Két hungarikum találkozása

Két hungarikum találkozása

Velem együtt az Unicum fogyasztói rétege is öregszik, de míg a saját gondjaimra még senki sem találta meg a megoldást, addig a másikra már meg is lett az ellenszer: a Zwack család csavart egyet az Unicum titkos receptjén, hozzáadott egy kis tokaji aszút és kétféle hordóban is érlelte. Így született meg az év egyik nagy dobása, az új szuperprémium, erősen limitált és sorszámozott széria. Más néven az Unicum Riserva.

Hogy jégre töltve vagy e nélkül, netán egy kávés sült kacsa, vagy egy tömény csokoládés desszert lehet a legjobb párja? – ez legyen a ti gondotok. Szerintem jól megfér mindegyik mellé, bár a borszakírókkal a helyszínen ezt mi is rendesen megvitattuk.

A Zwack, visszajelzések alapján mindenképpen jégkockával ajánlja, de ha rám hallgattok – és ha mindenképpen jégre töltve szeretnétek fogyasztani – akkor inkább csak egy kockát tegyetek a pohárba. Ezáltal az ízek pont annyit hígulnak, amennyit el is bír a szerkezet. Ennél több már veszélyes: a finoman strukturált és összetett rétegei kezdenek szétesni a pohárban. Kár lenne nem megtartani a fiatalos, de mégis egyedies unicumos karaktert. A lényeget leszűrve: a Riserva izgalmas ital lett. Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok elvetemült Unicum rajongó. Persze, a koleszos éveimből a kis zsebpalackos kiszerelésről én is tudnék pár szaftos, nem ide illő történetet mesélni. Úgy, mint talán bárki más. De ez inkább hétpecsétes titok, pont olyan, mint az Unicum gyártása. Amit viszont az Unicum Riserva-ról tudok, most el is mesélem:

Az 1892 óta az Unicum készítés céljául szolgáló gyárközpont pincerendszerében pihen 8 hónapig a cég egyetlen legrégebbi használatban lévő hordójában a Riserva-nak szánt, eredeti Unicum. Ez az a hordó, amely – Magyarországgal ellentétben – a II. világháborút épségben megúszta. A többi hordót – a tartalom elfogyasztása után – a német és a szovjet katonák feldúlták, majd kihordták a pincéből, hogy pontonhidakat építsenek belőlük a Dunán. Állítólag ez is csak azért maradt épségben, mert a méretei miatt nem fért ki a pincészet ajtóján. Amúgy tényleg nem csak a nyolcvan éves életkora, hanem a méretei miatt is impozáns: 17000 liter Unicum készítésére/tárolására alkalmas. A 8 hónapos érlelés után, további 3 hónapos érlelésre átkerül tokaji aszús hordóba. Itt veszi fel a karakteres „fekete mézes” jegyeket, majd érlelés közben hozzátársítanak 1%-nyit a Dobogó Pince 2007-es 6 puttonyos aszújából. És hogy miért a Dobogó Pincészetre esett a választás? Egészen pontosan azért, mert ez is a Zwack család tulajdonában van. Zwack Izabella 18. születésnapjára kapta ajándékba édesapjától, központja Tokaj városában található, és a Tokaji borvidék híres dűlőiben, 6 hektáron gazdálkodnak: St. Tamás, Úrágya és Becsek. Dióhéjban ennyit kell tudni a Riserva-ról. A Zwack elsődleges célja ezzel, hogy az Unicumot prémium szegmensbe emeljék be, éppen ezért csak 3500 liter készült belőle. Ezt tükrözi az ára és a kiszerelése is.

És mivel a Zwack Unicum cégen belül a Zwack Izabella Borkereskedés is megtalálható, Szittnyai Zoltán, a Zwack borszakértője egy rövid borbemutatót is tartott számunkra. A borkereskedés 200 féle borral dolgozik, elsősorban magyar telekkel, de a család jó kapcsolatai révén Ornellaia és a Sassicaia borokat is forgalmaznak, ami pedig a pezsgőket illeti, ők a Moet&Chandon és a Dom Perignon hazai hivatalos forgalmazói.

Dobogó Furmint 2014

Az alapanyag a két mádi területről, a St. Tamás és a Becsek dűlőből származik, érlelésére pedig magyar, olasz és francia tölgyfa hordókat használtak vegyesen. A rossz évjárat miatt csak 7000 palack készült belőle. Petrolos jegyekkel nyit, a levegőztetéssel szebb és izgalmasabb lesz a pohárban. Elegáns hordó, érett körtés jegyek, fűszerek, kis gyurma és konzerv kukorica, kóstolva köves, érett citrusos, krémes, és még mindig frissnek hat, de érezhető benne még némi nyersesség. Finom pomelos lecsengés. Ételek mellé jól párosítható.

Dobogó Pinot Noir 2012

Mivel Zwack Izabella kedvenc szőlőfajtája, 2006-ban telepítettek belőle félhektárnyit az Úrágy-dűlőben. 2008-ban került az első évjárat a polcokra. A 2012-es pinot karakteres, de a levegő neki is jót tesz majd. Sűrűbb szövésű, édes fűszeres és karakterű bor, benne pedig sok gyümölcs: málna és érett cseresznye elsősorban. Ízében lehetne frissebb, szelőztetéssel megjelennek diszkréten az aszalványok. Még rendezetlen, és amit hiányolok benne, pont az, amitől sokkal érdekesebb is lehetne: a tokaji karakter.

Dobogó 6 puttonyos aszú 2006

Ez valami zseniális! Ha borversenyen pontozna az ember, akkor nem fukarkodna pontokban. Friss, cizellált, modern jellegű aszú, amely a hosszú, széles savakra épít. Mind illatában, mind ízjegyeiben rendkívül gazdag, hosszú és percekben mérhető utóíz. És még az ára is nagyon barátságos. Ha jól tudom, már csak néhány palackkal kapható Magyarországon. Azt is csak a Soroksári úti, Swack Izabella Borkereskedésben.

További képek a facebook oldalon: ITT

(Köszönöm a bemutatót és a meghívást)


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .