Par Excellence Díj 2016

Par Excellence Díj 2016

A Magyar Sommelier Szövetség harmadik alkalommal hirdette ki Par Excellence díjasainak névsorát. A 2014-ben alapított elismerést minden évben olyan szakembereknek ítélik oda, akik termelőként, kereskedőként, vendéglátóként, oktatóként vagy szakíróként „eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, a sommelier szakma elismertetéséhez és népszerűsítéséhez”.

2016-ban bortermelő kategóriában Kovács Nimród lett a díjazott, akinek idén nem ez az első elismerése a hazai gasztronómiai szcéna képviselőitől: az egri Kovács Nimród Borászat tulajdonosát ugyanis idén tavasszal a Best of Budapest & Hungary szavazásán az év gasztroborászának is megválasztották. Az elismerésekkel nemcsak a minőséget értékelték a gasztronómiai szakemberek, hanem azt is, hogy Kovács Nimród folyamatos kommunikációval, pincetúrákkal, borvacsorákkal is segíti a munkájukat. „Fiatalkoromban pincérként dolgoztam, ezért külön nagyra értékelem ezt az elismerést. Célom, hogy megkönnyítsem a sommelier-k munkáját, és olyan bort készítsek, ami rögtön rámosolyog a fogyasztóra” – hangsúlyozta Kovács Nimród még a Best of Budapest elismerése kapcsán.

Az amerikai üzletemberből lett borosgazda 2009-ben azzal a szemlélettel kezdett az egri Kovács Nimród Borászat felépítésébe, ahogy korábban marketingszakemberként, céges birodalomépítőként is dolgozott az Egyesült Államokban, majd Kelet-Európában. Felmérte, hogy klimatikus adottságai alapján a világ borvidékei között hol helyezné el Egert, majd ennek megfelelően kiváló szőlőfajták legjobb klónjait telepítette a 30 hektáros egri és noszvaji területekre. A választék és az image kialakításánál a borászat termékeit a világpiac felső-középső szegmensébe pozícionálták, ami a szakmai értékelések nyelvére lefordítva azt jelenti, folyamatosan arra törekszenek, hogy boraik a nemzetközi megmérettetéseken is a legjobbak között szerepeljenek.

„Hiszek abban, hogy Eger nemcsak a klíma, hanem a kultúra szempontjából is hasonlít Burgundiára – vallja Kovács Nimród. – A cisztercita szerzetesek Burgundiából hozták ide a szőlőművelés és borkészítés ismeretét, az ott honos szőlőfajtákat, szerintem ebbe a kontextusba érdemes elhelyezni a borvidéket, ami az igényesség, a minőség irányában jelöli ki az utunkat.”

A Par Excellence díjazottak 2016-ban is rangos névsort alkotnak: kereskedő kategóriában Tálos Attila, a Bortársaság társalapítója és vezetője részesült az elismerésben. Vendéglátó kategóriában a jelenleg négy fővárosi üzletet, köztük a Bock Bisztrót is vezető, számos szakmai szervezetben részt vevő Bíró Lajos lett a díjazott. Oktató kategóriában Mészáros Gabriella, a 25 éve működő budapesti Borkollégium igazgatója, nemzetközi borakadémikus, az Országos Borszakértő Bizottság tagja kapta az elismerést. Szakíró kategóriában pedig Cseh Gábornak ítélték a díjat, a korábban Kecskeméten főiskolai oktatóként tevékenykedő, borkereskedelemmel, bormarketinggel, borturizmussal is foglalkozó szakember írásai folyamatosan jelennek meg a szakmai lapokban.

A Par Excellence díjjal járó kisplasztika ünnepélyes átadására február 18-án, a KávéBár Bazár rendezvényen kerül sor a Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének keretében.

 (Készült a sajtóközlemény alapján)

 


Related Posts

GoVolcanic: Nagyobb volt a füstje, mint a lángja…

GoVolcanic: Nagyobb volt a füstje, mint a lángja…

Nem csak Magyarországon, hanem Európán belül is egyedülálló az olyan rendezvény, ahol a gasztronómia, a borok és a természeti értékek összefonódnak egy helyen. Márpedig a Margitszigeti Holdudvar Rendezvényközpontban első alkalommal megrendezésre kerülő GoVolcanic esemény, minden bizonnyal ilyen volt. Bár sikerült felfedeznem szép egyedi borokat, és […]

Kovács Nimród Bikavér Superior 2016

Kovács Nimród Bikavér Superior 2016

Múltkor már írtam ITT a Nimród Rhapsody Egri Bikavér 2016-ról, ami a Borsmenta sajtókóstolóján került 14 másik bikavér társaságában a poharakba, így hát most következzen a Bikavér Superior. A 2016-os bikavér superior a pincészet csúcs bikavére, ami kékfrankos (40%), syrah (24%), és egyenlő arányban merlot, […]Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..