különdíjat is. Ez az eredmény óriási siker a világ legjobb séfjeinek versenyében.

 Lukács Szabolcs, Molnár Gábor, és jómagam:

2015077bocuse12

Lukács Szabolcs pedig arra a kérdésemre válaszolt, hogy mennyire nehéz pezsgővel végig kísérni a vacsorát:

Nem túl könnyű feladat, de a vendégekkel beszélgetve, azt a visszajelzést kaptam, hogy nagyon jól harmonizált az étel-pezsgő párosítás. Alapjáraton a pezsgő egy abszolút jolly joker a gasztronómiában, és szép palackerjesztésű pezsgőkkel nagyon sok ételt lehet végig kísérni.

A Bocuse d’Or Gasztrokörút második állomása Veszprémben lesz, a rendezvénynek 2015. július 4-én a Villa Medici ad otthont, Pesti István séf közreműködésével.


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .