Nincs új a nap alatt

Nincs új a nap alatt

Divatok jönnek és mennek, de Champagne mindig a felszínen fog maradni. S bár kitűnő minőségű angol pezsgőkkel is lehet találkozni, mint ahogyan egy korábbi beszélgetésem alkalmával, Márkus György, a világ egyik legelismertebb Champagne- és Burgundia-szakértője is elmondta, az angol pezsgő nem fogja veszélyeztetni Champagne egyeduralmát. Ennek több oka is van: egyrészt Angliában bizonyos területeknek a talaja hiába hasonlít a Champagne-hoz, a klimatikus viszonyok teljesen mások, így vannak olyan évek, hogy egyáltalán nem tudnak szüretelni. De az sem elhanyagolható tény, hogy az angolok jóval kisebb területről és magasabb költségek árán készítenek pezsgőt. Másrést az angolok dolgát a Brexit nagyon meg fogja nehezíteni a jövőben.

Egy laza szombati estén egy ajándékba kapott 2005-ös évjáratú Alfred Gratien champagne került a vacsora mellé az asztalra.

Alfred Gratien Ház:

A 23 éves Alfred Gratien 1864-ben alapította meg Saumur közelében, a Loire-völgyben első vállalkozását. Meggyőződve arról, hogy a legjobb pezsgőket Champagne-ban fogja elkészíteni, Gratien terjeszkedni kezdett Epernay-ben is. Alfred Gratien nagyjából tíz év elteltével találkozott az elzászi borcsaládból származó Jean-Albert Meyer-rel, akivel az elkövetkező évtizedben új dimenziókba helyezték a pezsgőkészítést, bővítették az üzletet, növelték a termelést és tovább csiszolták a termékek stílusát.

Gratien 1885-ben bekövetkezett halála után, özvegye kérésére Jean-Albert Meyer kezdte felügyelni mindkét vállalkozást. A nagy sikereknek köszönhetően Gratien özvegye átnevezte a vállalkozást Gratien & Meyer-nek. Gratien egyetlen fiának az első világháborúban bekövetkezett halála után az irányítás kizárólag a Meyer család kezébe került. A céghez 1936-ban csatlakozott Albert Meyer fia, Eric Seydoux, aki apja halála után, 1965-ben átvette az irányítást, majd később eladta az Alfred Gratien csoportot a Henkell & Co.-nak.

A kis pezsgő-ház állandóságát a Jaeger-család biztosítja, 1905 óta ők a pezsgőmesterek. A tapasztalat és a pincekulcs pedig 4 generáció óta apáról fiúra szállt. A ház jelenlegi pezsgőmestere Nicolas Jaeger, aki 1990-ben csatlakozott a céghez, feladata, hogy sikeresen vigye tovább a ház stílusát. Gratien közel 2 hektár saját szőlőültetvényt birtokol, és további 100 termelőtől vásárol, körülbelül 40 hektárról. A pezsgők készítéséhez Champagne mindhárom fő fajtáját használják: chardonnay, pinot noir és pinot meunier, igaz, utóbbi aránya az elmúlt időkben csökkent. A szőlőültetvények közelében történik a szőlő préselés, ahonnan az epernay-i székhelyre szállítják, ahol tölgyfahordókban erjesztik. Boraiknál a préselés első frakcióját, az úgynevezett cuvée-t használják csak fel. Több mint 100 éve ugyanazokkal a szőlőtermesztőkkel működnek együtt, és a nagy pezsgő-házak bevett szokásaiktól eltérően, ők nem bontanak almasavat, ezáltal a pezsgők megőrzik a gyümölcsösségüket, frissességüket. Pincéjükben több mint ezer, 228 literes hordó található, és ezzel a Krug és a Bollinger után ők rendelkeznek a legtöbb saját hordóval Champagne-ban.

Champagne Alfred Gratien Brut Millésimé 2005

A házasítás gerincét 70%-ban a chardonnay adja, a többi 30%-át pedig fele-fele arányban a pinot noir és a pinot meunier. Az Alfred Gratien 2005-ös évjáratát több mint 10 évig érlelték palackban. Halvány aranyszín megjelenés, krémes és sűrű felhabzás, hosszantartó gyöngyözés, jól strukturált illatában körtés, birses jegyek, kucsmagomba, rozskenyér, aszalt barack, érett citrusok, sárgabarackmag, leheletnyi füst, pirított magvak, és tercier jegyek. Kóstolva gazdag mousse lepi el a szájpadlást, a korty dinamikus és határozott, a savak lendületesek és jó frissességet kölcsönöznek a pezsgőnek. Kellemes és hosszantartó lecsengés. 7+


Related Posts

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

A Villa Medici Étterem családi vállalkozásként 1991-ben nyitotta meg kapuit Veszprémben a Viadukt lábánál és azóta is töretlenül áll a magyar vendéglátás élvonalában. Az étterem már a megnyitáskor is úttörőnek számított mind az alapanyagok használatában, mind pedig az ételek kínálatában, mottójuk és ars poeticájuk nagyon […]

Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk – Prisztavok Zoltánnal beszélgettem

Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk – Prisztavok Zoltánnal beszélgettem

Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk, hanem hogy hatékonyak, és inkább azokra szeretnénk koncentrálni, akikkel jó együtt dolgozni – vallja legújabb interjúmban a Kreinbacher Birtok kereskedelmi-és marketing vezetője Prisztavok Zoltán, akitől többek között azt is megtudtam, hogy milyen új tervekkel látnak neki a pezsgőkészítéshez […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .