„A legtöbb egri borász szerint a bikavérről és az egri csillagról kell szólnia Egernek, de én nem értek egyet ezzel. Mindkét márka nehezen kommunikálható, különösen a lejáratott és nehezen definiálható bikavér. Ennek újjáépítése elég kemény dió” – vallja Kovács Nimród, az év Gasztroborásza, akinek borai nem csak Magyarországon sikeresek, hanem a nemzetközi piacon is. Egy invitálásnak köszönhetően egy csapat boros-gasztros szakemberrel ellátogattam a minap Egerbe a Kovács Nimród Winery-hez: dűlő-és pincetúra, és a legkiemelkedőbb tételek vertikális tesztje várt rám, mindez a filantróp üzletember, Kovács Nimród társaságában. Felejthetetlen élményben volt részem, de egy ilyen személyiség jelenlétében nem is lehetne más.
Kovács Nimród 1949-ben született Budapesten, 1971-ben Jugoszláviából átúszott Olaszországba, ahol több hónapot töltött menekülttáborban, majd útja az Egyesült Államokba vezetett tovább. Itt a kezdeti feketemosogatóból felküzdte magát és tucatnyi vállalkozást vitt sikerre, többek között felfuttatta a Discovery Channelt is. Az 1990-es években pedig az HBO és a Spektrum televíziókat tette gazdaságilag is stabillá Magyarországon, miközben vezetése alatt a UPC Közép és Kelet Európa legnagyobb kábelszolgáltatója lett. Munkájáért 2005-ben kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével. 2009-től hátat fordított a multivilágnak és azóta az összes idejét az egri pincéjének szenteli.
„A mostani szememmel úgy látom, hogy a siker titka a hála. Minden reggel megköszönni a Jóistennek – vagy annak, akiben hiszünk -, amit sikerült elérni, és nem hiányolni azt, ami nem sikerült”- mondja Kovács Nimród, amikor a titkáról kérdezik.
Eger a természeti adottságainak köszönhetően Magyarország egyik legizgalmasabb borvidéke, a dűlők pedig rendkívüli jelentőséggel bírnak a borok karakterére. „Eger a magyar Burgundia” teszi hozzá Kovács Nimród, amit a kontinentális klíma és a talaj változatossága alkalmassá tesz a nagy fehér és a nagy vörös bor készítésére egyaránt. Éppen ezért amikor 2009-ben átvette az akkor még Monarchia Winery név alatt futó pincészetet, olyan fajtákat telepített, melyek otthon érzik magukat Egerben.
„Olcsó borokkal nem lehet labdába rúgni a világpiacon, és sajnos Egernek egy nagy része még mindig az olcsó borokról szól. Előbb-utóbb a minőség, és a terroir borok irányába kellene orientálódni, de már ez is alakulóban van. Az egri borokat viszont csak úgy lehet összehasonlítani a világ boraival, ha ezeket ismerjük és rendszeresen kóstoljuk. Sajnos az egri borászok – tisztelet a kivételnek – nem igazán kóstolják a világ borait. Magyarországon csak is a minőségi bortermeléssel szabad foglakozni, de elérni azt a szintet, ami külföldön is ennek számít, nagyon nehéz feladat. Ehhez viszont a belső borversenyek sem igazán jó támpontok. A borok világpiacán megjelenni kemény harc, és amíg egy kereskedőnek elmeséled, hol van Magyarország és mi az egri bikavér, addig ő már két láda olasz bort eladott” – foglalta össze röviden a véleményét Kovács Nimród, hozzátéve, hogy szeretné, ha egyre több sikeres borászat lenne Egerben, és egyre többen nyújtanának konzisztens minőséget, hiszen csak így tud berobbanni a világba az Egri borvidék.
Kóstolt borok:
Kovács Nimród Winery, Eger
Egri rosé 2015 – Mindennapi örömök borcsalád
Friss és gyümölcsös pinot noir rozé, ami a hosszú út után igazán jól tudott esni.
Monopole borcsalád

Gratulálok és Hálás vagyok a Gondolatokért…Zsuzsa