Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2020. július 07.

Tapsifüles furminttal

post

Kétféle ember létezik: aki szereti a nyulat, és aki nem. Mármint nem simogatni, hanem látni készételként a tányéron. Tudom, a nyúlból készített étel megosztó egy téma, így most kifejezetten azok számára szól a recept, akik hozzám hasonlóan szeretik a belőle készült ételeket. Egyébként a régi időkben sokkal gyakrabban került a családok asztalára, nem mellesleg fogyasztása nagyon egészséges.

Fehérboros nyúlragu sültpaprikás tagliatellével

Hozzávalók és elkészítési mód:

  • 500 g tagliatelle
  • 1 kg nyúlcomb
  • 300 g sárgarépa
  • 100 g koktélparadicsom
  • 150 g fehérrépa
  • 150 g zeller
  • 250 g kápiapaprika
  • 0, 5 liter fehérbor (célszerű azt a bort használni, amit fogyasztunk mellé)
  • 2 liter csirke alaplé
  • olívaolaj
  • bors
  • fokhagyma
  • rozmaring

 

A nyulat a zöldségekkel, fűszerekkel, a borral és az alaplé felével tepsibe helyezzük, és közepes hőfokon a sütőben omlósra pároljuk. A paprikát kicsumázzuk, tetszőlegesen daraboljuk, forró serpenyőben olívaolajon átpirítjuk, majd félrerakjuk. A nyúlhúst lefejtjük a csontról, csíkozzuk vagy kockára vágjuk. A tepsiben keletkezett szaftot a maradék alaplével beforraljuk, majd hozzákeverjük a sült paprikát és a húst. A kifőzött tésztával és a sült koktélparadicsommal tálaljuk.

Borajánlat:

Majoros Pince Deák Furmint 2016

A borról ITT írtam bővebben. A kissé rusztikusabb szerkezete, hordós illat-és ízjegyei jól kiegészítik a fogást, és szép összhangot alkot a sült paprika adta füstös jegyekkel. 

Borfotó: Németi Sándor

Recept, ételfotó: Sebestyén Csaba

Ez is érdekelhet

Recept

Nyúlmáj parfé Niko módra

2017. május 31.
Gasztroturizmus

Feltenni Tokajra a koronát

2018. szeptember 19.
Hírek - programok

Eger különleges fehér bora

2022. augusztus 18.
Bor teszt-értékelés

Új év, új remények

2021. január 03.
Recept
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!