Két hungarikummal is gazdagodott a Mezőgazdasági Múzeum

Két hungarikummal is gazdagodott a Mezőgazdasági Múzeum

Szent Miklós – a pálinkafőzők védőszentje – napja alkalmából ünnepélyesen a Vajdahunyad Várban található Magyar Mezőgazdasági Múzeum vitrinjébe helyezték az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen az elmúlt két évben „Magyarország legjobb pálinkája” címet kiérdemlő hungarikumait. A 2020-as évben a címet a Brill Pálinkaház, Érlelt Kadarka törkölypálinkája, 2021-ben pedig a Várda-Drink Zrt., Exclusive Jonathan Alma pálinkája nyerte el.

A hagyományokat követve idén is december 6-án, a pálinkafőzők védőszentjének napján állították ki „Magyarország legjobb pálinkáit” a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A rangos címért előzetesen az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny során küzdöttek meg egymással a pálinkafőzdék. A kezdeményezést 2019-ben élesztette újra a Pálinka Nemzeti Tanács azzal a céllal, hogy a pálinkának, hazánk nemzeti italának növeljék a hitelét és az ismertségét. Fontos, hogy kellő figyelmet kapjon, mert nemcsak hazánkban, hanem világszerte öregbíti Magyarország hírnevét.

„A Pálinka Nemzeti Tanács az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny szervezésével a Pálinkatörvényben foglalt kiemelt feladatának tesz eleget. Joggal mondhatjuk, hogy a pálinka megmérettetések sorából kiemelkedik az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny. Nemcsak azért, mert a nemzeti kincsünk megóvása érdekében, törvényi felhatalmazás alapján kerül megrendezésre, hanem azért is, mivel azon kizárólag a Pálinkatörvénynek megfelelő pálinkák minőségének meghatározása történik” – mondta el az esemény kapcsán Béli Géza, az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny szakmai elnöke és a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke. A tanács és a múzeum együttműködési megállapodása szerint a múzeum leltárba veszi, és évről évre kiállítja a nyertes italokat.  A 2020-as évben a legjobb pálinka címet a Brill Pálinkaház, Érlelt Kadarka törkölypálinkája, 2021-ben pedig a Várda-Drink Zrt., Exclusive Jonathan Alma pálinkája nyerte el. A díjazott párlatokat Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Dr. Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, Dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója, Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke és Béli Géza, a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke helyezte el az erre a célra elkülönített vitrinben.

Brill Pálinkaház

A Brill Pálinkaház egy családi tulajdonban lévő manufaktúra, ahol 2000 óta készítenek különleges pálinkákat és párlatokat. A főzde Tolna megyében, nyugodt környezetben, mindössze 10 percnyire Szekszárdtól, Harc községben található. Mottójuk: „A pálinka élmény” – melynek megfelelően minden csepp pálinkában igyekeznek a természet csodáit feltárni fogyasztóik előtt. Hosszú évek kiemelkedően magas szakmai munkájának elismeréseként már három „Magyarország legjobb pálinkája” és két „Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje” címet sikerült elnyerniük.

Várda-Drink Pálinkafőzde

Történetük 1922-ben kezdődött Kisvárdán, a cég jogelődjeként jegyzett Szabolcsi Gazdák Szeszfi nomító Szövetkezetében, melyet Diner István alapított, vezetett és fejlesztett 1941-ig. A gyár az évek során sok változáson esett át, először az 1950-es államosítás, majd az 1993-ban bekövetkezett privatizáció határozta meg működését. A cég nevet és tulajdonost is váltott, a Várda-Drink Részvénytársaság a management, valamint a dolgozói tulajdonába került. A 2006 év végétől már Zrt.-ként működő cégcsoport életében 2007-ben tulajdonosváltás történt, ennek köszönhetően portfoliójuk jelentősen átalakult. A Kisvárdán működő gyárban szeszesital-gyártás folyik, az italgyártó és palackozó üzemeikben. Pálinkáikat saját pálinkafőzdéjükben, korszerű lepárlási technológiával állítják elő Vásárosnaményban. A Várda-Drink célja a kulturált italfogyasztás és a pálinka különlegességének hirdetése.

(készült a sajtóközlemény alapján)Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .