Ezek lettek idén az Országház borai

Ezek lettek idén az Országház borai

Idén hatodik alkalommal hirdették meg az Országház Bora versenyt a minőségi magyar borkultúra fejlesztése és támogatása érdekében, amelynek díjkiosztó ünnepségére a Parlament Vadásztermében 2022. szeptember 23-án került sor. Az idei bormustrára a meghirdetett kilenc kategóriában 181 palack érkezett 89 pincészettől, 19 történelmi magyar borvidékről. Kövér László házelnök köszöntőjében úgy fogalmazott: a hatodik alkalommal megrendezett országházi bormustrán újra fejet hajtanak a magyar borászok teljesítménye előtt. Az eseményen én is hivatalos voltam.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke kiemelte, hogy a magyar borászatban a rendszerváltoztatás után szinte mindent újra kellett kezdeni, hatalmas küzdelem indult egyebek között a minőségért, a piaci formák megtalálásáért, a korszerű marketingért, a borturizmus környezetének kialakításáért. Kijelentette, a magyar borászok ezt a küzdelmet megnyerték, a magyar borok elmúlt három évtizedes története sikertörténet, a mérce pedig egyre magasabb. Kövér László úgy fogalmazott, Az Országház Bora verseny nemcsak a borászoknak jó alkalom arra, hogy megmutassák magukat, hanem kiváló lehetőség a magyar borok megismertetésére az Országház hazai és külföldi vendégeivel.

A 2017 óta évről évre meghirdetésre kerülő bormustra célja, hogy kiválasztásra kerüljenek azok a legkiválóbb magyar borok, amelyek az Országgyűlés hivatalos eseményein és reprezentációs ajándékként méltón képviselik borkultúránkat. Ezért a kilenc meghirdetett kategória mindegyikében nagy hangsúlyt kaptak a Kárpát-medence hungarikumnak számító szőlőiből, az e területen őshonos vagy régen meghonosodott fajtáiból készült borok és tradicionális házasítások. A fajtaborok közé az olaszrizling, a kadarka, a kékfrankos és a cabernet franc került. Az egyéb fehérbor kategóriában négy autochton fajta, a hárslevelű, a juhfark, az ezerjó és a kéknyelű kapott helyet. Ezeket egészítette ki a furmint alapú házasítás, a bikavér, a tokaji aszú és a népszerű rozé. A versenyre benevezett tételeket a magyar borászat és borkultúra ismert személyiségeiből álló rangos zsűri értékelte, és rangsorolta a nemzetközi 100 pontos, pozitív bírálati szempontrendszer szerint történt.

Olaszrizling kategóriában első helyezést ért el a Zelna Borászat 2021-es „Füred” Olaszrizling borával, a furmint kategória idei legjobbja pedig az Erzsébet Pince 2020-as Betsek Dűlő Furmintja lett.

Az olyan autochton szőlőfajták, mint a hárslevelű, a juhfark, az ezerjó és a kéknyelű számára létrehozott egyéb fehérbor kategória első díjával a Dobosi Birtok 2021-es Bio Juhfarkját tüntették ki, a rozé kategóriában pedig a Szentpéteri Borpince 2021-es Duna-Tisza Közi Néróját sorolta első helyre a zsűri.

A vörösborok között a kékfrankos kategóriában az első helyezést Riczu Tamás Borászata érte el 2019-es évjáratú Villányi Kékfrankosával, míg a bikavér kategóriát a szekszárdi Takler Borbirtok nyerte 2018-as Örökség Bikavérjével.

A legjobb idei kadarka a szintén szekszárdi Mészáros Pál Borház és Pince 2019-es Kadarkája lett, cabernet franc kategóriában pedig a villányi Maul Zsolt Prémium Winery ért az első helyre 2018-as Lator Villányi Franc borával.

Tokaji aszú kategóriában Az Országház Bora címet a Juliet Victor érdemelte ki 2017-es évjáratú Juliet Victor Tokaji Aszú 6 puttonyos borával.

Borítókép: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

(készült a sajtóközlemény alapján)


Related Posts

Takler András: a név kötelez bennünket

Takler András: a név kötelez bennünket

„Az, hogy kint szerepel a nevünk, felelősséggel jár, és egyben kötelez is bennünket. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne a minőség legyen a legfontosabb szempont.” – mondja legújabb interjúmban Takler András, akivel az Óbuda szívében 2021-ben megnyílt Takler Borbárban beszélgettem. Többek között arról, hogy hogyan […]

A hét bora: telitalálat Szekszárdról

A hét bora: telitalálat Szekszárdról

A Takler család az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel a több mint kétezer éves múltra visszatekintő Szekszárdi borvidéken. Hasonlóan más borászcsaládokhoz a régióban, ők is Mária Terézia betelepítésének köszönhetően kerültek Szekszárdra. Mint olvasható a honlapjukon, az évszázadok viszontagságai után, jelenlegi családi vállalkozásukat 1987-től […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .