Kiválasztották Az Országház borait

Kiválasztották Az Országház borait

Az Országgyűlés elnöke hagyományteremtő szándékkal 2017-ben először, idén immáron második alkalommal borversenyt indított útjára, amelynek győztesei elnyerték Az Országház Bora 2018 címet. A borkiválasztáson a bortermelők mindazon palackozott minőségi borai és palackozott különleges minőségű borai vehettek részt, amelyek a magyarországi előírásoknak megfelelnek, és Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerültek.

A magyar bor régóta kiemelkedő szerepet tölt be az országimázs-építésben, Tokaj-Hegyalja a világ első zárt borvidéke. Már a 11. századtól dokumentáltak borra vonatkozó szabályokat Magyarországon, a magyar állam szinte a kezdetektől igyekezett szabályozni a borfogyasztást és a borforgalmat. Az Országgyűlés a 19. század folyamán fektette le a hagyományos bortermelés jogi alapjait. Az 1893. évi XXIII. törvény az első olyan szabályozás volt, amelyben az állam védte meg a magyar borászok érdekeit a borhamisítókkal szemben. Ezt követően az 1894. évi XII. törvénycikk által jött létre a hegyközségek országos hatáskörű szervezete, amely a magyarországi minőségi bortermelés nélkülözhetetlen alapja lett. A magyar törvényhozás ezekkel a jogi szabályozásokkal a hazai borkultúrát szilárdította meg.

Az Országgyűlés napjainkban is kiemelt figyelmet fordít a minőségi borkultúra hazai fejlődésére. Ezért a bormustrán azok a kiemelkedően jó minőségű hazai tételek kerültek kiválasztásra, amelyek reprezentációs alkalmakkor méltóképpen képviselik a magyar Országgyűlést.

A borokat huszonegy tagú bizottság bírálta el, amelynek elnöke dr. Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke volt. A hivatalos eredményhirdetésre és díjátadó ünnepségre 2018. június 1-jén került sor az Országház Vadász termében. A győztes bortermelőknek jogukban áll a díjnyertes italt saját címke alatt forgalmazni Az Országház Bora 2018 logóval ellátva.

A nyolc meghirdetett kategóriára összesen 160 palack érkezett be, 90 pincészettől.  A kiválasztáson 17 történelmi magyar borvidék képviseltette magát.

Az Országház Bora pályázat kiírásakor, az egyedi, a hely szellemét és sajátosságait visszaadó őshonos vagy már régen meghonosodott szőlőfajták és borstílusok kaptak elsősorban szerepet, ennek megfelelően nyolc kategóriában versengenek a megtisztelő címért a legkiválóbb magyar pincészetek: olaszrizling, furmint, egyéb fehér (a hárslevelű, a juhfark, az ezerjó és a kéknyelű – őshonos szőlőfajtáink), tokaji aszú, kadarka, kékfrankos, bikavér és cabernet franc.

Díjazottak

Figula Lőcze Olaszrizling 2015 (Figula Pincészet)

Béres Tokaji Naparany Cuvée 2015 (Béres Szőlőbirtok)

Bio Kéknyelű 2016 (Dobosi Pincészet és Vendégház)

Günczer kékfrankos 2012 (Günzer Zoltán Pincészete)

Borgundi Egri Bikavér 2012 (Petrény Winery)

„Nagyapám” Szekszárdi Kadarka 2017 (Eszterbauer Borászat)

Cabernet Franc Grand Selection 2011 (Juhász Testvérek Pincészete)

Grand Tokaj Tokaji Aszú Szarvas 6 puttonyos 2013 (Grand Tokaj)

 

(készült a sajtóközlemény alapján)


Related Posts

Nyúlmájparfé Niko módra

Nyúlmájparfé Niko módra

Aki a facebookon követi az oldalt tudja, hogy új séf segíti a jövőben a munkámat. Niko Tähti, a finn származású séf jelenleg a budapesti Finn Nagykövetség executive séfje, de dolgozott már Angliában, Hong Kongban, Libanonban és természetesen Finnországban. A borajánlatról most nem én gondoskodtam, hanem […]

Ezek lettek az Országház borai

Ezek lettek az Országház borai

Idén ötödik alkalommal hirdették meg az Országház Bora versenyt a minőségi magyar borkultúra fejlesztése és támogatása érdekében, amelynek díjkiosztó ünnepségére a Parlament Vadásztermében került sor. Az eseményen én is hivatalos voltam. Az Országház Bora 2021 megtisztelő cím elnyeréséért folytatott versenyen összesen 19 magyar borvidék 93 […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .