Brokkoli burgonyagombóccal…és egy pohár Lantos bor

Brokkoli burgonyagombóccal…és egy pohár Lantos bor

A Lantos Borház tulajdonos-borásza, Lantos Szabolcs, mint egy korábban vele készített interjúmban elmondta, származása, nagyszülei hagyatéka, a család, és a gyökerei Soltvadkerthez kötik, éppen ezért soha nem fordult meg a fejében, hogy máshol borászkodjon. Mint mesélte neki itt kell bizonyítania, és a borain és a hozzáállásán keresztül megmutatni, hogy sokkal többre képes ez a régió, ezáltal rangot adni a borvidéknek. Feleségével együtt eleinte csak szőlőtermesztéssel és lédig bor értékesítésével foglalkoztak, de később ennél többet szerettek volna. Ennek köszönhetően a 2000-es évek elején elkezdtek komolyan foglalkozni a családi szőlőbirtokkal, fajtaváltást és a művelés modernizációját hajtották végre az ültetvényeken, ezáltal megteremtve pincészetük, a Lantos Családi Pincészet alapjait. Most egyik borukhoz, a 2015-ös évjáratú pozsonyi fehérhez szeretnék a figyelmetekbe ajánlani egy könnyen elkészíthető receptet.

Fenyőmagos pirított brokkoli burgonyagombóccal

Hozzávalók és elkészítési mód

  • 100 g fenyőmag
  • 1 db brokkoli
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • 80 g vaj
  • zöldségalaplé
  • olívaolaj
  • só, bors, petrezselyem, citromlé – ízlés szerint

A brokkolit apróra vágjuk és az olívaolajon a fenyőmaggal együtt megpirítjuk. Sózzuk és borsozzuk, majd kevés zöldségalaplével és a vajjal mártást készítünk belőle. A kifőzött gombócokkal összeforgatjuk, petrezselyemmel és picit citromlével ízesítve tálaljuk.

Burgonyagombóc

  • 1 kg burgonya
  • 100 g liszt
  • 3 db tojás sárgája

A burgonyát 190 fokon nagyjából 1 órán keresztül sütjük héjában, melegen megpucoljuk és áttörjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a liszt mennyiségének a felét és ízlés szerint sót, majd lisztezett deszkán átgyúrjuk. Ha szükséges további lisztet adunk hozzá. Apró gombócokat formázunk belőle és 10-15 percig letakarva pihentetjük. A végén forrásban lévő vízben kifőzzük.


Fenyőmagos pirított brokkoli burgonyagombóccal

Borajánlat

Lantos Borház Lámpagyújtogató Pozsonyi Fehér 2015

A Lantos Borház egyik különlegességét Lámpagyújtogató néven találjuk meg a kínálatukban, címkéjén pedig az erdélyi magyar költő, Reményik Sándor azonos című versét olvashatjuk. A bor pedig a ritka alföldi fajtából, a pozsonyi fehérből készült. A régi magyar szőlőfajta egyik érdekessége, hogy belőle nemesítették ki az Irsai Oliver fajtát.

Közepes intenzitású aranysárga megjelenés, enyhén illatos, melegebb tónusú aromajegyeiben finom keleti fűszerezek, virágméz, kardamom, sárgabarack-és körte kompót, kandírozott déli gyümölcsök, olajos magvak, amik kiegészülnek a hordós érlelésből származó illat-és fűszerekkel. Kóstolva picit vékonyabb, mint amit az illatából elvárnánk, de zamatos, a korty az érett citrusokra, szárított sárga virágokra és az olajos magvakra épít, lecsengésében  grapefruitos fanyarság.

Szerző és borajánlat: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Recept és ételfotó: Sebestyén Péter

(Disclaimer: a cikk kooperációban készült, a vélemény, mint mindig a sajátom)


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Füstölt lazacrózsák

Füstölt lazacrózsák

Hozzávalók (4 személyre) 25 dkg melegen füstölt lazac szeletek 60 dkg paszternák, tisztítva, aprítva 1 fej hagyma, aprítva 1 gerezd fokhagyma 1 rúd vanília 2 dl tejszín 10 dkg vaj 4 kk lazackaviár 1 kis csokor zöldborsó hajtás ehető virágok mix​ Elkészítés Egy edényben felolvasztjuk […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..