Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2020. május 20.

Brokkoli burgonyagombóccal…és egy pohár Lantos bor

post

A Lantos Borház tulajdonos-borásza, Lantos Szabolcs, mint egy korábban vele készített interjúmban elmondta, származása, nagyszülei hagyatéka, a család, és a gyökerei Soltvadkerthez kötik, éppen ezért soha nem fordult meg a fejében, hogy máshol borászkodjon. Mint mesélte neki itt kell bizonyítania, és a borain és a hozzáállásán keresztül megmutatni, hogy sokkal többre képes ez a régió, ezáltal rangot adni a borvidéknek. Feleségével együtt eleinte csak szőlőtermesztéssel és lédig bor értékesítésével foglalkoztak, de később ennél többet szerettek volna. Ennek köszönhetően a 2000-es évek elején elkezdtek komolyan foglalkozni a családi szőlőbirtokkal, fajtaváltást és a művelés modernizációját hajtották végre az ültetvényeken, ezáltal megteremtve pincészetük, a Lantos Családi Pincészet alapjait. Most egyik borukhoz, a 2015-ös évjáratú pozsonyi fehérhez szeretnék a figyelmetekbe ajánlani egy könnyen elkészíthető receptet.

Fenyőmagos pirított brokkoli burgonyagombóccal

Hozzávalók és elkészítési mód

  • 100 g fenyőmag
  • 1 db brokkoli
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • 80 g vaj
  • zöldségalaplé
  • olívaolaj
  • só, bors, petrezselyem, citromlé – ízlés szerint

A brokkolit apróra vágjuk és az olívaolajon a fenyőmaggal együtt megpirítjuk. Sózzuk és borsozzuk, majd kevés zöldségalaplével és a vajjal mártást készítünk belőle. A kifőzött gombócokkal összeforgatjuk, petrezselyemmel és picit citromlével ízesítve tálaljuk.

Burgonyagombóc

  • 1 kg burgonya
  • 100 g liszt
  • 3 db tojás sárgája

A burgonyát 190 fokon nagyjából 1 órán keresztül sütjük héjában, melegen megpucoljuk és áttörjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a liszt mennyiségének a felét és ízlés szerint sót, majd lisztezett deszkán átgyúrjuk. Ha szükséges további lisztet adunk hozzá. Apró gombócokat formázunk belőle és 10-15 percig letakarva pihentetjük. A végén forrásban lévő vízben kifőzzük.


Fenyőmagos pirított brokkoli burgonyagombóccal

Borajánlat

Lantos Borház Lámpagyújtogató Pozsonyi Fehér 2015

A Lantos Borház egyik különlegességét Lámpagyújtogató néven találjuk meg a kínálatukban, címkéjén pedig az erdélyi magyar költő, Reményik Sándor azonos című versét olvashatjuk. A bor pedig a ritka alföldi fajtából, a pozsonyi fehérből készült. A régi magyar szőlőfajta egyik érdekessége, hogy belőle nemesítették ki az Irsai Oliver fajtát.

Közepes intenzitású aranysárga megjelenés, enyhén illatos, melegebb tónusú aromajegyeiben finom keleti fűszerezek, virágméz, kardamom, sárgabarack-és körte kompót, kandírozott déli gyümölcsök, olajos magvak, amik kiegészülnek a hordós érlelésből származó illat-és fűszerekkel. Kóstolva picit vékonyabb, mint amit az illatából elvárnánk, de zamatos, a korty az érett citrusokra, szárított sárga virágokra és az olajos magvakra épít, lecsengésében  grapefruitos fanyarság.

Recept és ételfotó: Sebestyén Péter

(Disclaimer: a cikk kooperációban készült, a vélemény, mint mindig a sajátom)

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Hírek - programok
Utazás
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!