„A nullához képest, tényleg jól állunk, legalábbis ha azt vesszük figyelembe, hogy milyen állapotok voltak 10-15 évvel ezelőtt.” A beharangozott négyrészes sorozat újabb része következik most: Laposa Bencével, a Balatoni Kör elnökével beszéltem ezúttal. Középpontban ismét a Balaton.
Mozgalmas évet zártatok, már csak ha a Laposa-névvitára gondolok. Merre tart a pincészet és mi az elmúlt évek legnagyobb tanulsága?
Szerencsére van egy folyamatos piaci növekedés, ami nem feltétlenül cél, hanem sokkal inkább állapot. A pincészet választéka is kialakult már, ezen belül pedig nagy hangsúlyt fektetünk az egyes márkák külön-külön pozícionálására a piacon. Ilyen például az olaszrizling, ami egyben a Laposa Pincészet főiránya. Párhuzamosan a borászati és a piaci fejlődéssel együtt a szőlészeti hátteret is folyamatosan fejlesztjük, az elkezdett munkákban pedig nagy segítségemre van testvérem Zsófia, aki már három éve saját maga készíti a borokat. Egymást támogatjuk és közösen hozzuk meg a döntéseket is. Lassan el fogjuk érni azt a határt is, ami fölé már nem igazán szeretnénk terjeszkedni a jövőben.
Hová pozícionáljátok magatokat?
Az egyszerűbb szerkezeti struktúrával rendelkező alapboroktól kezdve, a komolyabb termőhelyeket bemutató borcsaládon keresztül, a pincészet elsődleges célja, hogy minden elkészített bor a maga ár és minőség kategóriájában megállja a helyét a piacon. Nyilván az alapboroknál kisebb az egyediség, de a 4 Hegy Olaszrizling és az ezzel egy szinten lévő borok esetében már hosszú évek óta tudunk egy olyan mondanivalót és stílust megfogalmazni, ami egyedivé, felismerhetővé teszi a piacon.
Például?
A sokak által ellentmondásként kezelt stílusjegyeket próbáljuk egy boron belül megmutatni, olyan borokat készítve, melyek képesek úgy visszatükrözni a termőhelyet, hogy közben az elsődleges illat-és zamatjegyek is megmaradnak.
Amikor az ellentmondásra célzol, a balatoni borokra gondolsz?
Általában a magyar borokra, de már kezd változni a piac és a magyar borászatok is reagálnak rá. Egyre jobban odafigyelnek, hogy a „nagybornak” szánt tételek érthetőbbek és jól ihatók legyenek. Folyamatos vita a szakmán belül a magas alkohol témája, mi azt valljuk, hogy a kevesebb több.
A „nagybor” fogalma mindenkinek mást jelent. Ha „nagyborról” beszélünk, akkor neked ez mit jelent?
Pont azt, amit másoknak nem. Nálam a „nagybor” illat-és zamatgazdag, tele van harmóniával és jól iható is egyszerre. A koncentráltság nem egyenlő a magas alkohollal és az intenzív hordóhasználattal. A természetes koncentráltságot abból kell megőrizni, amit a fajta és a terület ad. Ha megfelelő szőlészeti háttér és jó területek állnak rendelkezésre egy borásznak, akkor ez sikerülhet. Persze, az évjáratnak is van beleszólása időnként, hiszen vannak rosszabb és jobb évek is.
Jó évjáratokban könnyebb jó borokat készíteni, a rosszabbaknál viszont megmutatkozik a borász tehetsége. Te hogyan látod?
Egyetértek, hiszen a jó területek a rossz évjáratokban értékelődnek fel. Szerencsére nekünk sok kiemelkedő területünk van. Természetesen vannak olyan extrém évjáratok, amikor csak nagy veszteségek árán lehet komoly borokat készíteni.
Beszéljünk egy picit a kézművességről és a fajélesztőről is. Nem biztos, hogy egy nagyobb borászat megengedheti magának azt a luxust, hogy fajélesztő nélkül dolgozzon.
Semmi ördögtől való nincs a fajélesztővel, nem titkoljuk, hogy használjuk a borkészítés során. Nyugodtan el lehet jönni hozzánk megnézni a területeket és, hogy milyen szőlővel és technológiával dolgozunk. Ha ez megtörtént, szerintem senkinek nem marad semmilyen kérdése. A borainknál elsődleges az illat tisztaság. Hiszem, hogy a bornak hibátlannak kell lennie és mindig és minden állapotában élményt kell nyújtania. Nincs második meg harmadik lehetőség. Általában az olyan dolgokban sem hiszek, hogy majd később szebb lesz a bor, ha levegőztettem és időt adok neki kibontakozásra. Ezek csak pótcselekvések. Ha felbontok egy bort, akkor rögtön legyen olyan, amilyennek lennie kell. Ehhez viszont odafigyelés és technológiai precizitás kell.
Ha jól értem, akkor nem imádkozni kell a bor felett, hanem egyszerűen felbontani és meginni?!
Nagyon szép spontán erjedt borokat is lehet kóstolni, de néhány piaci szereplő kommunikációjával ellentétben, mi nem állítjuk, hogy másképpen nem lehet borokat készíteni. Igyekszünk nem beszorítani magunkat keretek közé, nyitottak vagyunk és elismerjük, hogy sok jó megoldás létezik a borok készítésére. Régen is csináltunk spontán borokat és valószínűleg a jövőben is készíteni fogunk majd. Viszont az, hogy fajélesztővel, vagy anélkül készülnek a borok, az csak egy irreleváns részét képezi a borminősítésnek. Ha valaki a piacon vagy a borkritikában ezzel próbál magának versenyelőnyt szerezni, az szerintem tévút.

1 thought on “Laposa Bence – Globális szemléletváltásra lenne szükség”