Ezek lettek az Országház borai

Ezek lettek az Országház borai

Idén ötödik alkalommal hirdették meg az Országház Bora versenyt a minőségi magyar borkultúra fejlesztése és támogatása érdekében, amelynek díjkiosztó ünnepségére a Parlament Vadásztermében került sor. Az eseményen én is hivatalos voltam.

Az Országház Bora 2021 megtisztelő cím elnyeréséért folytatott versenyen összesen 19 magyar borvidék 93 borászata 218 tétellel vett részt. A borok értékelése a nemzetközi 100 pontos, pozitív bírálati szempontok szerint történt. A verseny célja, hogy a Kárpát-medencében őshonos vagy már régen meghonosodott, egyedi stílust mutató szőlőfajták és a tradicionális házasítások segítségével megmutassák a magyar bor sokszínűségét és kiválóságát. A pincészetek összesen kilenc kategóriába nevezhettek versenyborokat: az ország két világhírű házasítása, a bikavér és a tokaji aszú mellett fajtaborként az olaszrizling, a furmint, illetve egy kategóriába sűrítve négy autochton fajta: a juhfark, az ezerjó és a kéknyelű, továbbá a kékszőlők közül a kadarka, a kékfrankos, a cabernet franc, valamint a mustrán tavaly először szereplő rozé. A kategória nyertes borai pedig képviselik egy éven keresztül a magyar Országgyűlés reprezentációs célú borkínálatát. 

A borkiválasztás zsűrijének elnöke dr. Kállay Miklós, a Szent István Egyetem professzor emeritusa, a Magyar Borakadémia tiszteletbeli elnöke, alelnöke és egyben a verseny szaktanácsadója Domián Emese (DipWSET) volt. A zsűri meghatározó tagjai továbbra is a Wine and Spirit Education Trust széles nemzetközi borismerettel és kóstolási tapasztalattal rendelkező diplomásai voltak, akiket idén is a bor készítésével és értékesítésével foglalkozó legjobb hazai szakemberek egészítettek ki. A bizottságokat Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, dr. Mészáros Gabriella, a Borkollégium igazgatója, Nyitrayné dr. Sárdy Diána, a MATE Budai Campusának főigazgatója vezette.

Koch Csabával, Eszterbauer Jánossal, Takler Andrással az eredményhirdetés után

Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: „a nemzeti hagyomány szerint a Kárpát-medencei magyar történelemnek már a legelső aktusa, a vérszerződés is a borhoz kötődik”. Mint említette, a magyarság és a bor kapcsolata messze túlmutat egy mezőgazdasági kultúra művelésén. A bor, a szőlőművelés mindig velünk volt történelmünk fényes és vérzivataros századai során, ahogyan az elmúlt bő két esztendőben is. „A magyar bortermelés sikeréhez a magyar törvényhozásnak a megfelelő jogi környezet kimunkálásával kell hozzájárulnia, külön figyelemmel a világkereskedelemben mutatkozó szállítási és gazdasági nehézségek időszakában” – mondta Kövér László, kihangsúlyozva, hogy külön köszönet jár azért, hogy a pandémiás időszak nem várt nehézségeinek ellenére idén is szép számmal jelentkeztek termelők Az Országház Bora pályázatra.

Olaszrizling kategóriában első helyezést ért el a Fodorvin Családi Pincészet 2020-as Aszófői Olaszrizling borával, a furmint kategória idei legjobbja pedig Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2017-es Béres Tokaji Lőcse Furmintja lett.

Az olyan őshonos szőlőfajták, mint a hárslevelű, a juhfark, az ezerjó és a kéknyelű számára létrehozott egyéb fehérbor kategória első díjával a Tornai Pincészet 2019-es Somlói Top Selection Aranyhegy Juhfarkját tüntették ki, a rozé kategóriában pedig a hajós-bajai Koch Borászat 2020-as Duna-Tisza közi Néróját sorolta első helyre a zsűri.

A vörösborok között a kékfrankos kategóriában az első helyezést Lelovits Tamás Pincészete érte el 2020-as évjáratú Villányi Kékfrankosával, míg a bikavér kategóriát a szekszárdi Németh János Pincészet nyerte 2019-es Könnyű Szél Bikavérjével.

A legjobb idei kadarka az Eszterbauer Borászat 2019-es Nagyapám Szekszárdi Kadarkája lett, cabernet franc kategóriában pedig Lelovits Tamás Pincészete ért az első helyre 2017-es Villányi Franc borával.

Tokaji aszú kategóriában Az Országház Bora címet a Patricius Borház érdemelte ki 2016-os évjáratú Patricius Tokaji Aszú 6 puttonyos borával.

(készült a sajtóközlemény alapján)

Borítókép: Balogh Zoltán/MTI


Related Posts

Ezek lettek idén az Országház borai

Ezek lettek idén az Országház borai

Idén hatodik alkalommal hirdették meg az Országház Bora versenyt a minőségi magyar borkultúra fejlesztése és támogatása érdekében, amelynek díjkiosztó ünnepségére a Parlament Vadásztermében 2022. szeptember 23-án került sor. Az idei bormustrára a meghirdetett kilenc kategóriában 181 palack érkezett 89 pincészettől, 19 történelmi magyar borvidékről. Kövér […]

Kiváló magyar biobor, 2000 forint alatt

Kiváló magyar biobor, 2000 forint alatt

Koch Csaba családja hosszú generációk óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken. Mint egy korábbi látogatásom alkalmával elmondta, ő maga 2000-től indult el tudatosan a minőségi borkészítés útján, az utolsó 10 év pedig gyakorlatilag semmi másról nem szólt számára, mint a minőség fokozásáról és az új […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .