Legyünk öt napig jók! – Jön a tizedik Ördögkatlan Fesztivál

Legyünk öt napig jók! – Jön a tizedik Ördögkatlan Fesztivál

Igen, szinte hihetetlen, de elmúlt tíz év. Nem csak sokunk életében, hanem az idén Villánykövesden, Nagyharsányban, Mokoson és Beremenden, augusztus 1. és 5. között megrendezésre kerülő 10. Ördögkatlan Fesztivál életében is. Az idei fesztiválról a Szkéné Színházban megtartott sajtótájékoztatón sok mindenre fény derült, egy dolog viszont marad örökzöld: szabadság, őszinteség, szerelem, művészet és természetesen a kiváló bor. Az utóbbiról az idén szintén 10. évfordulóját ünneplő Vylyan Terasz gondoskodik majd, hisz borrajongóként ismerjük a mottót: Ha Ördögkatlan, akkor Vylyan! Nem mellesleg a Villányi Ördög cuvée első évjárata is épp tíz évvel ezelőtt debütált, s azóta is szépen kíséri a kultúrmenüt. És van egy másik érdekesség is, ami az Ördögkatlan Fesztivált a Vylyan Pincészethez köti: a pincészet teraszán ült össze anno a két főszervező a Vylyanos és a Szoborparkos csapattal. Itt született meg egy álom, majd később az Ördögkatlan Fesztivál.

A története egyszerű:

2008-ban gondolta úgy a két főszervező, Kiss Mónika és Bérczes László, hogy barátaikkal létrehoznak Baranyában egy mezítlábas fesztivált, ahol védnöküktől, Törőcsik Maritól lopott mottóval összegyűjtik a „nem normális” embereket, azokat, akik nagyon is normálisak, csak éppen „korszerűtlen” módon a nyitottságot, kíváncsiságot, személyességet és minőséget képviselik, és akiknek értékrendjében előbbre van az emberség és a szeretet, mint a haszon. Kölcsönzik mindezt a két védnöktől, az első Ördögkatlant még megnyitó Cseh Tamástól és a már említett Törőcsik Maritól.

Az idei fesztivál egyfajta „Best of Katlan” jegyében zajlik, így sok eddigi fellépőt visszahívnak majd. Lesz Verdi Requiem, melyet a Nemzeti Filharmonikusok adnak elő, lesz Cseh Tamás-Leonard Cohen emlékkoncert is Másik Jánossal, Kiss Tibivel, Beck Zolival, és sok-sok más érdekes fellépő is. Visszahívják a francia Galapiat Cirkuszt és mondani sem kell: Quimbyt és Kiscsillagot, és újra jön Both Miki az ukrán udvarral, hogy a záráskor a felnőtté vált (18 éves) Mulatsággal búcsúzzanak mind.

De a szervezők készülnek sok új programmal is: jön végre Krasznahorkai, lesz Lajkó-Balanescu közös est, szeretnének egy „Három Díva”-koncertet, lesz Pina Bausch emlékkiállítás, és sok-sok színházi előadás is. Szkéné Színház, Orlai Produkció, Vígszínház, Csiky Gergely Színház, Aradi Kamaraszínház, Budapesti Színművészeti Egyetem – csak, hogy néhány nagy nevet említsek. Persze sok egyéb művészeti ág is képviseli magát, de hosszú lenne a listát folytatni.

Az idei Ördögkatlan díszvendégei:

Krasznahorkai László: Kossuth- és Man Brooker- díjas író, aki a barátaival érkezik. Keresztury Tibor lesz a beszélgetőtárs, Víg Mihály, a Krasznahorkai-forgatókönyvekből készült Tarr-filmek zeneszerzője pedig hozza a gitárját.

Hajdu Szabolcs: színházi rendező, színész, filmrendező

Szkéné Színház: a budapesti Katona József Színház és az Örkény Színház után az idén a függetlenek bázisa, a Szkéné kapja a díszvendég címet.

Fonó Budai Zeneház: a Horváth László vezette Fonó Budai Zeneház alapvető szándékai egybeesnek az Ördögkatlan céljaival, ami nem más, mint hagyományőrzés és értékteremtés. A Fonó égisze alatt érkezik az Ördögkatlanra Lajkó Félix, Dresch Mihály, Kollár-Klemencz László, a Muzsikás, a Góbé, a Cimbaliband és közös koncerttel a Csík Zenekar és Ferenczi György&Rackajam.

Kolonits Klára-Dinyés Dániel: évek óta az Ördögkatlan komolyzenei programjainak meghatározói

Az Ördögkatlan egyre bővülő emberséges közegébe a szervezők és a neves fellépők ötnapos mulatságra várnak mindenkit augusztus 1. és 5. között. Azt is, aki normális és azt is aki „nemnormális”. Legyünk legalább öt napig jók – ahogyan Bérczes László mondta a sajtótájékoztatón. Szerintem ezzel egyetértünk mind, de mégis ha tehetjük: törekedjünk a jónak gyakorlására mindennap.

További infók: www.ordogkatlan.hu

 


Related Posts

Ipacs Szabó István – „Az ember itt megérti, hogy a szőlő és a bor képes a lelket felemelni”

Ipacs Szabó István – „Az ember itt megérti, hogy a szőlő és a bor képes a lelket felemelni”

Április 2.-án került megrendezésre az Aba-Novák Kulturális Központban a III. Szolnoki Bor-és Pezsgőmustra, ahol a Szolnoki Borkör szervezésében 30 borászat, 150 szabadon kóstolható borral és pezsgővel várta a látogatókat. A szakmai partner találkozóból már nyilvános rendezvénnyé avanzsált sétáló kóstoló, láthatóan évről évre fejlődik: határozottabb célokkal […]

30 éves lett Villány egyik legmeghatározóbb pincészete

30 éves lett Villány egyik legmeghatározóbb pincészete

A Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb pincészete, a Vylyan Pincészet idén ünnepli alapításának 30. évfordulóját. A birtok megálmodója, Debreczeni Pál nem kisebb vízióval fogott hozzá a pincészet felépítéséhez, mint hogy a Vylyan név felkerüljön a világ bortérképére. Kivételes ember volt, egyike azoknak a vizionáriusoknak, akik elsőként […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .