Kikelet Pince Lónyai Hárslevelű 2017

Kikelet Pince Lónyai Hárslevelű 2017

A Kikelet Pincét Berecz Stéphanie és férje Berecz Zsolt alapította 2002-ben Tarcalon. Hitvallásuk olyan tokaji borok termelése, amelyekben a dűlők, szőlőfajták egyedisége, karaktere szépen megmutatkozik, igazi nagykövetei a tokaji boroknak. Jelenleg 7 hektáron (ebből 5 a termő), 6 dűlőben művelnek szőlőt, ezekről készítik elegáns és egyben tartalmas boraikat. Többek között például a Váti-és Lónyai dűlőkből. Stéphanie elmondása szerint mindkét dűlőt más-más tulajdonságok miatt kedveli, míg a Váti-dűlőre inkább a teltség, sósság és a mélyebb struktúra a jellemző, addig a Lónyaira az elegancia, kecsesség, kedvesség és gyümölcsösség. Ez utóbbi dűlőről került most felbontásra egy 2017-es hárslevelű, melyet még Berecz Stéphanie-tól, a vele készített interjúm után kaptam Tarcalon. Hamarosan a beszélgetés is elérhető lesz az oldalon, de addig néhány szó a kóstolt hárslevelűről…

100% hárslevelű szüretelve 45 éves tőkékről, mely 5 hónapon keresztül érlelődött tölgyfahordóban. Halvány aranyszín és zöldes reflexek, kicsit nehezebben nyíló illata kezdetben némi fülledtséggel indít a pohárban, kiszellőzve viszont inkább a zöldfűszerek, gyógynövények, kamillavirág, krétapor, citrusok és fehér húsú gyümölcsök, pomelo jellemzik, amelyben díszítésként megjelenik egy diszkrét mézes és virágos karakter is. Kóstolva viszont az illatához képes visszafogottabb, a korty enyhén neutrális karakterű és a gyümölcsös vonal is diszkrétebb. Ízében lime, körte, méz és pici olajosság. Szikár, dinamikus, friss és feszes, közepestől hosszabb lecsengés. Izgalmas, ámbár még fiatal bor, mely kibontva másnap szebb és összetettebb karaktert és ízvilágot mutat kóstolva. Ha van rá lehetőség, érdemes még vagy másfél évet érlelni, egyébként is, Stéphanie szerint a hárslevelűi általában 3-7 éves intervallumban mutatják a legszebb arcukat. 6 pont


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Új pincészet bontja szárnyait Tokajban

Új pincészet bontja szárnyait Tokajban

Kisebb egyeztetés után, de sikerült összehoznom egy közös kóstolóra az oldal csapatát, ami WineArtCulture Kóstolói Klub néven futna ebben a formában majd a jövőben. Természetesen csak abban az esetben, ha a borászatok, borkereskedők, borbárok részéről lesz igény ilyen jellegű szolgáltatásra, ahol a szakmájukban elismert szakemberek […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..