Balaton, tyúkok és kékfrankos

Balaton, tyúkok és kékfrankos

Az osztrák tulajdonban lévő, Kéthelyen található Kristinus Borbirtok 2019-től teljes mértékben a biodinamikus művelési módra áll át, és ha minden a tervek szerint halad, egy-két éven belül már DEMETER tanúsítvánnyal is rendelkezik majd. Florian Zaruba irányítása alatt, aki változtatva az addigi fényűző életével 2015-től viszi a birtokot, fenntartható módon művelik a szőlőt, nem használnak felszívódó növényvédő szereket, csupán természetes preparátumokat, boraik spontán erjednek, de ha szükséges, akkor is csak saját élesztőtörzseket használnak.

Múlt évben jártam a Kristinus Borbirtok bázisán, amikor Magyarország egyik legismertebb borokkal foglalkozó magazinja számára készítettem egy interjút Florian Zarubával. Elmondása szerint a pincészet igyekszik minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni, legtöbb termékük szűretlenül, alacsony kén hozzáadásával kerül a palackba, de az új, átalakított portfoliójukban a narancsborok, az ősi pezsgőkészítési technológiával készült pétilant naturel pezsgő és a natúr borok mellett már sárgamuskotály, zenit, zöldveltelini PÉT-NATok is helyet kaptak. A Kristinus Borbirtok szeretné minél nagyobb mértékben függetleníteni magát a körülöttük lévő dolgoktól, így egyre jobban igyekszik az önfenntartó, farm jellegű gazdálkodás irányába mozdulni.Mivel a biodinamikus gazdaságból nem hiányozhatnak az állatok sem, a csirkék számára létrehoztak egy mobil házat, így a csirkék egész nap szabadon szaladgálhatnak az épület mögötti területen. Nem mellesleg segédkeznek a komposzt előállításban, és állandó kapirgálásukkal egyenletesen osztják azt el.

Hétvégén a pincészet 2017-es kékfrankos válogatása került a poharamba, mely 14 hónapot pihent 225 literes magyar tölgyfahordóban.  Mélyebb árnyalatú rubinvörös színű kékfrankos, közepestől visszafogottabb aromajegyeiben erdei feketebogyós gyümölcsök, áfonya, meggy, vanília, csokoládé, bőr, feketebors, fa, a háttérben szilvahéj és a hordós érlelésből származó fűszerek. Tetszetős, de valójában különös izgalmaktól mentes bor. Kóstolva az aromáihoz képest árnyaltabb és szerényebb, s bár viszonylag jó ivású, a korty is mentes az izgalmaktól. Közepestől kisebb test, moderált alkohol, integrált, de kissé szárító tapintású tanninszerkezet. Lecsengésében fekete teás, kissé kesernyés utóízzel búcsúzik a bor. 6p

Szerző, borfotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Borítókép: Kristinus Borbirtok Facebook


Related Posts

Terra Australis

Terra Australis

A pandémiás időszak miatt 2019-ben volt utoljára Magyarországon Terra Australis, vagyis Halász Attila borshow. A több évtizede Sydneyben elő borszakértő évről évre komoly ausztrál borválogatással lepi meg azt a maximum 15 embert, akik beférnek a kóstolókörbe. Idén egy magyar bemutatkozó tétellel együtt, a következő italok […]

Ropogós kacsacomb lilakáposztás rétessel Takler módra

Ropogós kacsacomb lilakáposztás rétessel Takler módra

Egy ropogósra sült finom kacsacombnak lilakáposztás rétessel bizony nehéz ellenállni, főleg ha ez Szekszárd és egyben Magyarország egyik legismertebb pincészetének, a Takler Borbirtok saját, PRIMARIUS névre keresztelt éttermének konyhájából érkezik. Mert ez olyan finomra sikeredett, hogy kénytelen voltam Takler Andrást felhívni és elkérni a fogás […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .