Így is lehet csinálni…

Így is lehet csinálni…

Magyarországot képviselve, a világ egyik legnagyobb mintaszámú borversenyén volt alkalmam még a koronavírus-járvány előtt, februárban bírálni. A németországi Mundus Vininek az egyik kísérőrendezvénye egy észak-macedón borkóstoló volt, a vranec szőlőfajtára kihegyezve. Nagyon színvonalas sor és prezentáció volt, amelyre azzal tették fel a koronát, hogy az esti vacsorához is macedón borokat kínáltak. Semmi extra nem történt, mégis azt mondom, így is lehet (kell) ezt csinálni!

Fantasztikus volt látni, amikor a több tucat, a világ minden tájáról érkező borbíráló komoly érdeklődéssel figyelte ennek a kis országnak az egyik bormarketing akcióját. Nyilván üzleti titok, hogy milyen feltételekkel mutatkozhattak be az észak-macedón borok a Wines of Macedonia nevű szervezet jóvoltából ennek a komoly közönségnek, de nem hiszem, hogy sokkolóan nagy anyagi terhet róhatott a közösségi marketingért felelős szervezetre. Az első etapban megismerkedhettünk a mediterrán ország borászatával. A 16 bortermő körzetre osztható országban 28 000 hektáron művelnek bortermő szőlőt, amelyről 91 millió liter bort készít 74 borászat. A borokat 85%-ban külföldön értékesítik, főleg lédigben. A fenti mennyiségnek csak 40%-át palackozzák.

A vranec fajta eredetileg montenegrói természetes mutáció eredménye. A térségben 15 500 hektáron termesztik, ebből Észak-Macedónia 10800 hektárt vállal magára (Montenegro 3600 hektárral második a sorban). A vranec szőlőfajta szereti a meleg klímát, ugyanakkor fontos a klónszelekció. Általánosságban nagyon mély színű fajtáról beszélünk, amely málnás, erdei gyümölcsös jegyek mellett a kakaónak és csokoládénak a jegyeit mutatja.

Popov Borászat Vranec Smolnik 2018

A tikvesi borkörzet, smolnik régiójában található borászat mindössze 1 ha vranecet művel. A tétel tartályban erjedt, majd 5 hónapot töltött francia és amerikai hordókban. Összesen 5000 palack készült belőle. Mélybíbor színű ital, a közepesnél intenzívebb illatában aszalt szilva, füst, étcsokoládé, kávé és sok erdei gyümölcs. A korty kellemes érzetű, egyáltalán nem nehéz. Kerek, szájkitöltő és tartalmas bor, puha tanninokkal, és enyhén melegítő alkohollal. Közepesen intenzív lecsengés jellemzi. 6,5 pont

Tikves Borászat Vranec SS 2016

600 méter feletti tengerszint magasságon terem, vulkanikus, köves talajon, 30 éves ültetvényen. Kézzel szüretelték, 10-15 nappal a teljes érés után, a fenolos érettség érdekében. Fakáciban erjedt, majd 6 hónapot használt hordóban töltött. Illata intenzív és mély, benne mentol, étcsoki, füst, kávé, földesség, aszalt szilva és fekete oliva. A korty kifejezetten markáns, a közepesnél nagyobb testtel, tüzes alkoholérzettel és krémes érintésű tanninnal. Lecsengése közepes, és egy kesernyés vonal erősödik fel benne. 6 pont

Stobi Borászat Aminta 2015

A tikvesi borkörzeten belül, a Vardar folyó völgyének borvidékén termett, 400 méteres tengerszint feletti magasságon, homokos, agyagos talajon. A vranec és merlot szüret szeptember elején, a cabernet két héttel később történt. Acéltartályos erjesztés után két évet töltött klasszikus barrikban (55% francia, 30% szlavón, 15% amerikai). Illatát itt is a hordó uralja füst, fa, sonka, fahéj, étcsoki, sülthús formájában, de aszalt gyümölcsöket és fekete olivát is fel lehet fedezni. Némi brett gyanú is rá telepedett. Szájban több a gyümölcs és így izgalmasabbá teszi a kortyot. Széles, telt, sok, de puha tanninnal. A savai kifejezetten élénkek, ami kell is, hogy iható maradjon a bor. Kifejezetten meleg tónusú bor, lecsengése nagyon sokáig tart. 6,5 pont

Dalvina Borászat Vranec Hermes 2015

Homokos talajon, 100 ha vranecet termelnek a Vardar folyó völgyében. A 30 éves ültetvény termését acéltartályban erjesztették, majd 24 hónapot töltött barrikban, fele francia, fele amerikai. Mély illatában steak, kávébab, kakaópor, füst, aszalt szilva, datolya és nagyon érett, lédús erdei gyümölcsök. Testes és vastag bor, érett tanninokkal és melegítő alkohollal. 6,5 pont

Ezimit Borászat Terra Makedonika 2012

Vardar folyó völgyében termett, acéltartályban erjedt, majd egy évet töltött francia barrikban. Finoman érett vörösborillat: bőr, steak, húsosság, étcsoki és érett erdei gyümölcsök. Vastag szövetű, testes, tüzes, mégis érzek egy fiatalos lendületet a kortyban. A tanninjai viszont még nagyon kemények, ezzel együtt a sor legjobb bora. 7 pont

Kamnik Borászat Vranec Terroir 2013

Vardar folyó völgyében termett, a Veles körzetben. Összesen 3,2 hektár vranecet művelnek. A fürtök részben aszalódtak a tőkén, majd nagyon hosszan erjedt fakáciban. Érlelése 28 hónapig tartott, új francia és amerikai barrikban. Igazi csokimousse. Füst, kávé, likőrös alkoholosság, mentol, vanília és szegfűszeg. A gyümölcsöket némi aszalvány, főleg szilva és cassislikőr képviseli. Kóstolva koncentrált bor, szinte megáll benne a kiskanál. A 16% feletti alkohol mellett nyilván nem mehetünk el szó nélkül, ahogy a 8 gramm literenkénti cukor is más dimenzióba helyezi a bort. Sava 6,3 gramm/liter, de ez is kevés az egyensúlyhoz. Annál inkább édesség helyett, szivarhoz ajánlható koncentrátum. Különleges bor… 6,5 pont

Szerző és fotók: Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus


Related Posts

Generációkon átívelő borkészítés

Generációkon átívelő borkészítés

A Moser család már a XII. században is szőlőt művelt, nem véletlen, hogy a legtradicionálisabb osztrák bortermelő családnak számítanak. A pincét 2000 óta Nikolaus Moser vezeti. Nagyapjához köthető az 1950-es években modernnek számító magaskordonos művelési mód, a „Lenz Moser”. 2006 óta biodinamikusan művelik a szőlőt […]

A világhírű M. Chapoutier pincészet borai

A világhírű M. Chapoutier pincészet borai

Az egyik legnagyobb és legfontosabb szereplője a Rhone borvidékének, a Chapoutier család 1808 óta művel szőlőt és kereskedik borokkal, eredetileg a  Rhone borvidéken, de ma már van ültetvényük Elzászban, Roussillonban, Portugáliában, és Ausztráliában is. A rhone-i birodalmuk 240 hektáros terület. 1991 óta biodinamikusan művelik a […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..