„Külföldre kell menni és ott megmutatni, mit tud Magyarországon ez a két szőlőfajta! – A Heumann Pincészetnél jártam

„Külföldre kell menni és ott megmutatni, mit tud Magyarországon ez a két szőlőfajta! – A Heumann Pincészetnél jártam

„A többi villányi borhoz képest nagyon nem lehetnek mások ezek a borok” – hangzik a hátam mögött a buszon a válasz, arra a kérdésre, vajon milyenek is a Heumann borok. De ekkor még csak az utazásunk elején jártunk, valahol nem messze Budapest határától. Szerencsére már egy ideje ismerem a svájci-német házaspár borait, így magamban tudom a választ: a Heumann Pincészetnél nyomát nem látni annak, amiért az elmúlt években egyre jobban eltávolodtam Villánytól.

Itt nincs kacsalábon forgó palota, sem wellnesses, puccos-díszes szálloda, sem tömegízlésű agyon barrikolt-alkoholos-lekváros bor. Cserében van gyümölcsös, letisztult, kiegyensúlyozott stílusú bor. Természetesen jó ízléssel és nagyszerű árérzékkel kombinálva. Ez is magyar bor, csak svájci precizitással! Nem mellesleg a fehérborok is izgalmasak, frissek és ropogósak, ami ha a Villányi borvidéket veszem számításba, ritka akár a fehér holló. A prémium minőséget megcélzó házaspár törekvése viszont nem érne semmit, ha a pincészetnél nem támaszkodnának egy kiváló borászra. Jelen esetben Theisz Andrásra, aki szaktudásával és ízlésével már 2005 óta bábáskodik minden bor felett. És, hogy mi a legjobb marketing a villányi cabernet franc és kékfrankos számára, természetesen erre is meg van Andrásnak a válasza: külföldre kell menni és ott megmutatni, mit tud Magyarországon ez a két szőlőfajta! A Heumann Pincészet ezt megteszi. Velük együtt szerencsére már van pár olyan pincészet, ami talán a Villányi borvidéket új irányba tudja majd tereli.

Heumann Pince

Ehhez képest Erhard Heumann – a svájci bankárból lett siklósi borosgazda – pincészetéről méltatlanul keveset hallani Magyarországon, pedig a borok már többszörösen is felhívták magukra a figyelmet: 2015-ben a Népszabadság Top 100-as listáján a Kékfrankos Reserve 2012-es évjárata az ország legjobb vörösbora lett, míg a Cabernet Franc 2011-es a második. De itt van például a 2014-es Decanter World Wine Awards is, ahol az Eric’s Dream 2012 bronzérmet szerzett már magának, a Lagona 2012-es évjárata pedig 90 pontot kapott a szaktekintélynek számító londoni Decanter Magazin márciusi számában. A listát hosszan lehetne még sorolni, akit érdekel, az itt meg is találja.

„Sajnos nem beszélek magyarul, és a feleségem sem perfekt. Ez elég nagy korlát. Németnek születtem, és a stílusom is német, ebből kifolyólag elég direkt vagyok. Ha valami nem tetszik, megmondom. Többször előfordult, hogy vevők, forgalmazók megpróbáltak alkudni, de mi fix árakkal dolgozunk, amelyekből nem vagyok hajlandó engedni” – nyilatkozta a közelmúltban Erhard, a pincészet tulajdonosa. Ennek tükrében már értem miért lehet olyan kevés helyen kapni a borokat, de panaszra semmilyen okuk, hiszen a borok közel 90 százaléka külföldön, főként Svájcban és Németországban talál minden évben gazdára. Szerencsére azért kis kereséssel már Magyarországon is felfedezhetőek a pincészet borai, például budapesti csúcséttermekben vagy akár néhány borkereskedésnél. Reményeik szerint a pincészet hazai ismertségét és boraik itthoni bemutatkozását segíteni fogja a 2015 októberében megnyílt Heumann Pince Wine Bar, amely 2016 tavaszán kezdte meg a villányi pincesoron első igazi szezonját.

Heumann Pincészet

A Heumann Pincészet története nagyjából 21 évvel ezelőtt kezdődött, amikor is Erhard Heumann és felesége Evelyne megvásároltak maguknak egy negyvenéves portugieser ültetvényt, majd a kezdeti hobbi szintű borászkodást a minőségorientált szemlélet váltotta fel. Nem hiába, Heumannék gyorsan rájöttek arra, hogy itt kiváló borokat lehet készíteni, így elkezdték lépésről lépésre fejleszteni a technológiát, növelték a szőlőterületeket, emelték a mennyiségeket, feldolgozót és pincét építettek Siklóson. Ma összesen 15 hektáron gazdálkodnak és évente körülbelül 50 ezer palack bort készítenek.

További képeket a túráról a WineArtCulture facebook oldalán találtok: Kaják, Borok, Érzések

Kóstolt borok:

Heumann Pincészet

Heumann Rosé 2015

Nem kifejezetten az én műfajom a rozé, inkább nyáron tudom ezt elképzelni, nyakon öntve rengeteg szódával, amihez egy jó könyvet vagy egy laza filmet társítok. Ez a kékfrankos (70%) merlot (30%) alapú házasítás tökéletes ilyenre. Szerencsére mentes minden olyan tutti-fruttis íz-és illatjegyektől, amitől a falra mászok. Enyhe lazacszín, ribizlis-cseresznyés-citrusos dominancia, amit a maradékcukor még kedvesebbé tesz a szájban. Aki szeretne valamit készíteni hozzá, én egy mézes-citromos, görögdinnyés, mozzarellás, grillezett rákos salátát ajánlok. Természetesen friss mentával.

Heumann Chardonnay 2015

Friss, könnyed acéltartályos bor, almával, citrusokkal, kevés tavaszi virággal és fehérhúsú gyümölcsökkel az illatában. Szájban a főszerepet a feszes, ropogós savak veszik át, és a jól eső citrusok.

Heumann Eric’s Dream 2015

Chardonnay gerinccel, amihez 10%-ban tramini társul, a többi 40% pedig fele-fele arányban rajnai rizling és olaszrizling. Kissé fedett, lassabban nyíló bor, ami talán annak is köszönhető, hogy a szokásosnál hidegebben került a pohárba. Illatában nyári alma, pomelo, egres, kevés őszibarack és fehérbors. Ezek ízjegyeiben is visszaköszönnek. A korty leheletnyi krémessége viszonylag jó párosítást alkotott a felszolgált előételhez: libamájas Créme brülée

Heumann Rajnai Rizling 2014

Intenzívebb, némi fejlettséget is mutató illat, határozott és jól definiálható petrolos jegyekkel, ami mellett a virágok és a citrusok is kapnak némi szerepet. Az izgalmas illatába némileg belerontanak a gumis jegyek. Kóstolva éles savak, amik jó egyensúlyban vannak a maradékcukorral, a korty pedig a citrusos-grapefruitos fanyarkás szegmensben játszik. Általában a bor kerekségét hiányoltam leginkább, de ettől függetlenül rendben van.

Heumann Kadar­_O 2015

Acéltartály-kadarka kombó, 10 éves tőkékről szüretelve, amihez nagyjából 5% oportó is jár.  Izgalmas párosítás, aminek eredménye egy kellemes, könnyed és jóívású bor, rengeteg primőrös illat-és ízjeggyel. Piros bogyós gyümölcsök, meggy, cseresznye, szilva az illatában, párosítva sok fűszerrel és érintésnyi ibolyás felhanggal. Elegáns, lédús korty, amiben szépen társulnak az illatában tapasztalt jegyek is. Sok-sok gyümölcs, a sav és a tannin pedig szépen egyesülnek ebben az elegáns kivitelű borban.

Heumann Lagona 2012

Siklós és Márfa területeiről származó merlot(40%), cabernet franc(40%), kékfrankos(10%) és cabernet sauvignon(10%) házasítás, érlelve 20 hónapig magyar barrique és 500 literes hordókban. Illatában elsősorban a sötét bogyós gyümölcsök, feketebors, meggy és a fekete cseresznye dominálnak, amit szépen kiegészítenek a hordófűszerek. Továbbá a vanília, az érett szilva és a háttérben diszkréten meghúzódó kezdeti aszalványok és kakaópor teszik még izgalmasabbá. Kóstolva cizellált szerkezet, jó savak és finom fanyarkás gyümölcsös vonulat. A tannin minőségi, de kell neki még némi idő, hogy a bor szerkezetébe beintegrálódjon.

Heumann Kékfrankos 2014 (alap)

Kicsit édeskés, parfümös illat, fanyarkás gyümölccsel, érintésnyi vaníliával és kávéval. Könnyed és lendületes korty, amiben inkább a fanyarkás ízvilág veszi át a szerepet. Szerkezetileg kicsit karcsú és sovány, ami talán a 2014-es évjáratnak is köszönhető.

Heumann Kékfrankos 2007 (reserve)

Minden tekintetben egy markáns és impozáns bor, ami 9 év távlatában is jó formában van. Meleg karakter, fekete meggyes gyümölcsösség, amiben a tercier aromák veszik át a stafétabotot. Kávé, hordófűszerek, elegáns mazsolás és egyéb aszalványok teszik a bort még karakteresebbé. Tömör és arányos szerkezet, mind illatában, mind ízében kerek, a tannin puha és bársonyos, a savak pedig még mindig szépen végigkísérik szájban a kortyot. Viszonylag hosszú lecsengés kellemes fanyarsággal.

Heumann Syrah 2012

A Siklós Városhegy dűlő 100%-os syrah termése, ami 18 hónapot töltött magyar barrique és 500 literes hordókban. Lédús gyümölcsök illatában, némi fűszerek, kávé és érintésnyire étcsoki. Szájban lendületes fanyarkás ízvilág, fekete bogyós gyümölcsökkel és kevés meggyel kombinálva. A tannin még némileg fiatal, ami a borra is elmondható. Sajnos most nem volt olyan szép formában.

Heumann Cabernet Franc 2012

Érett erdei bogyós gyümölcsök, kis animalitással társítva, feketecseresznye, szegfűszeg és kávé, mellette pedig egy kis konyakosmeggyes, csokoládés vonulat. Kóstolva a korty sűrűszövésű, amiben árnyaltan az aszalt gyümölcsök is jelen vannak. Szép komplexitású bor, kicsit magasabb savakkal.

Heumann Terra Tartaro 2011

A kezdeti visszafogottságnak az idő a hasznára válik, és így szépen kibontakozik a nagysága. Nagyon komplex és jó egyensúllyal bíró bor, érett meggyes karakterrel és tobzódó gyümölcsökkel: ropogós cseresznye, szeder és áfonya elsősorban. Finom édesfűszerek, fahéj, meggyes-csokis nüansszal, hordófűszerekkel és némi süteményes beütéssel. A szájban is gyönyörű egyensúlyt prezentál. Klasszikus bordeaux-i házasítás, aminek gerincét a cabernet sauvignon adja.

Heumann Terra Tartaro 2007

Szintén bordeaux-i házasítás: cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc. Kissé likőrös dominancia, étcsokoládéval, aszalt gyümölcsökkel, kávéval, bőrösséggel és szivarral. A korty kevésbé lendületes, a tannin jelenléte erősen jelen van, ami szárító érzetet produkál. Szerintem szebb már nem igazán lesz.

A mostani szakmai túránk alkalmával Ipacs Szabó István új pincészetét is meglátogattuk. A közelmúltban vele készített interjúmat erre a linkre kattintva találjátok meg: ITT

A szervezőknek köszönöm a meghívást! (A fotókat Koltai Piroska készítette: wineamore.hu)


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .