Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Pezsgőt bárhol, bármikor és bármilyen alkalommal lehet fogyasztani – így szól a pezsgőrajongók klasszikus mondata. Így én sem tudom elégszer kihangsúlyozni: felejtsük el a sztereotípiákat, hiszen a pezsgő nem kizárólag csak az ünnepek itala. Csak zárójelben megjegyezném, hogy az aszú sem. Egy jó minőségű pezsgő elfogyasztása a legszürkébb hétköznapból is ünnepnapot varázsol. Nem mellesleg az egyik legsokoldalúbb ital, amely szinte bármelyik ételhez jól harmonizál.

Hogy drága-e vagy olcsó a magyar pezsgő? – véleményem szerint ennek a kérdésnek a megítélése leginkább a fizetésünk mértékétől és a nézőpontunktól függ. Egy biztos: a rendszerváltás után a nagy hagyományokkal rendelkező Törley Pezsgőpincészet mellé egyre több kisebb vagy nagyobb borászat sorakozott fel, így pezsgő szempontjából egyre gazdagabb és színesebb lett a kínálat. Néhány különböző árazású pezsgőt szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, ezekkel biztos, hogy nem nyúltok mellé, ha leveszitek a polcokról:

Hungaria Grande Cuvée Brut

A közel kétezer forintos árával a Hungaria Grande Cuvée egy igazán pénztárcabarát pezsgő, ami aperitifként, filmnézéshez, esetleg a vasárnap reggeli bundás kenyér mellé tökéletes választás. Elsősorban azok számára ajánlom, akik nem szeretnének sokat költeni, és csak most kezdenek barátkozni a száraz pezsgők világával. De a kifinomultabb ízlésű pezsgőrajongók számára is remek hétköznapi választás. Akárcsak a kék címkés változat.

Hungaria Grande Cuvée Brut

François Blanc de Noir

A Törley Pezsgőmanufaktúra pincéiben érlelődnek a François pezsgők is, mely a Törley-portfólia csúcsát jelentik. A Blanc de Noir névre keresztelt limitált szériás családtag szintén tradicionális eljárással készül klasszikus champagne-i szőlőfajtából: a cég saját Pázmánd környéki ültetvényeiről származó pinot noir-ból. Elkészítése során pedig Nicolas Jaeger, a Champagne Alfred Gratien pezsgőmestere volt segítségükre. Modern, tetszetős külső, 6 gramm dosage és három év érlelés teszik izgalmassá a végeredményt. Az élmény fokozásához készítsünk mellé vaníliás paszternák pürét, hidegen füstöl lazaccal, és adjunk hozzá kevés lazackaviárt. Szintén jó ötlet lehet egy sült zöldfűszeres csirke, vagy egy citrusos saláta.

François Blanc de Noir

Sauska Brut

A pezsgőhöz a szőlőt 100%-ban a pincészet tokaji területeiről szüretelték, a szőlőt egészfürtös préseléssel dolgozták fel, majd reserve bor hozzáadásával több mint 15 hónapig érlelték palackban. Ami a szőlőfajtákat illeti nagyrészt tokaji furmint, chardonnay, illetve kevés hárslevelű házasításával készült. Halványsárga szín, zöldes reflexek, illatában körte, birsalma és virágméz, amelyhez társulnak friss trópusi gyümölcsök, mangó, ananász, kis kekszesség, és fehér virágok. Kóstolva teltebb ízek, érett citrusok, kis fanyarság, szikárság. Könnyen iható, és a megjelenése is elegáns.

Sauska Brut

Kreinbacher Brut Classic

A magyar köztudatba 2014-ben robbant be a Kreinbacher név, amikor is a csapat Christian Forget, a champagne-i Domaine Paul Bara pincemesterének közreműködésével bemutatta az első itt készített tradicionális pezsgőit. A siker azóta is töretlen, és ezt visszaigazolják a közelmúltban elért eredmények is. A Brut Classic elegáns megjelenésével, illat-és ízjegyeivel a legszofisztikáltabb pezsgőrajongót is leveszi a lábáról. Krémes, hosszantartó felhabzás, apró gyöngyözés, közepestől kicsivel visszafogottabb illatában fehérhúsú gyümölcsök, jonathan alma, körte, fehér virágok, és finom kekszes jegyek, kóstolva pedig az illatához képest picivel karakteresebb és mélyebb.

Kreinbacher Brut Classic

Kreinbacher Brut Nature

Minden apró részletre kiterjedő igényesség, elegáns, lendületes és harmonikus csontszáraz pezsgő, nem csak a legszárazabb műfaj kedvelőinek készítve. Apró buborékok, kellemes felhabzás, fehér virágos- és gyümölcsös aromák, kóstolva feszes, fűszeres és fanyar ízek, pomeloval és egy kevés sóval díszítve. Ideális aperitifként, de egy tokhalas lencséhez is nagyon jól harmonizál.

Demeter Zoltán 2013

Demeter Zoltánon kívül sok tokaji pincészet hisz a borvidéken készült pezsgőben, de amint Zoltán is hangoztatja, Tokajban nem Champagne-i pezsgőt kell készíteni, hanem tokajit. Hogy valóban érdemes ezen a borvidéken pezsgővel is foglalkozni, erről megoszlanak a vélemények, mindenesetre, ha valaki a legdrágább magyar pezsgőre kíváncsi, emelje le a polcról Demeter 2013-as furmintból készült pezsgőjét. A kérdés: megéri-e az árát vagy sem? Készítsetek hozzá sóágyon sült durbincsot citrusos-fokhagymás vajjal és ezt a kérdést inkább döntsétek el ti.

Természetesen az imént felsorolt pezsgők mellett szerencsére még bőven van a magyar polcokon kínálat, így jó választás lehet a Barta Pince, a Garamvári Szőlőbirtok Brut Nature, pezsgője, a Kárásztelek Pincészettől a Carassia Clasic, illetve Rosé Brut, de a Légli Ottó hagyományos módon készített pezsgője légiességével is bearanyozhatja a napunkat.

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

(a cikk eredeti változatát a Pezsgőakadémia számára írtam)


Related Posts

„Újjászületett Tokajban az a kúria, amely II. Rákóczi Ferenc fejedelmet is vendégül látta”

„Újjászületett Tokajban az a kúria, amely II. Rákóczi Ferenc fejedelmet is vendégül látta”

A Rákóczi családnak egész Tokaj-hegyalján kiterjedt birtokai voltak, Mád azonban külön figyelemre érdemes: már a kora újkorban is kiváló borokat termeltek errefelé, mi több, közel háromszáz éves dokumentumok alapján okkal feltételezhető, hogy a most megújult kúria 1708-ban többször is vendégül látta II. Rákóczi Ferenc fejedelmet. […]

Könnyedségre hangolva

Könnyedségre hangolva

Egy újabb késői szüretelésű furmint Ujvári Vivien, a mádi Barta Pince borászának repertoárjából, a dél, dél-nyugati kitettségű Öreg Király-dűlőből. Az alapanyagot 2-3 óra áztatás után fahordóban és tartályban erjesztették, majd a mennyiség 85%-át másod-és harmadtöltésű hordóban érlelték, a többit pedig új hordóban. Vivient és a […]



2 thoughts on “Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!”

  • Kedvews Németi úr! Javaslom kóstolásra még : Pálffy Balatoni Méthode Traditionnelle Furmint Brut pezsgő 2016, Thummerer BLANC BRUT NATURE pezsgőjét, szerintem mindkettő kiváló.

    • Kedves Koncz Helga! Köszönöm szépen a javaslatokat! A Pálffy tényleg nagyon rendben van!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..