Légli Ottó – Nagyjából tíz év múlva látjuk majd meg, hogy milyen szerepet fog betölteni ezen a borvidéken a pezsgőkészítés

Légli Ottó – Nagyjából tíz év múlva látjuk majd meg, hogy milyen szerepet fog betölteni ezen a borvidéken a pezsgőkészítés

A Dél-Balatoni Bor egyesület szervezésében került megrendezésre március 12-én első alkalommal a Balatoni Nagy Pezsgő & Gyöngyöző teszt. A láthatáron összefogást, célokat és jó borokat észlelni már lehet, de az eredményességhez vezető utat momentán még keresni kell. A foghíjas érdeklődést, a meghirdetettnél kevesebb kiállítót, a szerény kulináris élvezetet, és a még bőven fejlődésre szoruló arculatot inkább a kezdeti nehézségek számlájára írnám most. Bízom benne, hogy a konzekvenciákat levonva és egy nagyobb hírveréssel, jövő évben ennél homogénebb megjelenéssel várják majd az eseményre ellátogató vendéget.

Széles alapokról indulnak a termelők a borvidéken. A teszten megjelenő tételekről elmondható, hogy az alapszint jó: a borok egyre tisztábbak és frissebbek, ami akár egy komoly haladásnak is betudható. A borok arculatán viszont még rengeteg a javítani való: a címkék és az elnevezések most is hagytak maguk után bőven kivetnivalót.

Megtalálni a helyes irányt és a közös nevezőt a pezsgőkészítés szempontjából elengedhetetlen, de remélhetőleg erre a kérdésre a következő húsz év szolgálni fog majd némi válasszal. Jelenleg a kísérletezés fázisa folyik és a megfelelő szőlőfajtáknak a keresése, amik a löszös talajon a legszebb bubikat adják majd – legalábbis ezt vallja minden megkérdezett borász, aki a tradicionális eljárással készülő pezsgőknek a készítésébe merült el.

Légli Ottó
Légli Ottó

„Nagyjából tíz év múlva látjuk majd meg, hogy milyen szerepet fog betölteni ezen a borvidéken a pezsgőkészítés, de bízom benne, hogy a palackerjesztésű pezsgők száma növekedni fog.”- fogalmazott kérdésemre Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának frissen megválasztott elnöke, hozzátéve, hogy a Légli Pincészetnél mindenképpen szeretnének ebben az irányban is fejleszteni, és elérni az évenkénti öt-hatezer palackot . „Míg alapvetően sok termelő előnyben részesíti a klasszikus fajtákat, mi a pincészetnél rajnai rizlinggel dolgozunk, ami önállóan, vagy pinot blanc-al vagy furminttal házasítva kerül a pezsgőbe. De kacérkodunk azzal a gondolattal, hogy telepítsünk pezsgő-alapbor céljából chardonnay-t” – tette hozzá a HNT elnöke. Légli Ottó meglátása szerint, hosszú még az az idő, mire minden borász megtalálja azt az utat, amire predesztinálva van a borvidék, de reményei szerint előbb-utóbb mindenki jó irányba fog majd haladni.

A kísérletezéssel és az útkereséssel nincs is semmilyen gondom, amíg az árhoz van kalibrálva a belső tartalom, és amint a Balatoni Nagy Pezsgő & Gyöngyöző teszten is megfigyeltem, egyes esetekben a két tényező nem volt mindig a legnagyobb összhangban. Próbálkozás gyanánt – még akkor is, ha ez a műfaj plusz költségekkel jár – a palackonként 6 ezer forintos árat túlzásnak éreztem minden szempontból, és most nem szeretnék abba a kérdésbe belemerülni, miszerint csak mi keresünk Magyarországon keveset. A francia boltok polcain 16-18 eurós áron már kitűnő champagne-okat találni, és ha már a tradicionális eljárásnál tartunk, érdemes lenne akár a spanyol cavaról is beszélni, de most inkább nem teszem. Hogy jó ötletnek számít-e a kuriózum szelét meglovagolva kéknyelűből ezen az árban pezsgőt készíteni, nem én, hanem az árazásra érzékenyen reagáló magyar fogyasztó fogja a válaszokat megadni.

És hogy mi a helyzet Magyarországon a több sebből vérző szőlőfajták szabályozásával, és hogy vajon nem kellene-e a pezsgőkészítésnél is kitalálni valamit, erre is kaptam természetesen némi választ: „Ez már több szempontból is felmerült” – állítja lapomnak Légli Ottó hozzátéve, hogy „harminchárom engedélyezett szőlőfajta van a Balatonboglári Borvidéken, ez pedig nagyon sok, de ha országosan megnézzük a helyzetet, ott sem állunk valami jól. Bár sok termelő ésszerűnek tartja a csökkentést, nagyon nehezen lehet ebben a kérdésben előrébb jutni. Szerintem belátható időn belül nem is lesz semmilyen változás. Azt tudom csak elképzelni, hogy idővel háttérbe szorulnak majd egyes szőlőfajták.”

Olyan kifejezéssel, mint „pezsgőforradalom” – amit az elmúlt időkben egyre divatosabban használnak -, szerintem csínján kell csak bánni: Magyarországon csak tanuljuk a műfajt, még akkor is, ha egyre többen készítenek pezsgőket és nemzetközileg már vannak elvétve sikerek. A borivók az elmúlt években egyre határozottabban kacsingatnak a pezsgők irányába, a borászok pedig csak szeretnének egyre gyorsabban alkalmazkodni az új ízlésváltozásokra.

A Balatoni Nagy Pezsgő & Gyöngyöző teszten a legegységesebb standmegjelenéssel a Szent Donát Birtok, a Garamvári Szőlőbirtok, a Bujdosó Pincészet és az Istvándy Pincészet képviseltette magát, ahol öröm volt látni az elegánsan letisztult és határozott koncepcióval bíró címkéket is.

Kedvenceim

Szent Donát Kishegy Brut Nature 2009

Szent Donát Kishegy Brut Nature 2009
Szent Donát Kishegy Brut Nature 2009

100% olaszrizling. Bájosan visszafogott illat – és ízjegyek, kecses elegancia, határozott savgerinc. Szerethető tétel.

Légli Ottó Methode Traditionelle 2013

Rajnai rizling és pinot blanc házasítás, fele-fele arányban. Zamatos, izgalmas és nagyon szép formában lévő pezsgő, érzéki vajassággal és diszkréten megjelenő élesztős jegyekkel. Hamarosan a címke is felkerül az üvegre.

Garamvári Brut Nature 2007

Nem a gyümölcsösségével szeretne hódolni ez a több éves palackos érleléssel készült tétel, de a tengeri herkentyűkhöz, osztrigához nagyon ajánlom. Zöldfűszeres vonulat, visszafogott intenzitás, határozott citrusos véggel rendelkező csontszáraz pezsgő. A közepe egy kissé üres, de van benne valami, amitől szerethető és egyben megosztó.

Az eseményre a szervezők meghívására látogattam el, amit ezúton is köszönök.

Balatoni Nagy Pezsgő & Gyöngyöző teszt

Helyszín: Rádpuszta Gasztro Élménybirtok

Időpont: 2016.03.12

A teszten szereplő pincészetek:

Szent Donát, Bujdosó, Légli Ottó, Homola, Garamvári, Söptei, Bezerics, Istvándy, Dézsma, Konyári, Pócz, Hujber, Katona, BB, Várszegi, Veszprémi, Buzás


Related Posts

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]

Csapody Balázs: Nem csak Budapest privilégiuma a jó minőség

Csapody Balázs: Nem csak Budapest privilégiuma a jó minőség

Ehhez viszont új mentalitást kell hozni a balatoni vendéglátásban, és el kell felejteni, hogy reggel elkészítik az ételeket, majd egész nap melegen tartják az infralámpa alatt – vallja Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, és a Magyar Bocuse d’Or […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .