Ne ítélkezz elsőre! – Kvassay Merlot 2017

Ne ítélkezz elsőre! – Kvassay Merlot 2017

Hogy finoman fejezzem ki magam, a 2002-ben Kvassay István által Villányban alapított Kvassay Pincézetnek nem erőssége sem a marketing sem pedig a kommunikáció. Honlapjuk nincs, a Facebook oldalukról semmi lényegi adathoz nem jut az ember, legfrissebb bejegyzésük múlt év októberében keletkezett, de az is csak egy profilkép váltás volt. Miközben kitöltöttem a bort a pohárba a Kvassay Pincészet 2017-es merlot-jának címkéjéről az jutott hirtelen eszembe: ne ítélkezz elsőre! Persze, így is hozzá lehet állni egy pincészet részéről a dolgokhoz, de szerintem kis idő és energia ráfordítással bizony mindenki többet profitálna egy korszerű, a mai igényekhez kalibrált kommunikációból. Borászat és vásárlók egyaránt. A fogyasztási és vásárlási szokásokat figyelembe véve azt lehet mondani, hogy ma már nem elég csak jó borokat készíteni, hanem szükséges a kommunikáció és az állandó jelenlét a piacon. Főleg egy ilyen kiélezett piaci versenyben. Visszatérve még néhány szó erejéig magára a pincészetre, Kvassay István hirtelen halála után, fia, Kvassay Levente a futballista karrierjét hátrahagyva vette át a borászat irányítását. A fiatal borász egyébként többek között pár évig dolgozott Bock József mellett is Villányban.

A 2017-es év Villányban, akár a többi borvidéken is kimondottan jó volt. A száraz, napos, kevésbé csapadékos, illetve a meleg őszi időjárás szintúgy kedvezett mind a korai, mind a késői érésű szőlőfajtáknak is, aminek következményeként a termés minősége kiemelkedően jó volt. Ami a Kvassay Pincészet 2017-es merlot-ját illeti, illata enyhén füstös-sonkás, illetve hecsedli lekváros aromajegyekkel indít. Szellőzve megjelennek a piros bogyós gyümölcsök, elsőként a solymári gömbölyű cseresznyére jellemző édes-savas jegyek, piros ribiszke, kökény, érett meggy, ringló szilva, rózsabors, csokoládé, kis fém és hús a háttérben. Kóstolva édes-savanykás ízek, ribiszke, lendületes korty, nem nehéz, jó savakkal bíró bor. Közepestől kicsivel visszafogottabb test és lecsengés, az alkohol – bár tudom, hogy Villányról van szó – nekem mégis a kelleténél több. Talán picivel több testtel az alkohol is jobban tolerálható lenne számomra. Jelenleg 5+, azaz a százas pontrendszerben 85 pont, de mint minden jó bornak, remélhetőleg az idő és egy kis érlelés a palackban a Kvasay Merlot 2017-es évjáratának is javára fog válni. Ha valami fogást szeretnétek párosítani a borhoz, készítsetek hozzá pácolt liba vagy kacsa ételt vörösboros szilvamártással.


Related Posts

Csupa csoki desszert, ahogyan Bocknál készítik

Csupa csoki desszert, ahogyan Bocknál készítik

Jó kis programot szervezett május 5-re Bock József és managementje, amelyre én is kaptam meghívást. A Dűlőről-dűlőre exkluzív eseményről, amint lesz egy kis időm majd természetesen beszámolok, de addig IDE kattintva láthattok néhány fotót. A közel hatórás program lezárásaként a Bock Óbor Étteremben pedig egy […]

Ipacs Szabó István – „Az ember itt megérti, hogy a szőlő és a bor képes a lelket felemelni”

Ipacs Szabó István – „Az ember itt megérti, hogy a szőlő és a bor képes a lelket felemelni”

Április 2.-án került megrendezésre az Aba-Novák Kulturális Központban a III. Szolnoki Bor-és Pezsgőmustra, ahol a Szolnoki Borkör szervezésében 30 borászat, 150 szabadon kóstolható borral és pezsgővel várta a látogatókat. A szakmai partner találkozóból már nyilvános rendezvénnyé avanzsált sétáló kóstoló, láthatóan évről évre fejlődik: határozottabb célokkal […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .