Myrtus 6 puttonyos aszú 2016

Myrtus 6 puttonyos aszú 2016

„Magyarországon a bor nemzeti ügy” – vallja a tarcali Myrtus Pincészet fiatal tulajdonos-borásza, az 1981-ben Kecskeméten született Keresztes Ákos, akivel márciusban a Bűbájos Hétvége sajtótájékoztatón volt szerencsém váltani néhány szót. Múlt hónapban pedig nála jártam Tarcalon és készítettem vele egy interjút, aki még nem olvasta, IDE kattintva megteheti. Keresztes Ákos családja több generációra visszamenőleg szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozott. A családi birtokot feleségével együtt 2008-ban vették át a szülőktől, ekkor alapították meg a Myrtus Pincét, s ebben az évben készültek első boraik. Két és fél hektáros szőlőterületük a Vigyorgó- és a Lestár-dűlőkben található, ahol furmint, hárslevelű, muskotály és zéta fajtákkal dolgoznak. Keresztes Ákos 2005-ben került Tokaj-Hegyaljára a bodrogkisfaludi Patrícius Borházhoz, 2009-ben pedig a Degenfeld Szőlőbirtok borászati vezetője lett, de 2014 óta kizárólag csak a saját pincészetét vezeti.

A pohárban kis illóval kezd, de pörgetéssel gyorsan kiszellőzik és aromajegyeiben megjelennek a friss citrusok, fehérhúsú-és déli gyümölcsök, körte, birs, barack, aranymazsola és friss szőlőlé. Hihetetlen vitalitás, frissesség árad az illatából, melyek végigkísérik kóstolva is a bort. Fiatal és lendületes aszú, mely szájban is hozza az illatában tapasztalt jegyeket, a 234 maradékcukorhoz pedig kellő magas savak is társulnak (14,31). Gyönyörű összjáték, egyensúly, mely ilyen fiatalon kóstolva is nagy élményt nyújt, de kíváncsian várom fejlődését a palackban. 7+


Related Posts

Új év, új remények

Új év, új remények

Mi mással kezdtem volna el az évet, magam mögött hagyva a csalódásokkal és nehézségekkel teli 2020-at, mint egy pohár aszúval. Nem is akármilyennel: a tarcali központú Basilicus Szőlőbirtok ötputtonyos aszújával, mely maradékcukor szempontjából egy hatputtonyos határán van. A 2012-es év Tokaj-Hegyalján alapvetően sokban hasonlított az […]

Miért kerül például 30 ezer forintba egy aszú?

Miért kerül például 30 ezer forintba egy aszú?

A kérdés természetesen költői, hiszen az olyan minőségű és beltartalmú édes borokért, mint például ez a Majoros 6 puttonyos aszú, a világ más presztízs borvidékein a többszörösét is elkérik. Csak mi valahogy kishitűek vagyunk magunkkal szemben, és azzal kapcsolatban, amit Tokaj tud édes borokban. Teljesen […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .