Közös exportstratégiával célozzák a külpiacokat a Kárpát-medence magyar borászai

Közös exportstratégiával célozzák a külpiacokat a Kárpát-medence magyar borászai

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) a Junibor Fiatal Borászok Egyesületének szakmai támogatásával közel 100 kárpát-medencei magyar borászat részvételével első ízben rendezte meg április 20-22. között a PANNON VINERSITAS Szabadegyetem elnevezésű szőlész-borász rendezvényt. Az esemény kiemelt célja, hogy elősegítse a Kárpát-medence fiatal magyar borászai közötti tapasztalatcserét, a szakmai ismeretek bővítését, az export célú összefogást, valamint közös, piacképes árualapok kialakítását.

A Szabadegyetemen neves hazai és külföldi szakemberek, elismert borászok ismereteik és szakmai tudásuk átadásával segítették a fiatal borászok jövőbeli tevékenységét, termékpálya szemléletét. A cél, hogy a fiatal borászok a „dűlőtől a pohárig” elv mentén megfelelő szakmai alapot kapjanak a borágazat különböző szegmenseiben (művelésmódok, fajtaválasztás, eredetvédelem, marketing, modern borászati technológiák, versenyképes exportképesség).

,,A Junibor Fiatal Borászok Egyesülete kvalitásai a közösségi gondolkodás, az összefogás, a nyitottság, a tudásszomj valamint egy nemes cél szolgálata, mely esetünkben a magyar bor fejlődésének az ügye. A PANNON VINERSITAS Szabadegyetem éppen ezért a legfontosabb rendezvény számunkra, hiszen pontosan ezeket az értékeket közvetíti, úgy, hogy közben a külhonban élő magyar borászokkal is megismerkedhetünk, szorosabb kapcsolatot teremthetünk” – mondta Hernyák Tamás, a Junibor Fiatal Borászok Egyesületének elnöke.

A fentiekkel összefüggésben a Magyar Kormány által meghirdetett kárpát-medencei Gazdaságfejlesztési Program pályázatai nagyban segítik a külhoni borászatok fejlesztését. A történelmi jelentőségű programnak köszönhetően a határon túli magyar cégek modernizálhatják vállalkozásukat, valamint földterületet, munkaeszközöket, gépeket, technológiákat vásárolhatnak.

 „A Kereskedőház célja, hogy szakmai tartalommal töltse meg a Magyar Kormány nemzetpolitikai törekvéseit, hiszen a Gazdaságfejlesztési Program kölcsönös előnyöket biztosít az anyaországi és határon túli magyar borászatok számára is, mivel a fejlesztések révén a régiós gazdasági környezet minden szereplőt érdekelté tesz a hosszú távú együttműködések kialakításában. Ez pedig elengedhetetlen a Kárpát-medence, és ezen keresztül Magyarország gazdaságának további fejlődéséhez” – fogalmazott Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

A rendezvény szervezői vallják, hogy a magyar borok sikere a magyar borászok összefogásának sikerén múlik. Az együtt, egyformán gondolkodás – a fiatal borász generáció által – tudatosabb, egyedibb, magyarosabb borok elkészítését eredményezheti.

„A Kormány egyik, fiatalokat célzó törekvése, hogy elősegítse a vállalkozói létforma beindítását és fenntartását a fiatal generációk számára. Ennek érdekében számos ösztönző programot hirdettünk meg az elmúlt évek során, amelyeken keresztül megvalósulhat egy, a fiatalokat összekötő közösségi szemlélet. A fiatalos, újító borászokban azokat az úttörő vállalkozókat látjuk, akik képesek a magyar kultúrát ápolni. A magyar bor, amely a minőséget is jelképező magyar Hungarikumok egyike, közös identitást is adhat, készítésének művészete pedig közös pont a világon bárhol élő magyarság számára” – fogalmazott Dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára.

(Készült a sajtóközlemény alapján)Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .