Megjelent a Kopar új évjárata

Megjelent a Kopar új évjárata

Az előjegyzési időszakot követően most jelenik meg a Kopar Cuvée legújabb, 2012-es évjárata. Az egyik legismertebb hazai bormárka egy villányi vörös házasítás, amelynek alapját a cabernet franc adja, kiegészülve merlot és cabernet sauvignon szőlőfajtákkal. Gere Attila Pincészetéből április közepén indulnak meg a faládák szerte az országba a fogyasztók és a kereskedelmi partnerek felé.

„2012 az extremitások éve volt. Hideg téllel, sok hóval indult, majd nagy nyári szárazság következett. Emiatt kisebb méretűek voltak a bogyók, de koncentráltabb a beltartalom. Az erjesztésre acéltartályban és fakádban került sor, majd 16 hónapon át új barrique hordóban és használt ászokhordóban érlelődött a bor” – mondta el Gere Andrea.

Bár a 2012-es pont a tizenkettedik évjárata a bornak, története immár közel két évtizedre nyúlik vissza, hiszen első ízben 1997-ben készítették el. Gere Attila így emlékszik vissza erre az időszakra: „A ’90-es évek első felében hozzánk hasonlóan több villányi borász figyelmét is felkeltették az ún. bordeaux-i fajtákból, azaz a cabernet sauvignonból, cabernet franc-ból és merlot-ból készített borok. Mindez persze kézenfekvő volt, hiszen az ültetvények jelentős részét már ebben az évtizedben is ezek a fajták alkották, és Villány természeti adottságai is azt sugallták, hogy érdemes a bordeaux-i házasítások irányába indulnunk.”

Gere család
Gere család

Az inspiráció tehát adott volt, a minél magasabb szintű megvalósítás érdekében pedig villányi borászok egy maroknyi csapata felkerekedett, és Franciaországba indult tanulmányútra. Az itt szerzett élmények hatására Gere Attilát is egyre komolyabban foglalkoztatta a bordeaux-i házasítás kérdése, ennek eredményeként született meg az első Kopar 1997-ben.

A bor történetében a 2006-os évjárat bizonyult fordulópontnak, ekkor a korábbi, cabernet sauvignon által dominált felépítéshez képest átalakult a fajtaösszetétel, helyette azóta is a cabernet franc és a merlot adja a cuvée alapját.

A friss, 2012-es évjárattal a debütálást követően számos helyen találkozhatnak a borszeretők, akik pedig ellátogatnak a június 10-11-én megrendezésre kerülő Gere Jazz Fesztiválra, azok latin ritmusokkal kísérve kóstolhatják az új Kopart.

Gere Kopar 2012

GERE Jazz Fesztivál – Latin fiesta

Egy hagyományteremtő céllal létrejött fesztivál életében öt esztendő nem rendkívüli időtáv, ám éppen elég nagy ahhoz, hogy egyfajta mérföldkövet jelentsen, és ünneplésre adjon okot. Kezdeti célkitűzéséhez híven a GERE Jazz Fesztivál 2016 nyarán ismét jól csengő hármashangzatba rendezi a Gere-borokat, a kifinomult gasztronómiát és az igényes dzsesszzenét, a fesztivál ötéves fennállásának minijubileuma ugyanakkor kiváló alkalom arra, hogy az ünneplés jegyében a zenei program és a kísérőelemek is egy valóságos „fiesta” hangulatát idézzék meg. A szervezők régóta dédelgetett vágya a latin dzsessz tematikájának minden érzékre kiható komplex megvalósítása, amelynek keretében illatok, ízek és zamatok keverednek pezsdítő dallamokkal és varázslatos látvánnyal, képzeletben elrepítve a vendégeket egy Villány mediterrán levegőjénél is szinte tapinthatóan forróbb tengerentúli vidám világba.

 

 


Related Posts

Csupa csoki desszert, ahogyan Bocknál készítik

Csupa csoki desszert, ahogyan Bocknál készítik

Jó kis programot szervezett május 5-re Bock József és managementje, amelyre én is kaptam meghívást. A Dűlőről-dűlőre exkluzív eseményről, amint lesz egy kis időm majd természetesen beszámolok, de addig IDE kattintva láthattok néhány fotót. A közel hatórás program lezárásaként a Bock Óbor Étteremben pedig egy […]

Ipacs Szabó István – „Az ember itt megérti, hogy a szőlő és a bor képes a lelket felemelni”

Ipacs Szabó István – „Az ember itt megérti, hogy a szőlő és a bor képes a lelket felemelni”

Április 2.-án került megrendezésre az Aba-Novák Kulturális Központban a III. Szolnoki Bor-és Pezsgőmustra, ahol a Szolnoki Borkör szervezésében 30 borászat, 150 szabadon kóstolható borral és pezsgővel várta a látogatókat. A szakmai partner találkozóból már nyilvános rendezvénnyé avanzsált sétáló kóstoló, láthatóan évről évre fejlődik: határozottabb célokkal […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .