Balatonboglári kitekintés

Balatonboglári kitekintés

Légli Ottó, a Balatonboglári Légli Birtok tulajdonosa és borásza megkerülhetetlen személyisége a magyar borászatnak. Céltudatos döntés következtében 1989-ben a helyi értékekre építkezve elhatározta, hogy csak száraz palackozott fehérborokkal szeretne foglalkozni, ezt a szemlélet, akkoriban csak nagyon kevesen képviselték a Balatonnál. Jelenleg 33 hektáron gazdálkodik, évente közel 200.000 palackot készít, és 10 év alatt két komoly válság után még mindig itt van, és jobbnál-jobb borokkal örvendeztet meg minket.

Légli Ottót, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnökét, a Borászok Borásza és az Év Bortermelője díjak tulajdonosát még múlt év decemberében egy interjú miatt kerestem fel a borászat balatonboglári bázisán. Mint mesélte, ő abban a tudatban és olyan gondviseléssel ülteti a szőlőt, hogy felnőttként az unokái is tudják élvezni ennek gyümölcsét.

Pár napja a tőle ajándékba kapott 2018-as Banyászó olaszrizling került felbontásra, melynek letisztult illata a forró nyár ellenére mégis frissességet áraszt a pohárból. Sokrétű és tartalmas aromajegyek, finom almával, szőlővel, őszibarackkal, érettebb citrusokkal, egy csöppnyi körtével és mézes-virágos beütésekkel. Kóstolva zamatos és puha, de egy kis tapadósságot mégis vélek benne felfedezni. A meleg évjáratnak köszönhetően az alkohol is bővelkedik (14%), mely tüzesség formájában jelenik meg. Apró hibái ellenére egy tiszta, jól iható olaszrizlinggel van dolgunk, ami fröccsként is kiváló. Igaz, a 4000 forintos árával, drága mulatság belőle fröccsöt készíteni.

Szerző, borítókép: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Ezek a legjobb magyar borok 2022-ben

Ezek a legjobb magyar borok 2022-ben

Ünnepélyes keretek között zajlott le szerdán, Budapesten a 41. Országos Borverseny (OBV) eredményeinek ismertetése, a minősített borok termelőit megillető díjak átadása. Az ország 22 borvidékéről 232 pincészet nevezett összesen 824 tétellel. a legeredményesebb borászat 3 nagy aranyéremmel és aranyéremmel díjazott tétellel a Pajzos Tokaj lett […]

Újra BORTRIATLON Badacsonyban!

Újra BORTRIATLON Badacsonyban!

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében és a borvidék borászainak aktív közreműködésével, a pandémia okozta kényszerszünet után, idén ismét megrendezésre kerül a már hagyományossá vált BORTRIATLON. A rendezvénysorozat keretén belül az év folyamán három különböző hétvégén, három tematikus bortúrával, változatos programokkal, ajánlatokkal, pecsétgyűjtő boros játékkal, […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .