Koch Csaba: Villányi csúcstámadás

Koch Csaba: Villányi csúcstámadás

A Koch Borászat, illetve Koch Csaba nem igazán szorul bemutatásra. A nemzedékek óta szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozó borászat a Hajós-Bajai borvidéken, Borotán található, de VinArt néven, mint egy korábbi írásomban már említettem, Koch Csaba a Villányi borvidéken, pontosabban Nagyharsányban is készít komoly borokat.

Koch Csaba számos más elismerés mellett 2014-ben az Év Pincészete díjat, 2019-ben az Év Bortermelője és a Legjobb Európai Borászat címet is kiérdemelte. Koch Csaba egyébként már hosszú évek óta szakmai szervezetek irányító testületeiben is vállal szerepet: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában az elnökség tagja, elnöke a Duna Borrégió Tanácsának, a Duna Borrégió Borút Egyesületnek, valamint a Hajós-Bajai Borvidék Hegyközségi Tanácsának, illetve a Magyar Bor Akadémia tagja és a szervezet ellenőrző bizottságának elnöke. 

Koch Csaba azon borászok közé tartozik, aki érzékenyen gondolkodik a klímaváltozással, a környezetszennyezéssel és fenntarthatósággal kapcsolatban, így felelősséget vállalva a jövőért, a szőlőültetvényei egész területén kizárta a rovarölő szerek használatát és már 30 hektáron teljesen organikusan gazdálkodik. Idén igazán szerencsés voltam, hiszen több alkalommal is jártam nála a borotai birtokán, illetve szintén ebben az évben két interjút is készítettem vele: egyiket a VinCE Magazin, másikat pedig a Figyelő Hetilap számára. Mint tapasztaltam, a sváb származású, többdiplomás szőlész-borász Koch Csaba vendégszeretetére, akárcsak a nála kóstolt borokra nem lehet panasz. Szívvel-lélekkel borászkodik és irányítja a családi vállalkozását, őszintén kíváncsi a véleményekre, birtoka és ennek hangulata pedig példaértékű.

Koch Csabával borotai birtokán

Talán azt már kevesebben tudják, hogy a közelmúltban Koch Csaba elérkezettnek látta az időt, hogy forgalomba hozza villányi birtokának csúcsborait, a 899 borcsaládot. Mint a Koch Borászat oldalán olvasható, Csaba elképzelése az volt, hogy az eddigi munkássága során a legszebbnek tartott évjáratokból 3 különálló különleges bor készüljön. A 889 borcsalád nevét onnan kapta, hogy mindössze 3 hordó, azaz 899 palack készült. A 899 borok kivételes dizájnnal, prémium bordeauxi palackokban, egyesével készült, önálló sorszámmal ellátott címkével kerültek forgalomba. A három tételből álló borcsaládból (899 Villányi Franc, 899 Villányi Merlot, illetve a 899 Villányi Syrah) most a 2015-ös évjáratú 899 Villányi Franc került a poharamba. A történethez annyi még hozzátartozik, hogy Koch Csaba VinArt néven palackozott 2015-ös évjáratú 899 néven forgalmazott borát dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus, a WineArtCulture oldal vendégszerzőjével kóstoltam. Csak én tudtam mi van a pohárban, ő vakon kóstolta, de a véleményünk egyforma volt.

Koch Csaba VinArt Villányi Cabernet Franc 899, 2015

Sűrű villányi bor, melynek színéből is látszik, hogy komoly bor rejtőzik a palackban. Közepestől kicsit intenzívebb, komplex és elegáns illatában erdei, fekete bogyós gyümölcsök, szilvalekvár dominálnak, de elég markáns a hordófűszerek jelenléte is, kakaópor, kávébab, mentol, szegfűszeg, fekete bors, füst, toast, vanília formájában, amihez társul némi földesség is. Levegőztetéssel kis likőrösség is megjelenik, és a rétegei is szépen kibontakoznak. Kóstolva a korty puha és kedves, köszönhetően a kidolgozott csersavaknak. Csiszolt, kerek savai jól integrálódtak a bor szövetébe. A tannin viszont markáns és leginkább a korty második felétől kap nagyobb szerepet. Komoly bor, minőségi fával, mely két-három éves palackérlelés után még szebb és részletesebb lesz. Bár tartalmas és telt, a korty mégis friss gyümölcsökre van kalibrálva. Lecsengésében viszont felerősödik a füstös kesernyésség. Ami feltűnő, hogy az alkohol más villányi nagyágyú borokhoz képest nagyon moderált: 13,5%. Egyértelműen a villányi csúcsborok között a helye. 7 pont, a 100-as pontrendszerben 90 pont a jutalma.

Szerző, fotók: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]

Ipacs Szabó István – „Az ember itt megérti, hogy a szőlő és a bor képes a lelket felemelni”

Ipacs Szabó István – „Az ember itt megérti, hogy a szőlő és a bor képes a lelket felemelni”

Április 2.-án került megrendezésre az Aba-Novák Kulturális Központban a III. Szolnoki Bor-és Pezsgőmustra, ahol a Szolnoki Borkör szervezésében 30 borászat, 150 szabadon kóstolható borral és pezsgővel várta a látogatókat. A szakmai partner találkozóból már nyilvános rendezvénnyé avanzsált sétáló kóstoló, láthatóan évről évre fejlődik: határozottabb célokkal […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .