Nagy-Eged-hegy mesterkurzus – „Mert a világnak tudnia kell”

Nagy-Eged-hegy mesterkurzus – „Mert a világnak tudnia kell”

Három borászat, tizenkét bor – pontosan ennyi kellett ahhoz, hogy megannyi borszerető, újságíró, TV stáb és borszakíró összegyűljön november 30.-án a budapesti KOGART Házban, a Nagy-Eged-hegy dűlő kóstolón. Hatalmas élmény, kiváló borok, sok tanulság és remek társaság. A szervezőknek pedig köszönöm a meghívást.

De vajon hogyan is épül fel a Nagy-Eged? Két fő dűlőt különböztetünk meg: az alacsonyabb részeket – melyek 250 méteres szintmagasságig nyúlnak fel -, Nagy-Eged-dűlőnek nevezzük, míg a felső részt – mely 500 méteres magasság fölé nyúlik, és egyben a legjelentősebb termőhely – Nagy-Eged-hegy-dűlőnek. A Nagy-Eged-hegy történetében most először az ott termelő három pince – a Gróf Buttler Borászat, a Kovács Nimród Borászat és a St. Andrea Szőlőbirtok – összefogott, hogy boraikon keresztül megmutassák ennek a terroirnak az erejét. Mert a Nagy-Eged-hegy vitathatatlanul Magyarország legkiválóbb termőhelyének egyike, mely egyedi fekvésének, talajösszetételének és klímájának köszönhetően elképesztő komplexitású és ízvilágú borok készítésére alkalmas. De ha valakinek kézzel fogható bizonyítékok is kellenek, kóstolja meg a St. Andrea Nagy-Eged-hegy 2011-es Bikavért vagy Kovács Nimród 2011-es Grand Bleu névre keresztelt kékfrankost.

Gazdag történelmi múlt, filoxéravész, évtizedeken keresztül tartó homály, szocializmus, és tömegtermelés – ez jellemezte az Egri borvidék emblematikus szőlőhegyét, az 536 m tengerszint feletti magassággal rendelkező Nagy-Egedet. Szerencsére a 21. század fordulója táján a szőlőtelepítéseknek köszönhetően új életre kelt a termőhely. Ma pedig az alázatos szakmai munkának köszönhetően képesek vagyunk tisztán látni, hogy mit is adhat hosszútávon ez a hegy.

Nagy-Eged-hegy mesterkurzus

„Olyan mesterkurzuson vagyunk, ahol mindannyian tanulunk. Azért is tartom fontosnak, hogy vettük a bátorságot megmutatni nektek ezeket a borokat, mert a világnak tudnia kell, hogy Egerben van egy nagyszerű termőhely” – mondta a kóstoló elején Lőrincz György, a St. Andrea birtokigazgatója, aki még hozzátette, hogy hite szerint a terroir szent hely: a ciszterci szerzetesek a 13. századtól kezdve meghonosították a burgundiai szőlőkultúrát Egerben, és a Nagy-Eged-hegyen is. Nem véletlenül emelt áldó Mária-szobrot a birtokán, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a vidékre. Ha pedig engem kérdeztek, hiszem, hogy a bor szeretete képes minden kultúra, politikai vagy akár vallási nézet fölé emelkedni, nyugalomra és nyitottságra inteni mindenkit. Sajnos kevés ilyen dolog van már a világban, de még mielőtt elragadna ennek a gondolatnak a kifejtése, inkább rátérek a borokra.

Nagy-Eged-hegy mesterkurzus

St. Andrea Szőlőbirtok

St. Andrea Mária 2014

Kis bizonytalanságot találtam az illatában, valószínűleg palackvariációról van szó. Így a mesterkurzus végén egy másik tételt is kóstoltam: mély, rétegezett, melegséget sugárzó illat, körtével és déli gyümölcsökkel. Kóstolva édes tónus, és az illatánál árnyaltabb, elegánsabb, gyümölcsös textúra, barackkal, vajassággal, kis marcipánnal, és leheletnyi karamellával díszítve. A bor fahordóban erjedt és érlelődött 10 hónapig. Szép, izgalmas bor, amely mellé egy receptet is ajánlok most. Itt el is olvashatjátok: Hortobágyi húsos palacsinta, libamájjal és roppanós hagymával

St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2013

Nagyon fiatal, elképesztően sűrű és telt bor, szinte vágni lehet a pohárban, de még egy-két év pihenésre szüksége van. Gerincét 38%-ban a kékfrankos alkotja, mellette pedig merlot 25%, syrah 19%, kadarka 12% és pinot noir 6%-ban. Hűvös elegancia jellemzi illatát, sok fűszer, virágok, erdei gyümölcsök, és egy enyhén édeskés vonulat. Kóstolva precíz és feszes, tele friss piros-és erdei gyümölcsökkel, elsősorban szederrel, érett fekete cseresznyével és meggyel. Koncentrált ízvilág, étcsokoládéval, túlérett szilvával, téli fűszerekkel, feketeborssal és kis földességgel díszítve. A tannin sok, de minőségi. Aminek még le kell csendesednie, az a hordónak a szerepe. Komplex, gazdag bor, ami még a pályája elején tart.

St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2012

Kicsit visszafogott és árnyaltan elegáns. Kecses illatában a friss és érettebb gyümölcsök szép kombinációt alkotnak, rétegeiben pedig az ibolya és a fahéj is kibontakozik idővel. Ízében vibráló gyümölcsök, áfonya, meggy, magas kakaó tartalmú csokoládé, fűszerek, és fahéjas-szilvás rétegek. Barátságos tannin, jó savszerkezet, fanyarkás lecsengés. A bikavér gerincét szintén a kékfrankos adja. Kellemes, jó ivású, tehetséges bor.

St. Andrea Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér 2011

Aki kóstolta, de nem tette félre poharát későbbi visszakóstolásra, az nem is tudja miről maradt le. Ezer arca és mélysége van: egyszerre erőteljes, kedves, vad és lágy. A hihetetlenül gazdag, percről-percre változó illatában fekete erdei gyümölcsök kavalkádja, dohány, édes fűszerek, fémesség, foszfor, és változó arányban gyógynövények, aszalványok, kevés citrus, zöldfűszerek, rozmaring. Kóstolva a korty mély szövésű és elképesztően elegáns, lecsengését pedig még hosszú percekig érezzük a szájban. Elegáns, részletgazdag, komoly mélységeket felvonultató bor. Az est legszebb bora, legalábbis szerintem.

Gróf Buttler Borászat

Gróf Buttler Viognier 2013

Nehezen nyíló illatában sok fa, hordófűszerek, virágméz, barack, citrusok és kevés florális jegyek. A korty egysíkú, és hiányzik belőle a lezserség. Pihenve a pohárban szétesik.

Gróf Buttler Egri Kadarka Superior 2013

Sűrű, vastag, magas alkoholú, nehezen értelmezhető kadarka. Telt, kicsit rendezetlen illatában érett gyümölcsök, szilva, rumos meggy, csokoládé, és édes-keleti fűszerek. Kóstolva kevésbé lendületes, lomha, aránytalan szerkezet, feketebogyós gyümölcsökkel, szilvalekvárral, likőrösséggel, és érintésnyi csipkebogyóval díszítve. Önmagában kevésbé esik jól inni, így én mindenképpen főznék hozzá valamit.

Gróf Buttler Egri Bikavér 2011

Cabernet sauvignon, merlot, kadarka és pinot noir házasítás, mely az év elején került a palackba (5 évig pihent a hordóban!!). Zárkózottabb, rusztikus jellegű karakter, erdei gyümölcsökkel, mentával, csokoládéval, erőteljes hordófűszerekkel, kevés aszalvánnyal, túlérett szilvával, szegfűszeggel és fahéjjal. Pihenve a pohárban kellemetlen ragasztós illat is megjelenik. Kóstolva magas alkohol, koncentrált anyag, de szerkezetileg még nem állt össze. A tanninjai szárítóak.

Gróf Buttler Syrah 2012

Súlyos, koncentrált, magas beltartalmú bor, mely szintén nagyon magas alkohollal rendelkezik. Sok érett gyümölcs, aszalt szilva, áfonyadzsem, étcsokoládé, füstösség, karamella, fahéj, erjedt alma, és édes fűszerek. A korty nehéz és tömény. Ilyen esetekben szoktam azt mondani: a kevesebb sokszor több.

Kovács Nimród Borászat

Kovács Nimród Furmint 2010

Kiss fülledtséggel indít a pohárban, de szépen szellőzik. Részletgazdag illatában érett és túlérett gyümölcsök, mangó, japán lapos barack, birsalma, botritiszes jegyek, mazsola, propolisz és kevés kukorica is érezhető. A hordó viszont még mindig nagyon markáns szerepet tölt be, kevesebb fával sokkal szebb lenne. Ízjegyeiben friss lime, grapefruit, körte és diszkrét sósság, viszont a gyümölcsök már kezdenek halványulni, fáradni a szerkezetében. Meglepően jó savak, hosszú utóíz. Kellemes bor egy nagyon gyenge évjáratból.

Kovács Nimród Grand Bleu 2012

Koncentrált, magas beltartalmú kékfrankos, amely még nincs forgalomban a piacon. Fiatal, eleinte kissé zárkózott a pohárban, de szerencsére idővel kibontakoztatja erejét. Illatában sok erdei gyümölcs, szeder, áfonya, szilvalekvár, hordófűszerek, konyakos meggy, fahéj, édesfűszerek, és kevés földesség. Kóstolva hűvösen elegáns, kissé édeskés és tömör. A fának és a szerkezetnek kell még némi pihenő időt hagyni a palackban. Ígéretes, de kíváncsian várom, hogy milyen formát mutat majd, ha a piacra kerül.

Kovács Nimród Grand Bleu 2011

100% kékfrankos. Kiváló terroir bor, egy kivételesen jó évjáratból. Fiatalos lendületű, ami még rengeteg potenciált rejt magában. Koncentrált illatában erőteljes fűszerek, ropogós cseresznye, szeder, áfonya, dohány, vanília, fehérbors és csokoládés jegyek. Komoly és komplex szerkezet, nagy test, likőrös jegyekkel, remek savakkal támogatva. A kóstoló képzeletbeli dobogójának második helyét foglalja el nálam ez a kiváló kékfrankos.

Kovács Nimród NJK 2009

A pince legnagyobb presztízsű válogatása a Nagy-Eged-hegyen lévő Grand Superior területről származó syrah és kékfrankos fajták házasításából született meg. Klasszikus felfogás, sok gyümölccsel, édeskés textúrával, és jó fahasználattal. Koncentrált illat, fekete bogyós gyümölcsökkel, csokoládéval, vaníliával, kávéval, édesgyökérrel, szegfűszeggel, szilvalekvárral és némi mentollal. Lendületes szerkezet, élénk savakkal és jól integrált tanninnal. Hosszan tartó lecsengés. Az összes Nagy-Egedről származó bor címkéjét Ipacs Géza tervezte.


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .