Par Excellence Díj 2017

Par Excellence Díj 2017

A Magyar Sommelier Szövetség idén negyedik alkalommal ítélte oda a Par Excellence díját, amelyben olyan hazai szakemberek részesülhetnek, akik magas színvonalú  tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, a vendéglátó munka megbecsültségének növeléséhez, valamint a vonatkozó szakmai ismeretek széleskörű terjesztéséhez.

A jelöltekre a szövetség tagjai szavaznak, majd az annak eredményeként összeálló lista alapján az elnökségi tagok  hozzák meg az egyhangú döntést annak figyelembe vételével, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások és szakemberek munkássága mennyire segíti a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzések megvalósulását.

Ebben az évben a díjat  elnyert  termelő, kereskedő, vendéglátó, oktató és szakíró nevét – jelenlétükben – a budapesti  Budavári Fortuna rendezvényházban megtartott sajtótájékoztatón jelentették be .

Termelő kategóriában a díjazott a Kreinbacher Birtok, amely a Nagy-Somlói Borvidéken alakult 2002-ben.  Jelenleg 43 hektáron gazdálkodik organikusan és további mintegy 25 hektárról vásárol fel szőlőt. Hagyományos hazai fajtákból készített boraik jól tükrözik a termőterület sajátosságait, pezsgőik hamar népszerűvé váltak a fogyasztók körében. Sikereiknek köszönhetően a borvidékre is egyre nagyobb figyelem irányul.

 Kereskedő kategóriában a Heinemann Testvérek Kft. érdemesült a díjra.  A cég 1992-ben alakult és azóta számos nagy presztizsű külföldi italmárkát forgalmaz a magyar piacon. Folyamatosan bővíti termékválasztékát, amely arra is jól szolgál, hogy  kóstolásuk révén a szakemberek ismeretei tovább gazdagodjanak. Célja, hogy a folyamatosan fejlődő gasztronómia számára minél szélesebb választékot kínáljon.

Vendéglátó kategóriában az encsi Anyukám mondta étterem, illetve az alapító testvérpár, Dudás Szabolcs és Szilárd  részesült az elismerésben. Hírnevük az utóbbi évtizedben folyamatosan nőtt, ma már a legjobb vidéki éttermek sorába tartoznak. A nemrég nyitott miskolci pizzázójuk is hamar népszerűvé vált. Számukra kézenfekvő, hogy előtérbe helyezzék a Zemplén és a Tokaji Borvidék adta területi sajátosságokat. Az utóbbi években sok energiát fektettek abba, hogy a bor- és italkínálatot az ételek színvonalára emeljék.

Szakíró kategóriában Bányai Gábor Botond, a Borigo magazin  főszerkesztője lett a díjazott. Kéthavi lapja tizennégy éve látja el hírekkel és igényesen megírt szakcikkekkel a borbarátokat, a napokban már a 80. szám jelent meg. Szerzői között tudhat számos elismert borászati és gasztronómiai szakírót. Kiemelten törekedtek arra, hogy  olyan konzekvens borminősítési műhellyé váljanak, amely nemzetközi koordináta rendszerben is értelmezhető.

Oktató kategóriában Földesi Gyula, a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója a nyertes. Intézménye a magyarországi középfokú szakemberképzés fellegvára,   erőssége a gyakorlatorientált, a termelés különböző formáit bemutató-biztosító tanulmányi lehetőség. Ennek helyszínei a tangazdaság és a kerület pincészetei. Különböző felnőttképzései iránt is élénk az érdeklődés.

A Par Excellence díj ünnepélyes átadására a jövő évi Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének keretében kerül sor.

(készült a sajtóközlemény alapján, fotó: facebook Kreinbacher Birtok)


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk – Prisztavok Zoltánnal beszélgettem

Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk – Prisztavok Zoltánnal beszélgettem

Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk, hanem hogy hatékonyak, és inkább azokra szeretnénk koncentrálni, akikkel jó együtt dolgozni – vallja legújabb interjúmban a Kreinbacher Birtok kereskedelmi-és marketing vezetője Prisztavok Zoltán, akitől többek között azt is megtudtam, hogy milyen új tervekkel látnak neki a pezsgőkészítéshez […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!