Miskolc Borváros?

Miskolc Borváros?

Bor.Avas.Miskolc.

Miskolcon valami megmozdult. Nem most, s még nem is látni, hogy mi lesz belőle pontosan. De amikor ott vagy, érzed. Néha jó, néha lüktet. Az első igazi rezgés tavaly, az Avasi Borangoláson talált be.
A helyszín izgalmából nyilván vissza lehet csepegtetni egy keveset szóban és képekben, de ez az a hely, amelyet jobb személyesen megélni. Tele a történelem, az épített örökség és az emberi szellem finom vibrálásaival. Este tíz óra körül már egybeforr a múlt, a jelen, bor és ember. Hangulat van. Közel húszezer ember talál itt ilyenkor élményt, egymást, bort, zenét és gasztronómiát. A jó hangulathoz természetesen nem árt a jó bor sem. Ha Miskolc, akkor Bükk.
Néhány helyi borász évekkel ezelőtt rést ütött a kifinomult borkedvelők pajzsán, s őket, boraikat már sokan kedvelik. De felmerül a kérdés: vajon néhány bükki fecske csinálhat-e nyarat? Ha engem kérdeztek a válasz igen, főleg, ha mindennek van olyan partnere, mint Miskolc, s vannak olyan bortisztelő lokálpatrióták, mint a Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesülete. Az élet sokféle területén bizonyítják tehetségüket, eltérő habitusú és stílusú emberek, de egy dolog mindenképpen összeköti őket: szeretik az élményt adó borokat, a bükki bort, a csapatot, a várost ahol élnek, s nem akarják ezt elhagyni. Ennek fényében nem annyira meglepő, hogy valami bizsereg a borsodi megyeszékhelyen.
Nemrégiben a Magyar Fesztivál Szövetség hivatalosan is az ország egyik legkülönlegesebb borgasztronómiai rendezvényévé – Minősített Fesztivállá -, avatta az Avasi Borangolást. Az egyesület, karöltve a város vezetésével, a civil szervezetekkel, helyi vállalkozókkal és magánszemélyekkel keltette életre a ma már a legelismertebb gasztrofesztiválok közé tartozó Avasi Borangolást. A lehetőség adott volt: az Avas történelmi, épített öröksége, borral átitatott szellemisége tökéletes helyszín találkozni, s elmerülni egy olyan világban, amely a múlt-jelen-jövő élményben gazdag metszéspontját jelöli ki.

Bor Rangolás

Az egyesület nemrégiben egy izgalmas projekt újabb állomásához érkezett. Néhány éve úgy döntöttek, hogy évente górcső alá veszik a város kínálatát, s megszerveznek egy borversenyt, ahol vakon letesztelik, s minősítik a város lakói számára felkínált szortimentet. Ebben benne volt a Tesco, Metro, Auchan, Lidl, Aldi és Spar, illetve a város egyetlen borkereskedésének, a Borbálának a kínálata is. A borokat saját költségükön vásárolták, ezzel is támogatva a borászokat, a tételeket vakon kóstolták, hogy a bírálatkor ne a címkén és a kapszulán olvasható név befolyásolja a verseny kimenetelét. De nem is ez a legfontosabb, hanem az, hogy ezzel elkezdték felmérni a lehetőségeket és az igényeket, és elkezdődhetett egy párbeszéd a fogyasztók, borászok és kereskedők között. A kereskedelemben gyakran kötött a kéz, azaz, hogy egy adott régióban milyen borok jelenjenek meg a boltok polcain. Mivel a nagyobb kereskedések sokszor központi beszerzések mentén dolgoznak (van, hogy külföldi adatbázisba ágyazva), sokszor nehéz a régiónak megmutatnia magát, s ez a borokra erőteljesen érvényes. A Miskolci Bor Rangolás vaktesztjei után az is kiderült, hogy helyi, bükki bort egyelőre csak a borkereskedésben lehet leemelni a polcról. Az már jobb képet mutat, hogy Miskolc egyre több éttermében találhatunk helyi bort. Nyilván ez egy hosszú út, sok buckával, kaptatóval és buktatóval. Sok mindenen kell csiszolni még, rengeteg ötlet még nem vált valóra, de egy dolog biztosan látszik: Miskolc és az ott élő igényes bort kedvelő és készítő lokálpatrióták azon dolgoznak, hogy a bor, annak megbecsülése és szeretete ismét Miskolc nevével forrjon össze. Bor. Avas. Miskolc.

Avasi Borangolás

A Bor Rangolás tapasztalatai

Egyrészt jó volt tapasztalni, hogy szinte minden kategóriában voltak olyan borok, amelyek valóban élményszámba mentek. Viszont azt is hozzá kell tenni, hogy kevés volt az ilyen bor.
A Bor Rangoláson kóstolt borok közül volt abszolút győztes a kategóriában, de ami igazán cizellálja a képet, az az ár-érték arány. Nem várhatjuk ugyanazt az élményt egy 2019-es primőr Irsai Olivértől, mint egy Tornai Top Selection Grófi Hárslevelűtől. Ez olyan, mintha a Barcelona fogadná a Mezőkövesdet. Mindkettő nagyon rendben van a maga nemében, de nem egy ligában fociznak. Nehéz lenne két teljesen eltérő stílusú, karakterű és készítési módú bort összehasonlítani, amelyek ráadásul árban is elég távol állnak egymástól. Pontosan ezért a borversenynek egyik célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy jó-árérték arányban is találni élményt adó bort. Sőt, nem mindig az ismert nagy márkák nyerik el a borkedvelők elismerését, főleg, ha meg is kóstolhatják ezeket. A vakkóstolás nagy tréfamester…

Volt azonban rossz példa is…

Két-két palackkal vásároltak a szervezők a borokból. Volt olyan aszú (2008 3P) a polcokon, amelyből mindkét palack teljesen oxidált volt, ott átcsorgott darabban a tér-idő kontinuumban, várva, hátha megmenti még valaki. De hiába… Szóval hatalmas csalódás, amikor valaki egy ilyen bort emel le a polcról, esetleg kiteszi az ünnepi asztalra, majd kibontja és… Nem szabad ilyen borokkal rontani az aszú zsenialitását, géniuszát és szépségét!!! Semmilyen borral, ami nem méltó a fogyasztásra. De volt a sorban olyan tétel is, amelynél jelentős különbség volt a két palack között. Az egyik kissé fülledt, bizonytalan volt, nem igazán kívánatos aromaprofillal, míg a másik palack tiszta, vibráló és kóstolásra csábító. Itt persze csak találgatni tudunk, hogy ezt például két eltérő palackozás, esetleg eltérő lezárási technológia okozta, esetleg a nem szakszerű tárolás (hőmérséklet, fény) vagy egyéb más. A lényeg azonban ugyanaz: az érzés az egyik palacknál boldogság, míg a másiknál csalódás. A cél pedig az, hogy újra és újra leemelhessük azt a bort a polcról, ami egyszer már ízlett. Ez is egy fontos része a borverseny üzenetének: közös felelősség – borász, kereskedő és fogyasztó között -, hogy a bor az élmény miatt legyen része életünknek. A borász felelőssége, hogy tudása, lelke, hagyományai és a valós kereslet alapján készítsen borokat. A kereskedő felelőssége, hogy a piaci igényeket figyelembe véve, olyan szortimentet kínáljon, amely minőség szempontjából megkérdőjelezhetetlen, s választékban is kielégítő a vásárlók számára. A fogyasztónak pedig például abban van felelőssége, hogy visszautasítsa azt, amely nem kínál minőséget.

Avasi Borangolás

A kezdeményezés másik nem titkolt célja, hogy a Bükki borvidék borai szélesebb körben is eljuthassanak a borkedvelőkhöz. Erre is van ötletük a bükki borászoknak, egy hamarosan debütáló fehér és vörös bükki regionális bor formájában.

A III. Miskolci Hunnia Bor Rangolás verseny győztesei:

FEHÉR BOROK

I. kategória (450-1500 Ft)

Kategóriagyőztes és a legjobb fehérbor címet nyerte:

György Villa, Zöld Veltelini 2018, amely a „Nagyon jó, különleges minőségű bor” minősítést kapta. (Forrás: Spar, 1399 Ft)

II. kategória (1500-3000 Ft)

Kategóriagyőztes:

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Muscat Blanc 2017, amely a „Nagyon jó, különleges minőségű bor” minősítést kapta. (Forrás: Metro, 2499 Ft)

III. kategória (450-2200 Ft)

(Rozé) győztes:

Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Tricollis  2018 (Forrás: Metro, 1970 Ft)

VÖRÖSBOROK

I. kategória (800-2000 Ft)

Kategóriagyőztes és a legjobb vörösbor címet nyerte:

Gere Tamás Pincészete, Villányi kékfrankos 2017, amely a „Máshoz nem hasonlítható csúcsbor minősítést kapta. (Forrás: Tesco, 1399 Ft)

II. kategória (2000-3500 Ft)

Kategóriagyőztes:

Takler Pincészet, Szekszárdi kékfrankos 2016, amely az „Átlagos minőségű, jól iható, jellegzetes bor” minősítést kapta (Forrás: Auchan, 2999 Ft)

Sauska, Villányi Cuvée 2014 „Átlagos minőségű, jól iható, jellegzetes bor” minősítést kapta (Forrás: Aldi, 2499 Ft)

DESSZERTBOROK

I. kategória (1200-2500 Ft)

Kategóriagyőztes:

Béres Szőlőbirtok, Édes szamorodni 2016, amely a „Kivételes bor egyedi karakterrel és stílussal” minősítést kapta. (Forrás: Metro, 1999 Ft)

II. kategória (2500-5500 Ft)

Kategóriagyőztes és a legjobb desszertbor címet nyerte:

Royal Tokaji, 6 puttonyos  aszú 2013, amely a „Máshoz nem hasonlítható csúcsbor” minősítést kapta. (Forrás: Spar, 4899 Ft)

A III. Miskolci Hunnia Bor Rangolás legjobb bora címet a Royal Tokaji 6 puttonyos aszúja nyerte el.

Remélhetőleg ennek a kezdeményezésnek is köszönhetően elindulhat, illetve folytatódhat egy jófajta párbeszéd, ahol egy a fontos cél: élményt adó borokat kóstolhassunk és fogyaszthassunk, legyen a beszerzési forrás egy nagyobb kereskedés, egy szaküzlet, egy étterem vagy egy borfesztivál.
Miskolc még nem Borváros, de azzá szeretne válni…

Szerző: Vörös @ttilaVélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .