#Neszmély néven új közösségi bort hoztunk létre – Emmer Szabolccsal beszélgettem

#Neszmély néven új közösségi bort hoztunk létre – Emmer Szabolccsal beszélgettem

#Neszmély néven új közösségi bor született a Neszmélyi borvidéken. Ennek apropóján Emmer Szabolccsal, a 2008-ban alapított dunaszentmiklósi Kősziklás Borászat tulajdonos-borászával beszélgettem, aki az ötlet egyik gazdája volt, s oroszlánrészt vállalt a #Neszmély közösségi bor létrehozásában és kivitelezésében. Mint mondta, céljuk, hogy a #Neszmély boron keresztül megismertessék a borvidéken tevékenykedő borászatokat, illetve a Neszmélyi borvidék sokszínűségét és szépségét. Exkluzív interjú, amelyben első alkalommal kerülnek nyilvánosságra a #Neszmély borral kapcsolatos információk. 

Milyen céllal alakult meg 2021-ben a Neszmélyi BORvidékÉrt Egyesület, melynek te is tagja vagy?

A Neszmélyi borvidék fejlődéséért tenni akaró bortermelők közössége azzal a céllal hozta létre a Neszmélyi BORvidékÉrt Egyesületet, hogy a neszmélyi szőlő-és borkultúra fejlődésének – a hagyományaink, illetve a jelenlegi tudásunk figyelembevételével – új lendületet adjon. Az egyesület iránymutatást kíván adni mind a bortermelőknek, mind pedig a Neszmélyi bort kedvelőknek, keresőknek a jelenleg igen változatos neszmélyi borkínálatban. Ennek érdekében szabályrendszert állít fel, a szőlő származása, művelése, feldolgozása, illetve a bor kezelése és érlelése terén.

Ennek mentén hoztátok létre #Neszmély néven a Neszmélyi borvidék új közösségi borát is?

Így van, bár szeretném hozzátenni, hogy alapvetően nem közösségi borként álmodtuk meg, hanem egy új összefogásként. A Pannonhalmi borvidék PH-Érték, illetve más borvidékek közösségi borának sikerén felbuzdulva, mi is úgy gondoltuk, hogy az előremutató, konstruktív borászatok összefogásaként képesek vagyunk egy saját borvidéki márkát létrehozni. Az alapötlet pozitív fogadtatásban részesült a borászok között. Ennek értelmében a nagy átlag neszmélyi bortól eltérően egy megbízhatóbb és jobb minőségű bort kívántunk létrehozni, mindezt könnyen értelmezhető és jól fogyasztható formában. Bár a gazdag történelmi múlt, a természeti kincsek, a festői tájak, a borospincék, jobbnál-jobb túrázási lehetőségekkel kecsegteti a régióban az idelátogatókat, átlagosan mégis elmondható, hogy a Neszmélyi borvidék még ismeretlen sok ember számára. Pedig egyre több színvonalas szálláshely, étterem és gyarapodó borászat található itt. Szerintem a #Neszmély közösségi bor egy olyan eszköz, amin keresztül képesek leszünk még jobban ráirányítani a figyelmet a borvidékre és a régió kulturális értékeire. De ez csak az első lépésünk ebben az irányban.

#Neszmély csapat

Milyen pincészetek készítenek jelenleg #Neszmély bort, és mit kell tágabb értelemben tudni a közösségi borról?   

Hat borászat alapította a Neszmélyi BORvidékÉrt Egyesületet és határozta meg a bor készítését, de jelenleg öt borászat készíti: Hilltop Neszmélyi Borászat (Neszmély), Szivek Pince (Kesztölc), Petőcz Pincészet (Ászár), Bősze Pincészet (Ászár), illetve a saját pincészetünk, a Kősziklás (Dunaszentmiklós). Célkitűzésünk, hogy a #Neszmély egy könnyen értelmezhető, friss, gyümölcsös és üde jellegű házasítás legyen, melyben az alapfajták egyéni karakterei nem uralkodnak el a cuvée-n. Mindezt úgy, hogy a Neszmélyi borvidék könnyedsége és lendületessége köszönjön vissza a borból. Ezért alap fajtákként a királyleányka, olaszrizling, rajnai rizling, rizlingszilváni, chardonnay, pinot gris, illetve illatos fajtákként Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, sárga muskotály adja a házasítás lelkét. Természetesen a szőlőtermesztésre, feldolgozásra és a borházasításra is létrehoztunk szabályt.

Pontosabban?

A házasításban szereplő termés kizárólag a Neszmélyi borvidék területéről származhat, az alapfajták esetén maximális terméshozam 110q/ha, illetve az illatos/aromatikus fajták esetén 140q/ha lehet. A #Neszmély tartályban erjesztett és érlelt, kötelező a musttisztítás, és ami szintén nagyon fontos, hogy az élesztő használatával a szőlőfajta stílusát, bélyegeit nem lehet megváltoztatni, vagy jelentősen befolyásolni.

Mit kell tudni a házasítás szabályairól, illetve mikor kerülhet forgalomba a #Neszmély bor?

A házasítás elkészítésekor legalább két alapfajtát kell felhasználni úgy, hogy egy fajta mennyisége nem haladhatja meg az 50% arányt,az illatos/aromatikus fajták borainak részaránya a házasításban együttesen nem lehet több 15%-nál.Természetesen azévjáratok házasítása nem megengedett, csak adott évjárat borait lehet felhasználni. A közösségi bor a csavarzáron és a címkén a #Neszmély Bor logójának feltüntetésével burgundi típusú palackba tölthető és nem lehet március előtt forgalomba hozni az egyesületi tagok egyöntetű beleegyezése nélkül. Az adott borászat által készített közösségi bor címkéjén pedig a pincészet neve található, így minden fogyasztó számára egyértelmű lesz, hogy az adott tételt ki készítette.

#Neszmély

Mennyire nyitott a borvidéken tevékenykedő többi borász felé a #Neszmély közösségi borhoz való csatlakozás?

Nagyon tagolt és sokszínű borvidéken dolgozunk, és hiszünk benne, hogy a mai fogyasztói világtrendeket követve, az ilyen jó ivású, gyümölcsös borokat, mint amit jelen esetben a #Neszmély közösségi bor képvisel, széles skálán tudja bemutatni a borvidékünk adottságait. Ami a jövőt illeti, mi továbbra is alázattal, nyitottsággal és elhivatottsággal fogunk dolgozni együtt, hogy minél szélesebb körben tegyük ismertté a régiót. Feladatunk irányadóként letenni az erős alapokat, de szeretném kihangsúlyozni, hogy aki az általunk lefektetett és elfogadott határozott értékrendnek, illetve a #Neszmély készítési kritériumainak megfelel, a jövőben is csatlakozhat a kezdeményezéshez. Bízom benne, hogy egy-két éven belül a jelenlegi hat borászaton kívül még többen fognak készíteni #Neszmély bort. Legalábbis ez a célunk.

Mikor és hol kerül sor a #Neszmély bemutatására?

Bemutatójára és kóstolójára március 10-én kerül sor a Tatán lévő Esterházy-kastélyban, de hivatalosan a nagy közönség számára március 19-én fog bemutatkozni a Winelovers Grand esemény keretén belül a Corinthia szállodában. Idén közel 20 ezer palack készült belőle és elsősorban minden borászat a saját értékesítési csatornáján keresztül fogja értékesíteni. Továbbá a #Neszmély borral szeretnénk egyre több rendezvényen is megjelenni, és a boron keresztül megismertetni a borvidéken tevékenykedő borászatokat, illetve a Neszmélyi borvidék sokszínűségét és szépségét.

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Fotók: Szmodits Photography


Related Posts

Süllőfilé krémes zellerpürével

Süllőfilé krémes zellerpürével

Nem vagyunk egy nagy halfogyasztó nemzet, legtöbbször ünnepek alkalmával, leginkább karácsonykor kerül valamilyen hal az asztalra. Pedig a hal nemcsak nagyon finom, de fogyasztása rendkívül egészséges. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy az elmúlt 10 évben lassan, de folyamatosan nőtt a halfogyasztás mennyisége Magyarországon. A […]

Nyári saláta görögdinnyével és grillezett garnélával

Nyári saláta görögdinnyével és grillezett garnélával

Ha egy egyszerű, gyors és ízletes könnyű nyári salátát szeretnétek ebédre vagy vacsorára készíteni, aminek nagy előnye, hogy pillanatok alatt elkészül és egészséges is, akkor ez a görögdinnye saláta grillezett garnélával tökéletes választás. Enyhén pikáns és frissítő, a lime, méz és mozzarella pedig plusz csavart […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .