Milyen a kadarka, ha magyar?

Milyen a kadarka, ha magyar?

Kicsit olyan, mint a magyar ember: az elvárt és a megélt valóság között nagy az ellentét, színes, makacsul büszke saját magára, kultúrájára és a kudarcokkal teli történelemre. Szereti a végleteket, sem evésben sem ivásban, sem pedig másban nem tart mértéket, egyszerre bizalmatlan, pesszimista, de könnyedén tud barátkozni, szereti családját, nemzetét, és amint komoly felhők gyűlnek a feje fölött, összefog, és irányt tud mutatni. Találékony, individualista, hajlamos az önmarcangolásra, bánatában vagy örömében egyszerre tud sírni és nevetni, pont úgy, ahogyan Petőfi Sándor is megírta:

„Ha az öröm legjobban festi képem:
Magas kedvemben sírva fakadok;
De arcom víg a bánat idejében,
Mert nem akarom, hogy sajnáljatok.”

Persze, nehéz kérdés, hogy milyen jelenleg a kadarkából készült bor, ennek megválaszolásához leginkább türelem és idő szükséges. Mind fogyasztók, mind pedig borászok szempontjából. Mindenesetre annyi hasonlóságot mutat a pinot noir-ral, hogy ő is szeszélyes, gyakran mutálódik, ennek köszönhetően különböző borvidékeken más karakterű borokat ad. Viszont míg Burgundia hagyományos kékszőlőjénél ott lebeg mindenki szeme előtt etalonként Franciaország, addig stílus szempontjából a kadarkát nem igazán lehet más országokhoz hasonlítani. Bár az elmúlt években nemzeti üggyé vált a kadarka és olyan régen van jelen az országban, hogy azt gondoljuk magyar szőlőfajta, nem árt annyit tudni róla, hogy a származása a mai napig tisztázatlan. Ahogyan Jancis Robinson, Julia Harding és José Voullamoz részletes és terjedelmes, 1368 szőlőfajtát bemutató könyvben, a Wine Grapes-ben is olvasható, néha származásaként Kis-Ázsiát jelölik meg, de nincs semmilyen bizonyíték, ami ezt a feltevést alátámasztaná. Ha minden igaz, Magyarországra a Balkánon keresztül került be, legalábbis a legtöbben ezt a feltevést tartják a legvalószínűbbnek.

Februárban 11 nap eltéréssel két gigászi kadarka vaktesztelésen vettem részt: az első Kézdy Dániel, kissé pátoszos hangzású „Kadarka, a szabadság bora” (erről a későbbiekben két részletben fogok majd írni az oldalon), a másik pedig a Borsmenta sajtókóstoló volt. A jelen bejegyzés az utóbbiról szól. A borok elbírálása a 100-as pontrendszerben történt, így elsőként a sajátjaimat is ebben a rendszerben mutatom, zárójelben pedig az általam használt 10-es pontrendszerben.

Gedeon Rosé 2018

Kezdésnek egy kunsági kadarka érkezett a pohárba, a Kecskeméttől nagyjából 25 kilométerre található Gedeon Birtok-tól. Édes felhangzású illatában a puncs és az eper dominál, de kóstolva kifejezetten kevesebbet mutat, mint amit az illatából elvárnánk. Csipkebogyó, citrusok, fanyarkás finis. Egyszerű, de felöntve szódával nyári melegben jól eshet. 80 pont. (4-)

Tóth Ferenc Siller 2018

Enyhén visszafogott, kevésbé összetett illatában fülledtség, érett cseresznye és égetett cukor. Idő kell, hogy megnyíljon, de én úgy vagyok az ilyen jellegű borokkal, hogy ha felbontok egy üveggel, akkor rögtön akarom inni. Az dobja rám az első követ, aki a siller mellett meditálni és gyertyát gyújtani szokott… Kóstolva a tannin szárít, szájban egyszerre érett és nyers. 79 (3+)

Jekl Kadarka 2017

Már az illatából kiindulva villányira tippeltem, aromajegyeiben istálló, szintén égetett cukor, kakaó, erdei gyümölcsök és egy zavaró jegy, azaz pár napja vízben poshadt virág szára is erősen felbukkant. Szájban kevés gyümölcs, sok hordó, a tannin szemcsés, az alkohol (14,5) erősen melegít. A bor jelenleg még nem állt össze, de bárhogyan is nézem, ez az alkohol nagyon sok. 78 (3)

Pósta Borház Kadarka 2017

„Borainkba három dolgot teszünk: szőlőt, a szívünket és a lelkünket.” – olvasható a pincészet honlapján, és ez a borban is átjött. Szép kadarka, tetszetős szín, illatának egy kis levegő jót tesz. Jó arányok a pohárban, melyben szépen kibontakoznak a bor fűszeres jegyei, rózsabors, kis zöldfűszer, málna, cseresznye és vanília. Kóstolva picit még cseres, a kortyban finom meggymagos vonal. 84 (5)

Németh János Kadarka 2017

Németh János jelenleg 10 hektáron gazdálkodik és a kadarkától a bikavérig, a kékfrankostól a világfajtákig készít borokat, de sillert is palackoz. Színben ismét egy tetszetős kadarka, illatában mélyebb tónusokkal, friss és érett piros bogyós gyümölcsökkel, melyhez pihenve cukrozott eper, kevés virág és földesség is társul. Kóstolva vékony, fanyar korty, szögletes savak, és szárító tannin. 83 (5-)

Sziegl Kolostor-domb Kadarka 2017

11 nap elteltével már harmadik alkalommal került a poharamba, így könnyen felismerhető volt számomra. Most talán a bor pillanatnyi formájának köszönhetően, de picivel kevesebbet mutatott. A Sziegl pincészettel és boraival, így ezzel a kadarkával is egy hamarosan megjelenő írásomban fogok majd részletesen foglalkozni. 86 (6-)

St. Andrea Sommelier Collection Kadarka 2017

Mostanában a Borsmenta sajtókóstolóin mintha nem lenne szerencsénk a St. Andrea borokkal. Ez a kadarka is, úgyszintén mint a következő St. Andrea bor nagyon keveset mutatott a pohárban. Illatában szalonnás-füstölt sonkás jegyek, és a kelleténél sokkal több hordó, melyhez társul egy meleg karakter is. Szájban tüzes, a tannin szárít és a hordó is sok. 81 (4)

Egytőről Kadarka 2017

A borbárok vörösbora a szekszárdi Sebestyén Pincészetnél készült, illatában visszafogott, kezdésnek kis fülledtség. Aromajegyeiben cappuccino, eperlé és fehércsokoládé, szájban vékony, és kevesebb gyümölcsösséget mutat, elsősorban inkább csipkebogyót és piros ribiszkét. A kortyvége kicsit nyers. 81 (4)

Eszterbauer „Nagyapám” Kadarka 2017

Kóstoltam már meggyőzőbb állapotban, most sajnos rosszabbul tejesített. Illata fűszeres, benne feketebors és rózsabors, érett piros gyümölcsök, szilva, dohány, csokoládé és édes jellegű fűszerek. A korty szintén a fűszeres vonalán mozog, amihez díszítésként társulnak fanyar gyümölcsök. Az alkohol kicsit kilóg. 82 (4+)

Vida Péter Bonsai Öregtőkés Kadarka 2016

Az első palack dugós volt, ami azért is érdekes, mert rajta lévő szövegen az állt, hogy azért választották ezt a fajta dugót, mert ez garantálja a TCA mentességet. A második palack már rendben volt. Tartja azt a formát és felépítését, mint a korábban ITT leírtak. 82/83 (4+/5-)

St. Andrea Nagykadarka 2016

Robusztus bor, de ezt is kóstoltam már meggyőzőbb formában. Megosztó bor, mely kadarkának sok. Inkább a nyers erejével szeretné belopni magát a fogyasztók szívébe, és biztos megtalálja a maga táborát a piacon. Sok hordó, medvecukor, érett erdei gyümölcsök, aszalt szilva és szilvalekvár, mentás felhangokkal és fanyar ízjegyekkel díszítve. Most 81 (4) pont, de korábbi kóstolásaim alapján már volt 85/86 is.

Sauska Kadarka 2015

Kész bor, melyet további palackérlelésre nem ajánlanám. Inkább vörösbor, mint kadarka, de aki ezen túllép, az egy jól iható, viszonylag izgalmas bort talál majd kitöltve a pohárban. Illat-és ízjegyeiben húsos gyümölcsök, feketecseresznye, szeder, kis likőrösség, édes fűszerek és feketebors. A savai lágyak, a tannin puha és selymes, lecsengésében meggymagos kesernye. Szerethető bor. 84 (5)

Tóth Pince Kadarka 2015

Pinceszag járta át a bort a pohárban, sajnos sem illatában sem pedig ízjegyeiben nem volt tiszta.

Thummerer Grand Superior Kadarka 2015

A pincészet szerint a 2015-ös év kivételesen kedvezett a Kadarka fajtának, mivel szeptember 29-én még az októberi esők előtt már szépen kialakult töppedt állapotban tudták a szőlőt szüretelni. És valóban, mind illatában, mind ízében nagyon izgalmas kadarka, rétegezett, összetett jegyeiben föld, gomba kis likőrösség, kávé, étcsokoládé, érett-és túlérett gyümölcsök, mazsola, karácsonyi fűszerek, édesgyökér, és jól eső kesernye. 85 (5+)

Maurer Oszkár Szerémi Kadarka, Krisztus 2017

Maurer Oszkár 15 hektáron műveli a szőlőt, amiből 6 ha a Szabadka-Horgosi borvidéken található, 9 ha pedig Szerémségben a Tarcal hegyen. A 2017-es alapanyag a Krisztus-dűlőnek a termése, mely szűretlenül, derítetlenül, és kevés kén hozzáadásával került a palackba. Szintén egy megosztó bor, de nekem most nem jött be. Egyensúlyban jelen pillanatban keveset mutat, magas alkohol (15,5) és ízében van egy zavaró kocsányos jegy. 81 (4)

Vesztergombi Kadarka 2017

Szerethető bor válhat belőle, de időt kell neki adni, hogy ízében összeálljon. Fiatalos megjelenés, illatában cigánymeggy, feketecseresznye, meggylé és egy kevés csokoládé, kóstolva finomszemcsés tannin, utóízében rózsabors. Később kerül csak forgalomba. 82 (4+)

Dukay-Sagmeister Devas Kadarka 2016

Adtunk neki időt, szellőztettük, dekantáltuk, de zavaró jegyei továbbra is megmaradtak, így végül nem került pontozásra.

(a borítóképet Vető Gábor fotóiból készítettem, a többit – ahogyan az oldalon az összes logóval ellátott képet – én csináltam. A tesztnek a Kóstolom Borbár adott otthont.)


Related Posts

Négy kiváló bor az ünnepi asztalra

Négy kiváló bor az ünnepi asztalra

A nagyböjt időszaka után elérkezik a húsvét, amely egyben a nagy asztali örömök időszaka is. A borkedvelőket is ilyenkor bombázzák ajánlatokkal, így ezen felbuzdulva szeretnék én is néhány bort ajánlani. Első javaslatom egy nem szokványos rosé. Nem csak a szőlőfajta, hanem a készítési mód is […]

Somló Kincse, az örömborászat

Somló Kincse, az örömborászat

Az Andrási László nevéhez kapcsolódó Somló Kincse egy igazi örömborászat. Andrást elsősorban a bor néprajza érdekelte, de mindig is úgy érezte, hogy ez a tudás nem megalapozott, ha nincs gyakorlati háttere. Végül ez inspirálta a szőlőművelésre, amelybe 2004-ben vágott bele. A Magyarország egyik legkülönlegesebb borvidékén […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .