A hónap felfedezettje

A hónap felfedezettje

A Kováts család több generáció óta szőlőműveléssel és borkészítéssel foglalkozik, családi pincészetük pedig a horvátországi, a szinte csakis magyarok lakta Csúza községben található. Az Árpád-kori település lakói, akárcsak a Kováts család, ma is hűek magyar hagyományaikhoz.

Jelenleg nagyjából 15 hektáron gazdálkodnak, főleg fehérszőlőfajtákkal, ezek közöl is a legnagyobb arányban olaszrizlinget termesztenek, ami közel a területük felét teszi ki. Ezt követi a sauvignon blanc, chardonnay, szürkebarát, tramini, vörösfajtákban pedig a merlot, pinot noir, kékfrankos és cabernet sauvignon, amiből vörösbor mellett rozét is készítenek. Kováts Attila a családi hagyományt folytatva 2006-ban vette át a vállalkozás vezetését, de a mai napig édesapjával közösen dolgozik a szőlőben. Attila a villányi Teleki Zsigmond Szakképző Iskolába járt, ahol borászatot és szőlészetet tanult, utána pedig Budapesten a Corvinus Egyetemen a szőlész-borász mérnöki képzésen vett részt.

Kováts Pinot Noir 2016

Cizellált pinot noir, egy olyan pincészettől, akiről alig hallottam. Bár pihenve érződik, hogy nem egy nagyon friss tétel, az öt év ennek ellenére semmilyen nyomott nem hagyott rajta. Aroma- és ízjegyeiben meggymag, piros bogyós gyümölcsök, édes jellegű fűszerek, csokoládé, pihentetve pedig egy kis bőr, avar és némi mazsola jelenik meg benne. Szép egyensúlyban lévő bor, elegáns szerkezettel és finom, puha tanninnal. Egy picit az alkohol ad némi tüzességet a korty végének, de ezzel együtt nagyon jól csúszik minden korty.

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!

Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!

Legalábbis a jelenlegi helyzetben ez nem igazán várható. Nem azért mert nem lenne elég jó, és most nem a nagy átlagra, vagy a kétfilléres hungarikumnak csúfolt alsópolcos bikavérekre gondolok. Sokkal inkább azért, mert nem tudjuk pontosan megfogalmazni, hogy mi a „magyar bor”. Ahogyan azt sem, […]

Zamatos rozé

Zamatos rozé

Pinot noir: sokan rajonganak érte, mások pedig nem értik, miért ilyen nagy körülötte a felhajtás. A francia eredetű szőlőfajta igazi primadonna: szinte mindenre érzékeny, hajlamos valamennyi gombás betegségre és rothadásra is, s csak a legnagyobb odafigyelés és különleges bánásmód mellett ad kiváló borokat. A vékony […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .