Ezek a legjobb borok 2020-ban a borszakírók szerint

Ezek a legjobb borok 2020-ban a borszakírók szerint

Pontosabban a Magyar Borszakírók Köre szerint, szakmai szervezet, amelynek én is tagja vagyok. Sajnos az egyéb elfoglaltságaim miatt ismét nem tudtam részt venni a kóstoláson, de külön öröm, hogy idén, akárcsak a múlt évben is, három általam ajánlott bor is felkerült a végső listára.

Fehérbor kategóriában a badacsonyi Villa Sandahl Rajnai Rizling Rabbit Periscope 2017-es évjárata, a vörösborok között pedig a Balla Géza Fekete Leányka Selection 2017-es évjárata nyerte el a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíjat.

A verseny menete

A szakmai szervezet ötödik alkalommal értékelte azokat a magyar borászok által készített fehér- és vörös- – száraz és félszáraz – borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobb tételek 12-es borlistáját. A verseny keretében a borszakírók először szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat borait, amelyek megítélésük szerint „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesek”, majd a legtöbb jelölést kapott 12-12 fehér- és vörösbort két bizottság kétszer is vakkóstoláson értékeli és pontozza.

A 2020-as Super 12 listán ezúttal összesen 13 borvidék képviselteti magát: a legtöbb borral (4-4) Villány és Szekszárd, valamint Tokaj (3), Badacsony, Eger és a Mátra (2-2), míg Somló, Neszmély, Balatonfüred-Csopak, a Dél-Balaton, a Balaton-felvidék, az Aradi-Hegyaljai Borvidék és Pannonhalma egy-egy borral szerepel.

A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is Debrecenben kerül sor, amikor majd a rendezvény megtartására a járványügyi rendelkezések lehetőséget adnak.

Íme, a lista:

Fehérek:

Balassa Tokaji Furmint Szent Tamás 2018 

Barta Pince KVG Furmint-Hárslevelű 2018

Demeter Zoltán Boda Furmint 2017

Dubicz Mátrai Superior Olaszrizling barrique 2017 

Figula Öreghegyi Olaszrizling 2017 

Györgykovács  Nagy-Somlói Olaszrizling 2018 

Kamocsay Ákos Hilltop Prémium Olaszrizling Sós-hegy 2017

Késa Birtok Rajnai Rizling 2018  

Kovács Nimród Nagy Eged Furmint 2015

Molnár és Fiai Mátrai Chardonnay 2019 

Pálffy Káli Királyi Olivin Furmint  2017

Villa Sandahl Rajnai R. Rabbit Periscope 2017 

Vörösök:

Bakonyi Péter Siklós (Cabernet Franc) 2017  

Balla Géza Feketeleányka Selection 2017 

Günzer Tamás  Bocor Villányi Franc 2017 

Heimann Családi Birtok Barbár 2017

Heumann Pincészet Syrah 2015

Kiss Gábor Code (Villányi Franc) 2017 

Mészáros Pál Ohmerops Cuvée 2017

Pannonhalmi Főapátsági Infusio 2017

St. Andrea Igazán Egri Bikavér Grand Superior 2016

Vesztergombi Kékfrankos Porkolábvölgy 2017 

Vida Családi Borbirtok La Vida 2016  

2HA Szőlőbirtok Courage 2015

A sajtóközlemény alapján szerkesztette: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Kamocsay Ákos: Igazán büszkék lehetünk!

Kamocsay Ákos: Igazán büszkék lehetünk!

A Magyar Borszakírók Köre hatodik alkalommal értékelte azokat a magyar borászok által készített fehér- és vörös- – száraz és félszáraz – borokat, amelyeket a tagok az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből állították össze a legjobb tételek 12-es borlistáját. Fehérbor kategóriában, mint ezt már […]

Ezek a legjobb borok 2021-ben a borszakírók szerint

Ezek a legjobb borok 2021-ben a borszakírók szerint

A 2016 áprilisában megalakult Magyar Borszakírók Köre hatodik alkalommal értékelte azokat a magyar borászok által készített fehér- és vörös- – száraz és félszáraz – borokat, amelyeket a tagok az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobb tételek 12-es borlistáját. Külön öröm, hogy […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .