Lazac sashimi recept karfiol variációval

Ha a rántott ponty és társai, például busa valamint nyáron a hekk által nyújtott komfortzónából szeretnétek kilépni, és valami izgalmas és változatos, mégis könnyed halas fogáson gondolkodtok, akkor most Dualszky-Kovács Péter, az oldal vendégséfjének jóvoltából hoztam egy jó kis lazac sashimi receptet karfiollal, rozskenyérrel és savanyított hagymával. Egészséges, egyszerű elkészíteni, közben olyan jól néz ki a végeredmény, hogy az az érzés támadhat bennünk, hogy kár megenni. Nos, lelkifurdalás nélkül essetek neki, tényleg finom lett a végeredmény, hozzá pedig bontsatok fel egy gyöngyözőbort.
De mi is valójában a sashimi?
Akár csak a sushi, a sashimi is nyers halat tartalmazó étel, azonban ez rizs nélkül készül, a tengeri falatok széles választékával. Például a fogás a hal mellett tartalmazhat kagylót, polipot, rákot, tonhalat vagy egyéb más tengeri finomságokat is, és akár előételként vagy főfogásként is tálalható. A lényeg, amire figyelni kell, hogy mindig nagyon friss halat kell hozzá választani. Maga a sashimi szó egyébként átszúrt testet jelent.
Lazac sashimi karfiol variációval
Hozzávalók és elkészítési mód:
Sashimi
- 100 g lazacfilé
- fleur de sel (sóvirág)
- olívaolaj
A filét vékony szeletekre vágjuk (a húsban maradt szálkákat pedig kihúzogatjuk), majd fűszerezzük.
Karfiolpüré
- 500 g karfiol
- 250 ml tejszín
- 50 g vaj
- só
- bors
A karfiolt megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a tejszínben teljesen puhára főzzük. Közben sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd teljesen krémesre pürésítjük a vajjal.
Lila karfiol saláta
- 200 g lila karfiol
- olívaolaj
- balzsamecet
- cukor
- só
- bors
A lila karfiolt apró rózsákra szedjük. A többi alapanyagból egy marinádot készítünk, majd fél napig marináljuk vele az apró karfiol rózsákat.
Rozskenyér morzsa
- 100 g teljes kiőrlésű rozskenyér
A kenyeret kiszárítjuk, majd porrá mixeljük.
Savanyított hagyma
- 300 g kisebb vöröshagyma
- 150 ml víz
- 200 ml fehér balzsamecet
- 125 g cukor
- 2 tk só
- bors
- mustármag
- koriandermag
A hagyma kivételével mindent egy lábasba teszünk és felforralunk. Amikor forr, hozzáadjuk a megpucolt hagymákat és 3 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
Tálalás
Meghintjük a tányért egy kevés rozskenyér morzsával és a közepére helyezzük a lazac szeleteket. Köré pár pötty karfiolpürét nyomunk, a savanyított hagymát és a marinált karfiol rózsákat pedig esztétikusan elhelyezzük, majd többféle csírával és felfújt quinoával díszítjük.
Borajánlat:
Sipos Altinger Gyöngyözőbor 2020

Sipos Borház első gyöngyözőbora, amelynek alapját a rózsakő szőlőfajta adja, biztosítva a tétel savgerincét és a szerkezetét. A másik két fajta pedig a szürkebarát, ami a testét adja, valamint a száraz muskotály, ami a finom illatért felel. Sipos Balázs Tihamér szerint ezzel a gyöngyözővel egy könnyed nyári italt szerettek volna megalkotni, ami kóstolva azt az életérzést tudja közvetíteni, amit a Balaton tud nyújtani. Egyedi házasítás, finom, apró buborékokkal, ami hidegen fogyasztva bármikor jól tud esni, de ehhez a fogáshoz is jól passzol.
Borajánlat, borfotó: Németi Sándor
Recept és borítókép: Dualszky-Kovács Péter