Bor
post-authorDr. Konkoly Mihály
2019. október 01.

Magashegy Pince, a Szent György-hegy butikborászata

post

A Szent György-hegyen található, szó szerint butikborászatról a saját felületemen már írtam. 2018-ban ismertem meg őket, lenyűgözött a természetesség és profizmus, amely jellemzi a hobbipince borait. Gémesi András három éve költözött Budapestről a hegyre, és ha már volt egy kis pince a házikó alatt, borkészítésbe kezdett. Menet közben még bővíteni is kellett a pincét, amely így is csak 3-4000 palacknyi bor elkészítésére alkalmas. A nagy kísérletező kedvű András minden bora szűretlen és derítetlen. Borait eddig palackozva kóstoltam, de a közelmúltban meghívást kaptam a pincébe, ahol a kész borokon kívül hordómintákat is kóstoltam.

Magashegy Pince Mindszentkála Olaszrizling 2018

Kis parcella, mindösszesen 0,2 ha, amely magas mésztartalmú talajjal rendelkezik. Acéltartályban erjedt, majd itt finomseprőn pihent 2 hónapot, végül a seprőről lefejtve, 300 literes hordóban érlelődött. Közepesen intenzív illata érett fehér húsú gyümölcsöket hordoz, majd ananász, banán, grapefruit is megjelenik, de némi mogyorósság is finoman érezhető az élesztősség mellett. Kifejezetten egyensúlyos, elegáns korty. Finom savszerkezet biztosítja a vibrálást és izgalmat. Könnyen iható bor, de van benne kraft és ásványosság is bőven. 90 pont

Magashegy Pince Szent György-hegy Olaszrizling 2017

A pincétől balra található kis vulkanikus talajú terület termése. Acéltartályban erjedt és érlelődött durva seprőn. Markánsabb illatkarakter: birs, érett sárga alma, fehér virágok, mandula, dió, ásványosság, herbák és friss széna. Kóstolva pici maradékcukor is érezhető, tüzes alkohollal és lendületes savakkal. Testes, krémes textúra közepes lecsengéssel. Ízében mandula, marcipán, sárga alma, birsalmasajt, sárgabarack fedezhető fel. Lecsengése sós. 88 pont

Magashegy Pince Szent György-hegy Olaszrizling 2018 (hordóminta)

Kétharmada tartályban, harmada hordóban erjedt. A hordós rész durva seprőn, míg a tartályos finom seprőn. Közepesen intenzív illatában kamilla, teafüvek, napraforgómag, érett gyümölcsök, mangó, ananász, fűszerek és némi élesztősség. Visszafogottabb ízintenzitású, de kifejezetten elegáns textúrát mutat. Egyelőre félkész, de van benne mélység és vibrálás. Némi hordótannin teszi kicsit érdessé. A mandulás utóíz enyhe fanyarsággal párosul. Most 87 pont, de nagyon ígéretes. Palackozás és pihentetés után komoly bor lesz.

Magashegy Pince Szent György-hegy Olaszrizling 2018 (hordóminta)

Az alapanyag ugyanaz, mint az előző bor esetében, de ez tartályban, durvaseprőn erjedt, majd 4 hónapig ott pihent, azóta van hordóban. Illata gazdagabb, intenzívebb: pirított magvak, trópusi gyümölcsök, lédús fehér húsú gyümölcsök, vanília és némi herbásság. A korty mély, buja, vastag, olajos és komplex. A sav még külön életet él és a hordótannin is időt kér. Az alkohol kifejezetten tüzes. Édes fűszerek uralják a kortyot, de lecsengésében a citrusok dominálnak. 87 pont és nagy ígéret

Magashegy Pince Olaszrizling 2018 Hegybor (hordóminta)

Szent György-hegy + régi, vegyes fajtájú területről. Durvaseprőn, tartályban erjedt 2 hónapig ott pihenve, majd azóta is hordóban van. Intenzív és gazdag illatában egyelőre a hordó aromák uralkodnak, mint pirított magvak, tölgy, vanília, de a gyümölcsök is érezhetőek a háttérben: mangó, narancshéj, grapefruit. Könnyedebb szerkezetű, finomabb savú bor, alacsonyabb alkohollal, vékonyabb testtel. A hordó tannin még itt is markáns, de idővel szép bor lesz. Lecsengése kifejezetten hosszú. 88 pont

Magashegy Pince Olaszrizling Szalmabor 2018

Kísérleti tétel. A novemberben szüretelt fürtöket madzagra kötözték, majd széljárta helyen szárították néhány hétig. Tartályban erjedt fél éven át. Mikro mennyiség készült belőle, összesen 25 palackra való, mely kénmentesen lett palackozva. Fűszeres, édes érzetet árasztó illatában marmalade, propolisz, szárított tavaszi virágok, széna, kamilla, birsalmasajt és sherry boros jegyek. Ízben telt, vastag és koncentrált. Nagyon intenzív, melegít az alkohol, a savak jól tartják a bort. Sokkal inkább a különlegességeket keresők bora, mint az egyensúlyt kedvelőké. Nekem így is tetszett. 88 pont

Köszönjük a meghívást Gémesi Andrásnak!

Képek: Magashegy Pince

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Hírek - programok

Légy a saját borszakértőd!

2022. február 25.
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Hírek - programok
Gasztronómia
Recept
Bor interjú

Küldj egy üzenetet!