Myrtus 6 puttonyos aszú 2016

Myrtus 6 puttonyos aszú 2016

„Magyarországon a bor nemzeti ügy” – vallja a tarcali Myrtus Pincészet fiatal tulajdonos-borásza, az 1981-ben Kecskeméten született Keresztes Ákos, akivel márciusban a Bűbájos Hétvége sajtótájékoztatón volt szerencsém váltani néhány szót. Múlt hónapban pedig nála jártam Tarcalon és készítettem vele egy interjút, aki még nem olvasta, IDE kattintva megteheti. Keresztes Ákos családja több generációra visszamenőleg szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozott. A családi birtokot feleségével együtt 2008-ban vették át a szülőktől, ekkor alapították meg a Myrtus Pincét, s ebben az évben készültek első boraik. Két és fél hektáros szőlőterületük a Vigyorgó- és a Lestár-dűlőkben található, ahol furmint, hárslevelű, muskotály és zéta fajtákkal dolgoznak. Keresztes Ákos 2005-ben került Tokaj-Hegyaljára a bodrogkisfaludi Patrícius Borházhoz, 2009-ben pedig a Degenfeld Szőlőbirtok borászati vezetője lett, de 2014 óta kizárólag csak a saját pincészetét vezeti.

A pohárban kis illóval kezd, de pörgetéssel gyorsan kiszellőzik és aromajegyeiben megjelennek a friss citrusok, fehérhúsú-és déli gyümölcsök, körte, birs, barack, aranymazsola és friss szőlőlé. Hihetetlen vitalitás, frissesség árad az illatából, melyek végigkísérik kóstolva is a bort. Fiatal és lendületes aszú, mely szájban is hozza az illatában tapasztalt jegyeket, a 234 maradékcukorhoz pedig kellő magas savak is társulnak (14,31). Gyönyörű összjáték, egyensúly, mely ilyen fiatalon kóstolva is nagy élményt nyújt, de kíváncsian várom fejlődését a palackban. 7+


Related Posts

Kacsacomb sült kacsamájjal, egyszerűen tökéletes

Kacsacomb sült kacsamájjal, egyszerűen tökéletes

A Degenfeld Mária grófnő, illetve férje, Dr. Thomas Lindner tulajdonában lévő Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszállóról már több alkalommal is írtam az oldalon. ITT például Sulyok Balázs borásszal és Varkoly István szőlésszel olvasható egy interjúm, ITT pedig a negyed évszázados jubileumi ünnepségükről írtam néhány szót. […]

Bűbájosság és permakultúra Tarcalon

Bűbájosság és permakultúra Tarcalon

A hagyományteremtő céllal létrejött Tarcal Bor és Kultúra Egyesület szervezésében idén április 29 és május 1 között immáron hetedik alkalommal kerül megrendezésre a tarcali Bűbájos Hétvége. A három napos rendezvény alatt a település borászai nyitott pincékkel és számos programmal várják a vendégeket. Például lesz dűlőtúra, […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .