Tapsifüles furminttal

Kétféle ember létezik: aki szereti a nyulat, és aki nem. Mármint nem simogatni, hanem látni készételként a tányéron. Tudom, a nyúlból készített étel megosztó egy téma, így most kifejezetten azok számára szól a recept, akik hozzám hasonlóan szeretik a belőle készült ételeket. Egyébként a régi időkben sokkal gyakrabban került a családok asztalára, nem mellesleg fogyasztása nagyon egészséges.
Fehérboros nyúlragu sültpaprikás tagliatellével
Hozzávalók és elkészítési mód:
- 500 g tagliatelle
- 1 kg nyúlcomb
- 300 g sárgarépa
- 100 g koktélparadicsom
- 150 g fehérrépa
- 150 g zeller
- 250 g kápiapaprika
- 0, 5 liter fehérbor (célszerű azt a bort használni, amit fogyasztunk mellé)
- 2 liter csirke alaplé
- olívaolaj
- só
- bors
- fokhagyma
- rozmaring
A nyulat a zöldségekkel, fűszerekkel, a borral és az alaplé felével tepsibe helyezzük, és közepes hőfokon a sütőben omlósra pároljuk. A paprikát kicsumázzuk, tetszőlegesen daraboljuk, forró serpenyőben olívaolajon átpirítjuk, majd félrerakjuk. A nyúlhúst lefejtjük a csontról, csíkozzuk vagy kockára vágjuk. A tepsiben keletkezett szaftot a maradék alaplével beforraljuk, majd hozzákeverjük a sült paprikát és a húst. A kifőzött tésztával és a sült koktélparadicsommal tálaljuk.
Borajánlat:
Majoros Pince Deák Furmint 2016

A borról ITT írtam bővebben. A kissé rusztikusabb szerkezete, hordós illat-és ízjegyei jól kiegészítik a fogást, és szép összhangot alkot a sült paprika adta füstös jegyekkel.
Borfotó: Németi Sándor
Recept, ételfotó: Sebestyén Csaba