Az előjegyzési időszakot követően most jelenik meg a Kopar Cuvée legújabb, 2012-es évjárata. Az egyik legismertebb hazai bormárka egy villányi vörös házasítás, amelynek alapját a cabernet franc adja, kiegészülve merlot és cabernet sauvignon szőlőfajtákkal. Gere Attila Pincészetéből április közepén indulnak meg a faládák szerte az országba a fogyasztók és a kereskedelmi partnerek felé.
„2012 az extremitások éve volt. Hideg téllel, sok hóval indult, majd nagy nyári szárazság következett. Emiatt kisebb méretűek voltak a bogyók, de koncentráltabb a beltartalom. Az erjesztésre acéltartályban és fakádban került sor, majd 16 hónapon át új barrique hordóban és használt ászokhordóban érlelődött a bor” – mondta el Gere Andrea.
Bár a 2012-es pont a tizenkettedik évjárata a bornak, története immár közel két évtizedre nyúlik vissza, hiszen első ízben 1997-ben készítették el. Gere Attila így emlékszik vissza erre az időszakra: „A ’90-es évek első felében hozzánk hasonlóan több villányi borász figyelmét is felkeltették az ún. bordeaux-i fajtákból, azaz a cabernet sauvignonból, cabernet franc-ból és merlot-ból készített borok. Mindez persze kézenfekvő volt, hiszen az ültetvények jelentős részét már ebben az évtizedben is ezek a fajták alkották, és Villány természeti adottságai is azt sugallták, hogy érdemes a bordeaux-i házasítások irányába indulnunk.”

Az inspiráció tehát adott volt, a minél magasabb szintű megvalósítás érdekében pedig villányi borászok egy maroknyi csapata felkerekedett, és Franciaországba indult tanulmányútra. Az itt szerzett élmények hatására Gere Attilát is egyre komolyabban foglalkoztatta a bordeaux-i házasítás kérdése, ennek eredményeként született meg az első Kopar 1997-ben.
A bor történetében a 2006-os évjárat bizonyult fordulópontnak, ekkor a korábbi, cabernet sauvignon által dominált felépítéshez képest átalakult a fajtaösszetétel, helyette azóta is a cabernet franc és a merlot adja a cuvée alapját.
A friss, 2012-es évjárattal a debütálást követően számos helyen találkozhatnak a borszeretők, akik pedig ellátogatnak a június 10-11-én megrendezésre kerülő Gere Jazz Fesztiválra, azok latin ritmusokkal kísérve kóstolhatják az új Kopart.
GERE Jazz Fesztivál – Latin fiesta
Egy hagyományteremtő céllal létrejött fesztivál életében öt esztendő nem rendkívüli időtáv, ám éppen elég nagy ahhoz, hogy egyfajta mérföldkövet jelentsen, és ünneplésre adjon okot. Kezdeti célkitűzéséhez híven a GERE Jazz Fesztivál 2016 nyarán ismét jól csengő hármashangzatba rendezi a Gere-borokat, a kifinomult gasztronómiát és az igényes dzsesszzenét, a fesztivál ötéves fennállásának minijubileuma ugyanakkor kiváló alkalom arra, hogy az ünneplés jegyében a zenei program és a kísérőelemek is egy valóságos „fiesta” hangulatát idézzék meg. A szervezők régóta dédelgetett vágya a latin dzsessz tematikájának minden érzékre kiható komplex megvalósítása, amelynek keretében illatok, ízek és zamatok keverednek pezsdítő dallamokkal és varázslatos látvánnyal, képzeletben elrepítve a vendégeket egy Villány mediterrán levegőjénél is szinte tapinthatóan forróbb tengerentúli vidám világba.