Kikelet Pince Lónyai Hárslevelű 2017

Kikelet Pince Lónyai Hárslevelű 2017

A Kikelet Pincét Berecz Stéphanie és férje Berecz Zsolt alapította 2002-ben Tarcalon. Hitvallásuk olyan tokaji borok termelése, amelyekben a dűlők, szőlőfajták egyedisége, karaktere szépen megmutatkozik, igazi nagykövetei a tokaji boroknak. Jelenleg 7 hektáron (ebből 5 a termő), 6 dűlőben művelnek szőlőt, ezekről készítik elegáns és egyben tartalmas boraikat. Többek között például a Váti-és Lónyai dűlőkből. Stéphanie elmondása szerint mindkét dűlőt más-más tulajdonságok miatt kedveli, míg a Váti-dűlőre inkább a teltség, sósság és a mélyebb struktúra a jellemző, addig a Lónyaira az elegancia, kecsesség, kedvesség és gyümölcsösség. Ez utóbbi dűlőről került most felbontásra egy 2017-es hárslevelű, melyet még Berecz Stéphanie-tól, a vele készített interjúm után kaptam Tarcalon. Hamarosan a beszélgetés is elérhető lesz az oldalon, de addig néhány szó a kóstolt hárslevelűről…

100% hárslevelű szüretelve 45 éves tőkékről, mely 5 hónapon keresztül érlelődött tölgyfahordóban. Halvány aranyszín és zöldes reflexek, kicsit nehezebben nyíló illata kezdetben némi fülledtséggel indít a pohárban, kiszellőzve viszont inkább a zöldfűszerek, gyógynövények, kamillavirág, krétapor, citrusok és fehér húsú gyümölcsök, pomelo jellemzik, amelyben díszítésként megjelenik egy diszkrét mézes és virágos karakter is. Kóstolva viszont az illatához képes visszafogottabb, a korty enyhén neutrális karakterű és a gyümölcsös vonal is diszkrétebb. Ízében lime, körte, méz és pici olajosság. Szikár, dinamikus, friss és feszes, közepestől hosszabb lecsengés. Izgalmas, ámbár még fiatal bor, mely kibontva másnap szebb és összetettebb karaktert és ízvilágot mutat kóstolva. Ha van rá lehetőség, érdemes még vagy másfél évet érlelni, egyébként is, Stéphanie szerint a hárslevelűi általában 3-7 éves intervallumban mutatják a legszebb arcukat. 6 pont


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Breitenbach Pince Furmint Félédes 2017

Breitenbach Pince Furmint Félédes 2017

A Breitenbach Pince tulajdonos-főborászáról, a Tokaji borvidékhez erős családi kötődéssel bíró Kiss Jánosról már régebben is írtam az oldalon néhány szót, pár napja viszont sok egyeztetés után végre sikerült egy olyan napot találnunk, mely mindkettőnk számára alkalmas volt egy összejövetelre, így János a szüretet kicsit […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!