Balaton, tyúkok és kékfrankos

Balaton, tyúkok és kékfrankos

Az osztrák tulajdonban lévő, Kéthelyen található Kristinus Borbirtok 2019-től teljes mértékben a biodinamikus művelési módra áll át, és ha minden a tervek szerint halad, egy-két éven belül már DEMETER tanúsítvánnyal is rendelkezik majd. Florian Zaruba irányítása alatt, aki változtatva az addigi fényűző életével 2015-től viszi a birtokot, fenntartható módon művelik a szőlőt, nem használnak felszívódó növényvédő szereket, csupán természetes preparátumokat, boraik spontán erjednek, de ha szükséges, akkor is csak saját élesztőtörzseket használnak.

Múlt évben jártam a Kristinus Borbirtok bázisán, amikor Magyarország egyik legismertebb borokkal foglalkozó magazinja számára készítettem egy interjút Florian Zarubával. Elmondása szerint a pincészet igyekszik minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni, legtöbb termékük szűretlenül, alacsony kén hozzáadásával kerül a palackba, de az új, átalakított portfoliójukban a narancsborok, az ősi pezsgőkészítési technológiával készült pétilant naturel pezsgő és a natúr borok mellett már sárgamuskotály, zenit, zöldveltelini PÉT-NATok is helyet kaptak. A Kristinus Borbirtok szeretné minél nagyobb mértékben függetleníteni magát a körülöttük lévő dolgoktól, így egyre jobban igyekszik az önfenntartó, farm jellegű gazdálkodás irányába mozdulni.Mivel a biodinamikus gazdaságból nem hiányozhatnak az állatok sem, a csirkék számára létrehoztak egy mobil házat, így a csirkék egész nap szabadon szaladgálhatnak az épület mögötti területen. Nem mellesleg segédkeznek a komposzt előállításban, és állandó kapirgálásukkal egyenletesen osztják azt el.

Hétvégén a pincészet 2017-es kékfrankos válogatása került a poharamba, mely 14 hónapot pihent 225 literes magyar tölgyfahordóban.  Mélyebb árnyalatú rubinvörös színű kékfrankos, közepestől visszafogottabb aromajegyeiben erdei feketebogyós gyümölcsök, áfonya, meggy, vanília, csokoládé, bőr, feketebors, fa, a háttérben szilvahéj és a hordós érlelésből származó fűszerek. Tetszetős, de valójában különös izgalmaktól mentes bor. Kóstolva az aromáihoz képest árnyaltabb és szerényebb, s bár viszonylag jó ivású, a korty is mentes az izgalmaktól. Közepestől kisebb test, moderált alkohol, integrált, de kissé szárító tapintású tanninszerkezet. Lecsengésében fekete teás, kissé kesernyés utóízzel búcsúzik a bor. 6p

Szerző, borfotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Borítókép: Kristinus Borbirtok Facebook


Related Posts

Bio siller a Mátrából

Bio siller a Mátrából

Juhász Renéről, a Mátrai borvidéken található René’s Wine Heaven pincészet fiatal borászáról és tulajdonosáról egy korábbi vele készített interjúmban ITT találtok több információt. A kertész mérnök, szőlész-borász René egy félbeszakadt futballkarrier után fordult a borkészítés irányába és 2012-ben a Fiatal Gazda Pályázaton nyert támogatásból indította […]

Mert Inni Jó

Mert Inni Jó

Amikor borászok társaságában, a pincészetnél kóstolunk, időnként az embert magával ragadja a történet, a borvidék hangulata, illetve a borász személyisége. Mi tagadás, néhányszor én is beleesek ebbe az érzésbe. Legutóbb éppen a Villányi borvidéken tett látogatásom alkalmával, amikor több órát töltöttem Ipacs Szabó István társaságában, […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .