A Dél-Balatoni Bor egyesület szervezésében került megrendezésre március 12-én első alkalommal a Balatoni Nagy Pezsgő & Gyöngyöző teszt. A láthatáron összefogást, célokat és jó borokat észlelni már lehet, de az eredményességhez vezető utat momentán még keresni kell. A foghíjas érdeklődést, a meghirdetettnél kevesebb kiállítót, a szerény kulináris élvezetet, és a még bőven fejlődésre szoruló arculatot inkább a kezdeti nehézségek számlájára írnám most. Bízom benne, hogy a konzekvenciákat levonva és egy nagyobb hírveréssel, jövő évben ennél homogénebb megjelenéssel várják majd az eseményre ellátogató vendéget.
Széles alapokról indulnak a termelők a borvidéken. A teszten megjelenő tételekről elmondható, hogy az alapszint jó: a borok egyre tisztábbak és frissebbek, ami akár egy komoly haladásnak is betudható. A borok arculatán viszont még rengeteg a javítani való: a címkék és az elnevezések most is hagytak maguk után bőven kivetnivalót.
Megtalálni a helyes irányt és a közös nevezőt a pezsgőkészítés szempontjából elengedhetetlen, de remélhetőleg erre a kérdésre a következő húsz év szolgálni fog majd némi válasszal. Jelenleg a kísérletezés fázisa folyik és a megfelelő szőlőfajtáknak a keresése, amik a löszös talajon a legszebb bubikat adják majd – legalábbis ezt vallja minden megkérdezett borász, aki a tradicionális eljárással készülő pezsgőknek a készítésébe merült el.

„Nagyjából tíz év múlva látjuk majd meg, hogy milyen szerepet fog betölteni ezen a borvidéken a pezsgőkészítés, de bízom benne, hogy a palackerjesztésű pezsgők száma növekedni fog.”- fogalmazott kérdésemre Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának frissen megválasztott elnöke, hozzátéve, hogy a Légli Pincészetnél mindenképpen szeretnének ebben az irányban is fejleszteni, és elérni az évenkénti öt-hatezer palackot . „Míg alapvetően sok termelő előnyben részesíti a klasszikus fajtákat, mi a pincészetnél rajnai rizlinggel dolgozunk, ami önállóan, vagy pinot blanc-al vagy furminttal házasítva kerül a pezsgőbe. De kacérkodunk azzal a gondolattal, hogy telepítsünk pezsgő-alapbor céljából chardonnay-t” – tette hozzá a HNT elnöke. Légli Ottó meglátása szerint, hosszú még az az idő, mire minden borász megtalálja azt az utat, amire predesztinálva van a borvidék, de reményei szerint előbb-utóbb mindenki jó irányba fog majd haladni.
A kísérletezéssel és az útkereséssel nincs is semmilyen gondom, amíg az árhoz van kalibrálva a belső tartalom, és amint a Balatoni Nagy Pezsgő & Gyöngyöző teszten is megfigyeltem, egyes esetekben a két tényező nem volt mindig a legnagyobb összhangban. Próbálkozás gyanánt – még akkor is, ha ez a műfaj plusz költségekkel jár – a palackonként 6 ezer forintos árat túlzásnak éreztem minden szempontból, és most nem szeretnék abba a kérdésbe belemerülni, miszerint csak mi keresünk Magyarországon keveset. A francia boltok polcain 16-18 eurós áron már kitűnő champagne-okat találni, és ha már a tradicionális eljárásnál tartunk, érdemes lenne akár a spanyol cavaról is beszélni, de most inkább nem teszem. Hogy jó ötletnek számít-e a kuriózum szelét meglovagolva kéknyelűből ezen az árban pezsgőt készíteni, nem én, hanem az árazásra érzékenyen reagáló magyar fogyasztó fogja a válaszokat megadni.
És hogy mi a helyzet Magyarországon a több sebből vérző szőlőfajták szabályozásával, és hogy vajon nem kellene-e a pezsgőkészítésnél is kitalálni valamit, erre is kaptam természetesen némi választ: „Ez már több szempontból is felmerült” – állítja lapomnak Légli Ottó hozzátéve, hogy „harminchárom engedélyezett szőlőfajta van a Balatonboglári Borvidéken, ez pedig nagyon sok, de ha országosan megnézzük a helyzetet, ott sem állunk valami jól. Bár sok termelő ésszerűnek tartja a csökkentést, nagyon nehezen lehet ebben a kérdésben előrébb jutni. Szerintem belátható időn belül nem is lesz semmilyen változás. Azt tudom csak elképzelni, hogy idővel háttérbe szorulnak majd egyes szőlőfajták.”
Olyan kifejezéssel, mint „pezsgőforradalom” – amit az elmúlt időkben egyre divatosabban használnak -, szerintem csínján kell csak bánni: Magyarországon csak tanuljuk a műfajt, még akkor is, ha egyre többen készítenek pezsgőket és nemzetközileg már vannak elvétve sikerek. A borivók az elmúlt években egyre határozottabban kacsingatnak a pezsgők irányába, a borászok pedig csak szeretnének egyre gyorsabban alkalmazkodni az új ízlésváltozásokra.
A Balatoni Nagy Pezsgő & Gyöngyöző teszten a legegységesebb standmegjelenéssel a Szent Donát Birtok, a Garamvári Szőlőbirtok, a Bujdosó Pincészet és az Istvándy Pincészet képviseltette magát, ahol öröm volt látni az elegánsan letisztult és határozott koncepcióval bíró címkéket is.
Kedvenceim
Szent Donát Kishegy Brut Nature 2009
