Par Excellence Díj 2016

Par Excellence Díj 2016

A Magyar Sommelier Szövetség harmadik alkalommal hirdette ki Par Excellence díjasainak névsorát. A 2014-ben alapított elismerést minden évben olyan szakembereknek ítélik oda, akik termelőként, kereskedőként, vendéglátóként, oktatóként vagy szakíróként „eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, a sommelier szakma elismertetéséhez és népszerűsítéséhez”.

2016-ban bortermelő kategóriában Kovács Nimród lett a díjazott, akinek idén nem ez az első elismerése a hazai gasztronómiai szcéna képviselőitől: az egri Kovács Nimród Borászat tulajdonosát ugyanis idén tavasszal a Best of Budapest & Hungary szavazásán az év gasztroborászának is megválasztották. Az elismerésekkel nemcsak a minőséget értékelték a gasztronómiai szakemberek, hanem azt is, hogy Kovács Nimród folyamatos kommunikációval, pincetúrákkal, borvacsorákkal is segíti a munkájukat. „Fiatalkoromban pincérként dolgoztam, ezért külön nagyra értékelem ezt az elismerést. Célom, hogy megkönnyítsem a sommelier-k munkáját, és olyan bort készítsek, ami rögtön rámosolyog a fogyasztóra” – hangsúlyozta Kovács Nimród még a Best of Budapest elismerése kapcsán.

Az amerikai üzletemberből lett borosgazda 2009-ben azzal a szemlélettel kezdett az egri Kovács Nimród Borászat felépítésébe, ahogy korábban marketingszakemberként, céges birodalomépítőként is dolgozott az Egyesült Államokban, majd Kelet-Európában. Felmérte, hogy klimatikus adottságai alapján a világ borvidékei között hol helyezné el Egert, majd ennek megfelelően kiváló szőlőfajták legjobb klónjait telepítette a 30 hektáros egri és noszvaji területekre. A választék és az image kialakításánál a borászat termékeit a világpiac felső-középső szegmensébe pozícionálták, ami a szakmai értékelések nyelvére lefordítva azt jelenti, folyamatosan arra törekszenek, hogy boraik a nemzetközi megmérettetéseken is a legjobbak között szerepeljenek.

„Hiszek abban, hogy Eger nemcsak a klíma, hanem a kultúra szempontjából is hasonlít Burgundiára – vallja Kovács Nimród. – A cisztercita szerzetesek Burgundiából hozták ide a szőlőművelés és borkészítés ismeretét, az ott honos szőlőfajtákat, szerintem ebbe a kontextusba érdemes elhelyezni a borvidéket, ami az igényesség, a minőség irányában jelöli ki az utunkat.”

A Par Excellence díjazottak 2016-ban is rangos névsort alkotnak: kereskedő kategóriában Tálos Attila, a Bortársaság társalapítója és vezetője részesült az elismerésben. Vendéglátó kategóriában a jelenleg négy fővárosi üzletet, köztük a Bock Bisztrót is vezető, számos szakmai szervezetben részt vevő Bíró Lajos lett a díjazott. Oktató kategóriában Mészáros Gabriella, a 25 éve működő budapesti Borkollégium igazgatója, nemzetközi borakadémikus, az Országos Borszakértő Bizottság tagja kapta az elismerést. Szakíró kategóriában pedig Cseh Gábornak ítélték a díjat, a korábban Kecskeméten főiskolai oktatóként tevékenykedő, borkereskedelemmel, bormarketinggel, borturizmussal is foglalkozó szakember írásai folyamatosan jelennek meg a szakmai lapokban.

A Par Excellence díjjal járó kisplasztika ünnepélyes átadására február 18-án, a KávéBár Bazár rendezvényen kerül sor a Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének keretében.

 (Készült a sajtóközlemény alapján)

 


Related Posts

Végre egy jó hír sokak számára!

Végre egy jó hír sokak számára!

Elsőként indul hivatalos, akkreditált sommelier szakmai képzés Magyarországon. Hosszú szakmai csendet tör meg 2020 szeptemberében a Magyar Sommelier Szövetség és a Central European Wine Institute (CEWI). A szakmai szövetség és az egyik legnépszerűbb WSET képzéseket nyújtó hazai boriskola egy igazi hiánypótló szakmai képzést indít Magyarországon. […]

GoVolcanic: Nagyobb volt a füstje, mint a lángja…

GoVolcanic: Nagyobb volt a füstje, mint a lángja…

Nem csak Magyarországon, hanem Európán belül is egyedülálló az olyan rendezvény, ahol a gasztronómia, a borok és a természeti értékek összefonódnak egy helyen. Márpedig a Margitszigeti Holdudvar Rendezvényközpontban első alkalommal megrendezésre kerülő GoVolcanic esemény, minden bizonnyal ilyen volt. Bár sikerült felfedeznem szép egyedi borokat, és […]Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .