Mr. Furminator

Mr. Furminator

A Furminator néven elhíresült Majoros László tarcali borász barátomtól kaptam két palack bort: egy még kóstolásra váró 2008-as 6 puttonyos Major aszút, illetve egy 2017-es Agyag furmintot. Utóbbiból csupán 500 palack készült, így az ára is ehhez van kalibrálva: 8000 forint a palackja. Nem véleményezésre és értékelésre kaptam a borokat, hanem az ünnepek közeledte miatt ajándékba.

Most elsőként Majoros László első limitált, azaz „single barrel” bora került a poharamba a szokásos vasárnap esti családi filmezés közben, mely egy dűlőszelektált furmint a tarcali első osztályú besorolású Agyag-dűlőről. Mint már erről korábban is írtam, a dűlőn található ültetvény kitűnő aszúsodási hajlammal bír, de korábbi szüret által nagyon szép száraz alapanyagot is ad. Mint például ez a 2017-es furmint is, hiszen ez az év mind száraz, mind pedig édes borokban is nagy évjáratnak számít Tokaj-Hegyalján. Ebben az évben Majoros László a száraz borokra koncentrált, ami az évjárat kegyes bekövetkezése folytán meg is valósult. Mint meséli, készített gyönyörű furmintot a Deák-dűlőből, szép száraz szamorodnit, illetve hárslevelűt az Agyag-dűlőből, de ezek mellett a 2015-ös évjárat után szeretett volna egy nagyon különleges furmintot is készíteni az Agyag-dűlőből. Így a saját helyi élesztő használata mellett, a termést egy hordónyi szuper prémium alapanyagra válogatta le, melyhez csak színlevet használt fel. Az alapanyag egy éjszakás héjon áztatást követően két évet töltött 400 literes Kádár Hungary médium pörkölésű hordókban. A palackokat pedig TCA-mentes, extra minőségű parafa dugóval zárta le.

Halvány aranyszín, kicsit zárkózottabb illattal nyit a pohárban. Elegáns megjelenés, aromáiban zöldfűszerek, zsálya, citrusok, grapefruit, mindez finom körtés, csonthéjas gyümölcsökkel és olajos magvas jegyekkel díszítve, melyhez a hordó is hozzájárul még. Érezhetően nagyon fiatal borról van szó, de ahogyan levegőzik egyre összetettebb és izgalmasabb lesz. Kóstolva is érezhető, hogy iszonyú fiatal bor, a korty elsősorban citrusokban és olajos magvakban gazdag. A korty határozott felépítésű, feszes, de tartalmas, viszont szépségét és rétegeit inkább pár év múlva fogja kibontakoztatni. Feltételezve, hogy akkor még kapható lesz. Mindenesetre én már jeleztem Majoros Lacinak, hogy egy palackot tegyen félre, mert kíváncsi vagyok, miként fejlődik a jövőben. Most kár ilyen fiatalon felbontani, de ha már megtettük, főzzünk valami izgalmasat hozzá. Majoros László elmondása szerint ez a hosszan érlelhető limitált furmint nagy mérföldkő az ő szakmai életében. Tehát adjunk neki tiszteletet és inkább bontsuk fel néhány év múlva. Hamarosan pedig jövök egy hozzáillő recepttel, szóval érdemes visszalátogatni később az oldalra, vagy követni facebookon a WineArtCulture-t ITT   

Szerző, borítókép: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .