„Nem bort kell eladni, hanem életérzést!” – Bemutatkozott a Sanzon Pincészet

„Nem bort kell eladni, hanem életérzést!” – Bemutatkozott a Sanzon Pincészet

Új pincészet próbálja bontogatni szárnyait a Tokaji-borvidéken, de hogy mire lesz elegendő az a felelősség, amit Tokaj-Hegyalja iránt éreznek, a lelkesedés és a bevallottan formabontó stílus, erre majd a jövő tud válaszokat adni. Annyi biztos, hogy nem egy egyszerű feladat a mai telített piacon megjelenni, és még nagyobb fejtörést okozhat az elkészített borokat eladni. Legyen az bármilyen stílus, vagy szőlőfajta: száraz vagy édes, furmint vagy nem furmint. Zárójelben megemlíteném, hogy ennyi eltelt év után, talán nem ártana végre meghatározni Tokajnak az arculatát. Zárójel bezárva. Szűk szakmai körben a Sanzon Pincészet bemutatkozóján jártam.

„Hogyan jellemezném a Sanzon borokat? Azt hiszem sok szempontból olyanok, mint én: idő és tér kell hozzájuk, hogy teljesen megnyíljanak. Nem rögtön, s nem mindenkinek nyílnak meg. Ez egy önkifejezési forma is, ahol a borokon keresztül tudom kifejezni a gondolataimat. Aki ráérez erre, az megérti, hogy miért oly fontos számomra a bor.” – vallja Rácz Erika a pincészet tulajdonosa. Persze a kötelező – és itt megjegyezném sok hasznos információval, nagyon színvonalason és szimpatikusan megírt – marketing szövegek mellett, feltettem én is néhány kérdést Rácz Erikának.

Nem csak lehetőség, hanem felelősség is egyben Hegyalján borokat készíteni. Legalábbis ezt vallod. Picivel bővebben?

Tokaj- Hegyaljai vagyok, így, természetesen az ember kicsit magáénak érzi ezt a területet, és megpróbálja a tőle tehető legjobbat érte tenni. Dűlőnyi történelem, hagyomány és kultúra ötvözése található itt, és ezt a sokszínűséget, gazdagságot és egyediséget mi is szeretnénk bemutatni a borainkon keresztül. Persze Tokajról mindenkinek van véleménye, legyen ez pozitív vagy negatív. Hatalmas felelősség kiállni egy tokaji névvel a piacra, de még nagyobb felelősség olyan stílussal kiállni, amely nem minden esetben megszokott.

Mit értesz a „nem megszokott stílus” alatt?

Nem vagyok borász, és nem is ezen a területen dolgozom. A Microsoft cégnél az online marketinggel foglalkozom. Az, hogy milyen borokat kedvelek, nagyban befolyásolja a pincészet vonalát. Szeretem a nagyon éles, penge szerkezetű borokat, mérsékeltebb alkoholtartalommal, de egyben szeretném megmutatni a borok gyümölcsösebb, szerethetőbb oldalát. Hogy ezt a célt elérjük, alapvetően tartályos technológiával dolgozunk, a hordót inkább csak a szerkezet finomítására, semmint az illatok megváltoztatására használjuk.

Mi az, ami befolyásolta az ízlésedet?

Alapvetően a német és az osztrák rizlingek. Bár Magyarországon sokszor megyünk a széllel szembe, a tokaji furmint olyan fajta, amelyben meg van az a lehetőség, hogy olyan borokat készítsünk belőle, amelyre kíváncsi a világ. Amikor megkóstolják a borainkat, rendre az mondják, hogy ez nem is tipikus furmint. De vajon tudja valaki is milyen a tipikus furmint?

Én biztos nem, de inkább beszéljük arról, hogy szerintetek mi lenne Tokajnak az identitása.

Fontos megőrizni Tokajban a hagyományokat és a tradíciókat. Én elsősorban a dűlőkben láttam ezt az értéket, a terroirban és az ott levő szőlőben. De nem szabad elfelejteni, hogy a bor egy termék, amit el kell adni, és a furmintnak sok arca van. De mi úgy gondoljuk, hogy nem bort kell eladni, hanem egy életérzést. Az, hogy mit tűz ki Tokaj, mint zászlós bor magának, az manapság számomra inkább politikai kérdés. Sokkal fontosabb megtalálni a borfogyasztó közönséget megmutatva mennyire sok arca van Tokajnak, mintsem beállni és meghatározni a borvidéken az irányt. Természetesen ott van az aszú, a dűlők, de ezen belül nagyon sok kezdeményezőkészség és újítás kell Tokajban. Többet beszélünk Tokajról, irányokról, és sok más egyéb dolgokról, mint a borokról…

Kóstolt borok

Sanzon Pincészet, Tokaj

Sanzon Tokaj habzóbor 2014

Nincs forgalomban a tétel, csak a bemutatkozóra hozta el a pincészet. Egyszerű habzóbor, érettebb citrusos illatvilággal, kóstolva a citrusok, a magas savak dominálnak, némi fehérborssal díszítve, lecsengésében pedig kissé fanyarkás. Inkább egy ételhez tudnám elképzelni, például egy polip carpaccioval, ananászos-lime-os dresszinggel. Vagy nyáron izzasztó melegben.

Sanzon Tokaj Blanc 2014

A pincészet birtokbora, amely több dűlő furmintjából készül. Könnyed, jól iható, picivel visszafogottabb, de jól definiálható illatjegyekkel rendelkező bor, érett golden almával, vilmoskörtével, lédús őszibarackkal, virágmézzel és birsalmával. Kóstolva lendületes és feszes, amelyben a citrusok túlságosan is direkten hatnak, emellett a savak is nagyon magasak. Kis krémesség a kortyban, orientális fűszerek és némi virág. Hogy miért Blanc? A pincészet szerint szerethetővé szerette volna tenni a furmint szót, de ez engem inkább csak összezavar.

Sanzon Tokaj Classic 2014

A Classsic szortiment a Meszes dűlő gyümölcsös alapanyagából fogant, tartályban erjesztve majd Stockinger hordóban érlelve. Mind illatában, mind ízjegyeiben a hordó nagyon finom formában jelenik meg. Birses- körtés illat, kajszibarackkal, lapos körtével, virágporral, édes- és hordófűszerekkel, pici fehérborssal megtámogatva. Sokkal többet ígér az illata, mint ami a kortyban érzékelhető. Kóstolva inkább a grapefruit és a lime irányába mozdul, finomra hangolt krémességgel. A savak kissé bántóak számomra.

Sanzon Tokaj Classic 2015

Tartályban erjesztve, de itt már Kádár hordóban érlelték az alapanyagot. Némi időt és szellőzést igényel a pohárban. Illatában érett körte és Idared alma, kis déli gyümölcs, ananász, és akácméz. Jó felépítés, nagyon korrekt bor. Az est egyik legszebb bora, legalábbis számomra, és sokkal jobban is tetszik, mint a 2014-es testvére.

Sanzon Tokaj Rány 2014

„A Rány-dűlő egyike Hegyalja titkos favoritjainak – nagyon köves, a vulkanikus utóműködés nyomai erősen magán viselő terület, de egyedi, különleges terroirral rendelkezik. A terület egyik erőssége, hogy nagyrészt 50 év körüli vagy afeletti tőkék közvetítik a Rány elképesztő egyediségét.”

Illatában mezei virágok, akácméz, fűszerek és sok citrus. A kortyot inkább a nagyon magas savak határozzák meg. Én nem szívesen innám, de ha mégis, akkor inkább valami magas savszerkezetű étel mellé tudnám csak elképzelni. Igaz, voltak, akik ezt kedvelték a legjobban. Erre szokták mondani: ízlések és pofonok. Ilyen magas áron (5500-6500 forint) én sokkal jobban megválogatom, hogy mi kerül a poharamba.

Sanzon Tokaj Rány 2015

Illatában érett citrusok és zamatos, érett körte, kis kandírozott citrom és fehérhúsú gyümölcsök, de sokkal összetettebb és komplexebb kóstolva. Elegáns tétel, határozott savakkal, de még eltenném vagy két évet pihenni, hogy még szebb formát mutasson. Az alkoholja picit a kelleténél magasabb.

Konklúzió

Két évjárat, két különböző arculattal jelentkező borokkal, de én a 2015-ös évjáratot kóstoltam örömmel, sokkal egységesebbek és kedvesebbek. Ami a 2014-es évjáratot illeti, bátor döntés volt borokat készíteni, nekem karcosak, túl szögletesek, és a magas savakon kívül, nem sok mindenre tudtam összpontosítani.  Az elmeséltek alapján, ezek inkább a gasztronómiában fogynak leginkább. Sok kísérletezés előtt áll még a pincészet, és érezhetően keresik a megfelelő hordót, de a borok tiszták és lendületesek. A személyes kedvenceim: Classic 2015 és Rány 2015

(Köszönöm a meghívást!)


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .