Kovács Nimród Rhapsody Egri Bikavér 2016

Kovács Nimród Rhapsody Egri Bikavér 2016

A Borsmenta legutóbbi sajtókóstolóján 15 bikavér került vakon a poharakba, én pedig ahelyett, hogy most az összes kóstolt borról egyenként írjak, inkább úgy döntöttem, hogy a pontszámaim alapján a legjobb háromról teszek említést az oldalon. A képzeletbeli dobogó első három helyére két Kovács Nimród és egy St. Andrea bikavér került fel.

Különös személyisége az Egri borvidéknek a 2005-ben Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett Kovács Nimród, aki 35 éves üzleti karrierjét reklám-szakemberként kezdte Amerikában. Mint már egy korábbi posztban is említettem, Kovács Nimród 1949-ben született Budapesten, 1971-ben Jugoszláviából átúszott Olaszországba, ahol több hónapot töltött menekülttáborban, majd útja az Egyesült Államokba vezetett tovább. Itt a kezdeti feketemosogatóból felküzdte magát és tucatnyi vállalkozást vitt sikerre, többek között felfuttatta a Discovery Channelt is. Az 1990-es években pedig az HBO és a Spektrum televíziókat tette gazdaságilag is stabillá Magyarországon, miközben vezetése alatt a UPC Közép és Kelet Európa legnagyobb kábelszolgáltatója lett. 2009-től viszont hátat fordított a multivilágnak és azóta az összes idejét az egri pincéjének szenteli.

Kovács Nimród Rhapsody Egri Bikavér 2016 

Klasszikus bikavér kékfrankos gerinccel (47%), kiegészítve pinot noir-ral (24%), syrah-val (15%), és egyenlő arányban cabernet franc-nal és merlot-val. A Nyilasmár és Nagyfai alapanyagát 2016. szeptember 17 és október 29 között szüretelték, majd 30%-ban új, 225 literes hordókban érlelték 20 hónapon keresztül, 45%-ban magyar, 40%-ban francia és 15%-ban amerikai tölgy hordót használva. Gazdag illatában karácsonyi fűszerek, étcsokoládé, tejkaramella, fahéj, sok hordó, utóbbi kissé elnyomja a gyümölcsös vonalat. Pihenve a pohárban már megjelennek a mazsolás jegyek is. Kóstolva a korty viszonylag sűrű, enyhén krémes, a tanninja érett.  86 pont/6-

Következzen a teljes borsor, a másik Kovács Nimród, illetve a St. Andrea bikavér nem szerepel a listán, mivel ezekkel külön-külön posztban foglalkozom majd.  

 • Aprókertek Borászat 3 kert 2017 – 82 pont/4+ (Eredetileg magasabbra pontoztam, a végén visszakóstolva változtattam a pontszámon)

 • Tóth Ferenc Classic Bikavér 2016 – 82 pont/4+

 • Tüske Pince Bikavér 2016 – 83 pont/5-

 • Böjt Bikavér 2016 – 78 pont/3

 • Sebestyén Pince Bikavér 2016 – 85 pont/5+

 • Márkvárt Pince Bikavér 2016 – 83 pont/5-

 • Sebestyén Pince Iván-völgyi Bikavér 2016 – 85 pont/5+ (Eredetileg kisebb pontszámot adtam neki, a végén visszakóstolva változtattam a pontszámon)

 • Heimann Bikavér 2016 – 83 pont/5-

 • Mészáros Pál Classic Selection Bikavér – 84 pont/5

 • Németh János Sygno Bikavér 2015 – 83 pont/5-

 • Thumerrer Pince Bikavér Superior – 82 pont/4+

 • Márkvárt Pince Bikavér 2009 – 85 pont/5+


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .