Előnyben az édesszájúak

Előnyben az édesszájúak

Keresztes Ákos a Myrtus Pince tulajdonos-borásza bár alföldi gyökerekkel rendelkezik és az évek során több külföldi pincészethez hívták már dolgozni, mégis Tokaj-hegyalján, pontosabban Tarcalon alapított 2008-ban saját családi pincészetet. Mint mesélte egy korábban vele készített interjúmban, az, aki hisz az édes borokban és nem szeretné elhagyni a hazáját, annak csak egy út van: a Tokaji borvidék, hiszen hol máshol tudna az ember alkotni, kísérletezni és megpróbálni a világ legjobb édes borát elkészíteni, ha nem Tokajban?! Keresztes Ákosnak pedig ez a célja.

Keresztes Ákos nagyjából két és fél hektáron gazdálkodik (a Vigyorgó-, a Mestervölgy-és a Lestár-dűlőkben), és körülbelül 0,1 hektár sárgamuskotály szőlővel rendelkezik a Vigyorgó-dűlőben, amiből száraz vagy félszáraz bort szokott készíteni. A hegyaljai szőlészeknek, borászoknak augusztus elején, közepén van körülbelül két hetük, hogy nyaralni menjenek. Így tett ő is, de mire augusztus 17-én hazaértek, a muskotály már 23,5 mustfokos volt, ezért adva volt a lehetőség, hogy édes bort készítsen belőle. Az alapanyagot szeptember közepén szüretelte, amikor a gyümölcs 38 mustfokosra koncentrálódott. Rövid héjon áztatás után a bor saválló tartályban erjedt, spontán, majd fél éves tartályos érlelés után 2019 májusában palackozta.

Myrtus Pince Sárgamuskotály 2018 (késői szüretelésű)

Érett szín, lassú mozgás a pohárban, mely egyértelműen a bor nagy beltartalmát mutatja. Érdekességként csak annyit, hogy a benne lévő maradékcukor megfelel egy 6 puttonyos aszú cukortartalmának. Illatában virágméz, kompótosság (körte és sárgabarack), birsalmasajt, propolisz, fekete tea, aszalt gyümölcsök. Kóstolva krémes tapintású, telt, olajos, édes jellegű fűszerekkel bíró bor, mely tagadhatatlanul magán viseli a forró nyár nyomait. A korty vastag, sűrű és tömör, szinte harapható a tartalom, mely szájban is hozza az illatából ismert jegyeket. Az egyensúlya viszont a cukor felé billen. Több frissességet, dinamikát el tudnék képzelni a felépítésében. Elsősorban a nagyon édes szájúaknak ajánlom, illetve desszertek helyett önmagában fogyasztva. Az információim szerint a bor fogy rendesen a pincészetnél, viszik, mint karantén idején a lisztet és az élesztőt.

Keresztes Ákossal, illetve a többi tarcali borásszal például a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület által megrendezett Tarcali Bűbájos Hétvége: újratöltve! rendezvényen is tudtok találkozni. Az augusztus 21. és 23. között megrendezésre kerülő eseményről részletes infókat ITT, vagy a facebook oldalon ITT tudtok találni.   

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Kacsacomb sült kacsamájjal, egyszerűen tökéletes

Kacsacomb sült kacsamájjal, egyszerűen tökéletes

A Degenfeld Mária grófnő, illetve férje, Dr. Thomas Lindner tulajdonában lévő Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszállóról már több alkalommal is írtam az oldalon. ITT például Sulyok Balázs borásszal és Varkoly István szőlésszel olvasható egy interjúm, ITT pedig a negyed évszázados jubileumi ünnepségükről írtam néhány szót. […]

Bűbájosság és permakultúra Tarcalon

Bűbájosság és permakultúra Tarcalon

A hagyományteremtő céllal létrejött Tarcal Bor és Kultúra Egyesület szervezésében idén április 29 és május 1 között immáron hetedik alkalommal kerül megrendezésre a tarcali Bűbájos Hétvége. A három napos rendezvény alatt a település borászai nyitott pincékkel és számos programmal várják a vendégeket. Például lesz dűlőtúra, […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .