Előnyben az édesszájúak

Előnyben az édesszájúak

Keresztes Ákos a Myrtus Pince tulajdonos-borásza bár alföldi gyökerekkel rendelkezik és az évek során több külföldi pincészethez hívták már dolgozni, mégis Tokaj-hegyalján, pontosabban Tarcalon alapított 2008-ban saját családi pincészetet. Mint mesélte egy korábban vele készített interjúmban, az, aki hisz az édes borokban és nem szeretné elhagyni a hazáját, annak csak egy út van: a Tokaji borvidék, hiszen hol máshol tudna az ember alkotni, kísérletezni és megpróbálni a világ legjobb édes borát elkészíteni, ha nem Tokajban?! Keresztes Ákosnak pedig ez a célja.

Keresztes Ákos nagyjából két és fél hektáron gazdálkodik (a Vigyorgó-, a Mestervölgy-és a Lestár-dűlőkben), és körülbelül 0,1 hektár sárgamuskotály szőlővel rendelkezik a Vigyorgó-dűlőben, amiből száraz vagy félszáraz bort szokott készíteni. A hegyaljai szőlészeknek, borászoknak augusztus elején, közepén van körülbelül két hetük, hogy nyaralni menjenek. Így tett ő is, de mire augusztus 17-én hazaértek, a muskotály már 23,5 mustfokos volt, ezért adva volt a lehetőség, hogy édes bort készítsen belőle. Az alapanyagot szeptember közepén szüretelte, amikor a gyümölcs 38 mustfokosra koncentrálódott. Rövid héjon áztatás után a bor saválló tartályban erjedt, spontán, majd fél éves tartályos érlelés után 2019 májusában palackozta.

Myrtus Pince Sárgamuskotály 2018 (késői szüretelésű)

Érett szín, lassú mozgás a pohárban, mely egyértelműen a bor nagy beltartalmát mutatja. Érdekességként csak annyit, hogy a benne lévő maradékcukor megfelel egy 6 puttonyos aszú cukortartalmának. Illatában virágméz, kompótosság (körte és sárgabarack), birsalmasajt, propolisz, fekete tea, aszalt gyümölcsök. Kóstolva krémes tapintású, telt, olajos, édes jellegű fűszerekkel bíró bor, mely tagadhatatlanul magán viseli a forró nyár nyomait. A korty vastag, sűrű és tömör, szinte harapható a tartalom, mely szájban is hozza az illatából ismert jegyeket. Az egyensúlya viszont a cukor felé billen. Több frissességet, dinamikát el tudnék képzelni a felépítésében. Elsősorban a nagyon édes szájúaknak ajánlom, illetve desszertek helyett önmagában fogyasztva. Az információim szerint a bor fogy rendesen a pincészetnél, viszik, mint karantén idején a lisztet és az élesztőt.

Keresztes Ákossal, illetve a többi tarcali borásszal például a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület által megrendezett Tarcali Bűbájos Hétvége: újratöltve! rendezvényen is tudtok találkozni. Az augusztus 21. és 23. között megrendezésre kerülő eseményről részletes infókat ITT, vagy a facebook oldalon ITT tudtok találni.   

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Új pincészet bontja szárnyait Tokajban

Új pincészet bontja szárnyait Tokajban

Kisebb egyeztetés után, de sikerült összehoznom egy közös kóstolóra az oldal csapatát, ami WineArtCulture Kóstolói Klub néven futna ebben a formában majd a jövőben. Természetesen csak abban az esetben, ha a borászatok, borkereskedők, borbárok részéről lesz igény ilyen jellegű szolgáltatásra, ahol a szakmájukban elismert szakemberek […]

Tarcali Bűbájos Hétvége: újratöltve!

Tarcali Bűbájos Hétvége: újratöltve!

Ebben az évben a hagyományos tavaszi szezonnyitó Bűbájos hétvége helyett az augusztusi, ünnepi hosszú hétvégére várja vissza a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület a kikapcsolódni vágyókat a Tokaji-hegy lábánál. A legizgalmasabb események augusztus 21-re összpontosulnak: vezetett dűlőtúrával, bor és pezsgőkóstolóval, nyitott pincékkel és természetesen a […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..