Magna Mátra – egy eszme, egy jövőkép.

Magna Mátra – egy eszme, egy jövőkép.

Minden olyan kezdeményezés jó, ami jó embereket hoz össze és nemes célt tűz ki magának. Ilyen a Magna Mátra, amely a Pesti Vigadóban tartotta meg március 20-án első nyilvános bemutatkozását. Legyen ez a mottója az írásnak! Meg amúgy is – amíg én azzal voltam elfoglalva, hogy teljesen új kinézetet varázsoljak a honlapnak – szinte már lerágtak minden csontot erről a témáról ITT, ITT és ITT. Egyet is értek sok mindennel, de én elkapkodottnak, korainak éreztem az első közös kóstolót.

Kell, fontos, szükségszerű ez az összefogás Mátrának – gondoltam többször magamban, majd tovább sétálgattam a kezdetleges jellegű kóstolón: minőségi ingadozás, nehezen felismerhető arculat, koordináció hiánya. Nem mellesleg nehezen tudom azt elfogadni, hogy nem volt hivatalos megnyitó. Legalább is úgy mindenki bővebb információt kaphatott volna miről is szól a kóstoló. De az is lehet, hogy e fanyalgásomról már megint csak az igényességről alkotott elképzeléseim tehetnek. Nem tehetek róla, én már csak ilyen vagyok. Több év külföldi tartózkodásom és néhány nagy megszervezett projekt után, kialakultak bennem elvárások. Még akkor is, ha Magyarországon a legtöbb esetben ezek az igények süket fülekre találnak. Viszont a legtöbb szereplő borainak igényességét ismerve tudom: lesz ez jobb is, a borok minősége és a szervezés is javulhat.

Magna bor hiányában – amely csak jövő évben lesz néhány mintával kóstolható – most a lelkesedésnek, a jó szándéknak, a fiatalságnak és az eltökéltségnek örültem a legjobban. Ez a friss energia szükségszerű egy olyan borvidéknek, amely komoly potenciált rejt magában. Messzemenő következtetéseket ebből a kóstolóból levonni, vagy Vive la Revolutiont skandálni, nem lenne helyes most. A Magna Mátra jelenleg egy eszme, jövőkép. Egy olyan jövőkép, amely azt szeretné megmutatni, hogy ideális esetben milyen is lehetne – minden ismert vagy kevésbé ismert hatalmi harc mellett – a Mátrai borvidék. Közösségben gondolkodásról, identitásról, helyes út megtalálásáról – erről is szól többek között a Magna Mátra. Pontosan az, amiből nagy hiány van Magyarországon. Talán csak hosszú évek múlva találjuk meg mindenre a választ, de addig szurkoljunk nekik, és természetesen magunknak.

 „Óriási a jó szándék és a lelkesedés, de piaci ismeretek és kapcsolati rendszer nélkül nagy esélyét láttam annak, hogy nem élnénk túl a nehéz éveket. Ez volt az alapja a Magna Mátra összefogásnak. Közösen olyan szigorú és markáns koncepciót találtunk ki, ami talán az egész magyar borászatra is ráférne. Öt éven belül szeretnénk eljutni ahhoz a ponthoz, hogy meg tudjuk fogalmazni mi az a konkrét borstílus és karakter, ami hitelesen mutatja be a Mátrát, és hosszútávon működőképes lesz. A kékfrankos mellett szeretnénk a kadarkának is teret adni, hiszen ez a szőlőfajta érzelmi szempontból is fontos számunkra.” – mondta a sajtóbeszélgetésen Losonci Bálint, majd hozzátette, hogy a Magna Mátra természetesen nyitott minden borászat számára.

A Pesti Vigadóban megjelent nyolc borászat 24 borára most inkább nem szeretnék külön-külön rátérni. Hosszú és talán unalmas is lenne, főleg, hogy már többen is megírták. Inkább néhány bort szeretnék kiemelni, ami számomra élmény volt.

Kedvenceim

Benedek Péter borait mindig is kedveltem. Nem akarja velük a világot megváltani, viszont azt, amit eltervez, tökéletesen hozza: közérthetőek, szépek és bonyodalommentesek. Tőle az Öregtőkék Hárslevelű 2015-ös fogott meg: friss, tartalmas, virágos, nagyon jól esik inni, és ha jól tudom az ára is barátságos. De aki a 2015-ös Kékfrankost választja, az is nagyon jól dönt.

Az est legszebb fehérbora Szignárovits Márktól származik. Nem tudom, mennyi lehet az ára, de aki találkozik a 2016-os furmintjával, vegyen néhány palackkal.

Ludányi Balázstól a Kékfrankos Válogatás 2015-öt szeretném kiemelni. Mélyen kell a pénztárcába belenyúlni, de ha valakinek ez nem számít, akkor egy izgalmas, könnyed, gyümölcsös, tiszta és egyben tartalmas bort fog a pénzéért kapni. Jó szívvel ajánlom még a 2016-os Sárgamuskotályt: harapható gyümölcsök, gazdag illat-és ízjegyek, szinte még most is érzem a számban.

A Magna bor kritériumairól és a jelenlegi tagokról, ITT bővebben olvashattok.

(Köszönöm a meghívást.)


Related Posts

Megszületett a Magna Mátra

Megszületett a Magna Mátra

Hiába hazánk második legnagyobb kiterjedésű borvidéke a Mátrai, a legutóbbi időkig a súlyához mérten mégis csak kevés szó esett róla. A most alakult Magna Mátra szervezetnek viszont már közös víziója van arról, hogy miként válhat a régió erős identitású termőhellyé. A nyolc alapító pince (Benedek […]

Quo vadis Villányi Franc?

Quo vadis Villányi Franc?

A világ azt sem tudja, hol van Magyarország, nem, hogy Villány vagy a villányi franc – mondta múlt héten borászok és újságírók jelenlétében a komoly nemzetközi szaktekintélynek örvendő borszakértő, Elizabeth Gabay Master of Wine. A teremben csend, pedig ez nem titok és nincs is benne […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .