Kikelet Pezsgő 2015

Kikelet Pezsgő 2015

Berecz Stéphanie (Borászok Borásza 2014) és férje Berecz Zsolt által Tarcalon 2002-ben alapított Kikelet Pince, szintúgy, mint kifinomult, érzékeny boraik, egyedi és üde színfoltot képvisel nem csak a Tokaji borvidéken, hanem egész Magyarországon – írtam néhány hónapja a Berecz Stéphanie-vel készített interjúm bevezető részében, amit ha még nem olvastatok ITT elérhető. Stéphanie eredetileg kertész szeretett volna lenni, de szőlő és a bor iránt érzett szeretete végül a borász pályára sodorta.  A meghozott döntésében fontos szerepet játszott egy könyv elolvasása is, általa jött rá, mennyi szépséget rejt magában ez a hivatás.

Kikelet Pezsgő 2015

A tradicionális eljárással készített brut pezsgő házasításának nagyobbik részét a hárslevelű (60%), a többi részét pedig a furmint teszi ki. Berecz Stéphanie szerint a hárslevelű kevésbé szereti a furmintot, de ez fordítva nem igaz. Mint említi, érdekes módon ez inkább a száraz boroknál érvényes, hiszen a pezsgőinél a házasításban pont a hárslevelű a domináns. Szép, összetett pezsgő, közepes szalmasárga színintenzitással, kellemes, bár kicsit rövid felhabzással. Enyhén visszafogottabb illatintenzitás, mely kis idő elteltével szépen kibontakozik a pohárban, benne érett és aszalt gyümölcsök, szentjánoskenyér, datolya, körtés-mézes jegyek, kóstolva picit szikárabb, a kortyot elsősorban a finom körtés jegyek jellemzik. 5p+


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .