Látogatás a Mátrai borvidékre – Molnár és Fiai Pincészet

Látogatás a Mátrai borvidékre – Molnár és Fiai Pincészet

Az elmúlt években egyre többet hallani a megújuló Mátrai borvidékről, így április 30-án egy újságírókból és borszakírókból álló csoporttal ellátogattam a borvidék egyik kiemelt termőhelyére, Abasárra. Bár a Mátrai borvidék területi nagysága alapján a második legnagyobbnak számít Magyarországon és hihetetlen nagy potenciált rejt magában, a termőhelyi területeinek csak a töredéke van betelepítve szőlővel. Ezeknek is a legnagyobb többsége a fehérszőlőkről szól, pedig itt nagyszerű vörösborok is készülnek. Ettől függetlenül a borvidék kezd lassan felébredni abból a csipkerózsika álomból, amelybe beletaszította a kommunizmus tömegtermelésének az eszméje. Ehhez viszont néhány fiatal termelő elszántságára és sok év kitartó munkájára volt szükség.

A mostani kiruccanás alkalmával meglátogattuk a Molnár és Fiai Pincészetet és a Pálinkás Pincét, amelyen keresztül például – a világon egyedülálló módon – egy zarándokút is vezet. A jó idő szerencsére lehetővé tette, hogy közelebbről is megszemléljük Magyarország legmagasabb termőhelyét, a Sár-hegyet. Az 500 méteres csúcsára felérve, szemet kápráztató látvány fogadja a merészebb vállalkozókat: az 1745-ben épített Szent-Anna kápolna és mellette az 50-55 m átmérőjű Szent-Anna tó, de letekintve a hegyoldalról a gyönyörű teraszos művelésű dűlők is láthatók.

Molnár és Fiai Pincészet

Molnár Gábor-Molnár és Fiai Pincészet
Molnár Gábor-Molnár és Fiai Pincészet

Az Abasáron mintegy 30 hektáron gazdálkodó Molnár és Fiai Pincészetnél 2012-ben indultak a beruházások, ennek következtében az első két évben elkészült egy 240 négyzetméteres épületrész és egy 150 négyzetméteres szabadtéri helyszín a szőlőfeldolgozáshoz és borkészítéshez is. 2015-ben pedig megépült az új, 180 négyzetméteres pince a bortárolásra és a 240 négyzetméteres korszerű raktár és logisztikai bázis a kész palackos borok raktározására, de egy saját laborháttért is kialakítottak, amely a szőlő és a must analizálására szolgál.

Abban a szegmensben, amelyben a pincészet pozícionálja magát, korrekt és nagyon jó ár-érték arányú borokat készít. Érdemes megemlíteni, hogy a Vinagora nemzetközi borversenyen aranyérmet szerzett olaszrizlingjük pedig egyedüli mátrai borként 4 csillagot kapott a Nemzeti Borkiválóság Programban. Ennek az ára 1390 forint… Én továbbra is hiszem, hogy a borpiramis minden szintjén nagy szükség van a jól elkészített borokra. Szerintem a közeljövőben fogunk majd a pincészet boraival találkozni nagyobb borkereskedéseknél is.

Chardonnay Brut 2014

A pincészet első palackerjesztésű pezsgője, amely 8 hónapot töltött a palackban. Az illata és az ízjegyei két külön úton járnak, a bubiszerkezete már nagyon fáradtan hat. Mivel a társaságnak a másik fele nem tapasztalt ilyen dolgokat, úgy tűnik két különböző töltésű palackból került a pezsgő a poharakba. Visszakóstolni most nincs lehetőségem, mivel csak a pincészetnél vásárolható.  Összesen 1500 palack készült.

Olaszrizling 2015

A reduktív technológiával készített bor, a Jóvilág és a Falukút dűlők termésének házasítása. Az alapanyagot viszonylag későn, október 5.-én és 6.-án szüretelték. Friss, kerek és könnyed bor, mezei virágokkal, almával, enyhe ásványossággal, krémességgel, lágyabb savszerkezettel, és kesernyével a végén. Nem igényel sok gondolkodást és jól esik belőle minden egyes korty. A 4 g maradékcukor kedvessé teszi mindenki számára. A kóstolt borokból ez bizonyult a legszebbnek számomra. Az 1000 forintos ára miatt, pedig egy hatalmas best-buy.

Sauvignon Blanc 2015

Tetszetős tétel, érezhető fajtajelleggel. Illatában gyümölcsösség, jól kivehető bodza, és visszafogott füves vonulat. Szájban kerek, jó savszerkezetű bor, bodzával, és az átlagosnál picivel teltebb karakterrel. Ételek párjaként jól megállja a helyét.

Chardonnay 2015

Kereskedői kérésre ezzel az új termékkel bővítette a Molnár és Fiai Pincészet a kínálatát. Nagyjából két hete palackozták, talán ennek is köszönhető, hogy még nem állt teljesen össze. Visszafogott illat, kicsi krémesség és 4 g maradékcukor.

Olaszrizling 2013

100%-ban 5 hektoliteres tölgyfahordóban érlelték 8 hónapig. A kissé zárkózott illatának jót tesz némi szellőzés, így zamatos körte, érett alma, akácméz, barack, kis birsalma és fehérbors a jussunk. A savak szépen megtámogatják a finoman krémes kortyot. Mint említettem a bevezetésben, ez az olaszrizling a Vinagora nemzetközi borversenyen aranyérmet szerzett.

Irsai Olivér 2015

A meleg évjárat miatt, nagy küzdelem volt elkészíteni ezt a bort. Reduktív technológia, kis fajtajelleg, pici fűszeresség, de szerintem nem ez lesz a borász, Molnár Gábor kedvence.

Kékfrankos Rosé 2015

Az elismert Master of Wine, Elizabeth Gabay egyik kedvenc roséja a Mátrai borvidékről. Én bevallom őszintén, hogy kevésbé rajongtam érte. Cukrozott eper és szamóca, némi maradékcukorral kombinálva, az átlagos piaci feltételekre kalibrálva. Ettől függetlenül tartalmas, gyümölcsös bor. Aki szereti a chilei rosékat, bizonyára ezért is rajongani fog.

Cabernet Franc 2013

A szőlőt több mint 40 éves tőkékről szüretelték, és két évet barrique hordóban pihent. Az eredmény egy gyümölcsös bor, meggyel, cseresznyével, pici fűszerességgel, és némi ásványossággal. Alacsonyabb tannintartalom, gyümölcsös, de kissé vizes korty. Inkább a mindennapok bora, mintsem az ünnepi estéké.

Pálinkás Pince

Hogy őszinte legyek Pálinkás Attila bohém kinézetű, dohos pincéjében, az első kóstolt old school-os olaszrizling után némi gyanakvással fogadtam a 2008-as olaszrizlingből készült bort. Még jó, hogy erre is kíváncsi voltam: a háttérben még mindig érezhetőek a gyümölcsök, de inkább maga a karaktere az, ami engem megfogott. Ásványok kavalkádja, birsalma és viasz találkozik ebben a tüzes, szinte már somlói karakterű borban. Nem véletlen, hogy 2012-ben ez lett Magyarország legszebb rizlingje. Pálinkás Attila nagyon ritkán bont fel ebből a borból, de ezt megértem: már csak 50 palack van belőle.

szőlőoltványok Abasárról
szőlőoltványok Abasárról

A kóstolóra a szervezők meghívására látogattam el, ezúton is köszönöm.

(A nyitóképet köszönöm Nyulási Gábrielnek)


Related Posts

Megszületett a Magna Mátra

Megszületett a Magna Mátra

Hiába hazánk második legnagyobb kiterjedésű borvidéke a Mátrai, a legutóbbi időkig a súlyához mérten mégis csak kevés szó esett róla. A most alakult Magna Mátra szervezetnek viszont már közös víziója van arról, hogy miként válhat a régió erős identitású termőhellyé. A nyolc alapító pince (Benedek […]

Quo vadis Villányi Franc?

Quo vadis Villányi Franc?

A világ azt sem tudja, hol van Magyarország, nem, hogy Villány vagy a villányi franc – mondta múlt héten borászok és újságírók jelenlétében a komoly nemzetközi szaktekintélynek örvendő borszakértő, Elizabeth Gabay Master of Wine. A teremben csend, pedig ez nem titok és nincs is benne […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .