Pinot noir a világban és Magyarországon

Pinot noir a világban és Magyarországon

Kényes, szeszélyes, de szeretni való és ezerarcú. Az egyik legtöbb gondozást és törődést igénylő szőlőfajta megértésére borfogyasztói szempontból viszont idő és sok tapasztalat szükséges. A francia eredetű fajta szinte mindenhol a világban megtalálható, de a különböző klimatikus és éghajlati változásoknak köszönhetően régióról-régióra mindig más-más arcot és karaktert mutat. Szerethető, mert a belőle készült bor a gyümölcsös rozékon keresztül, a pezsgőkön át, egészen az elegáns és komplex vörösborokig széles skálán mozog. Nem mellesleg ételek mellé is sokoldalúan felhasználható, párosítható. Mégis mindent összevetve elmondható, hogy a világ legszebb pinot noir-jai szülőföldjén, Burgundiában kerülnek a palackba. Mert Burgundia és a pinot noir legalább annyira elválaszthatatlan egymástól, mint az alkotó és az alkotás.

Pinot noir a bölcsőjében, Franciaországban:

Burgundia szívében található a Cote d’Or régió, ahol a világ leghíresebb Grand Cru és a Premier Cru besorolású pinot noir-jai készülnek. Bár a szőlőfajta az egész régióban elterjedt, a meszes-márgás talajokon érzi a magát a legjobban. Bora fiatalon piros bogyós gyümölcsökre emlékezetet, míg éretten megjelennek az animális, földes és gombás jegyek is. 

Elzász több tekintetben is teljes ellentétje burgundi társainak. Az itt készült pinot noir-ok stílusban kevésbé kifejezőek. Könnyed testű, egyszerűbb borok hazája, míg a Loire mentén a földes jegyekkel bíró, minerális pinot noir a domináns.

Szintén fontos megemlíteni a pinot noir-ból készült pezsgőket is, avagy ahogyan a címkén szerepel: blanc de noirs (feketéből fehér), mely arra utal, hogy a palackban lévő fehérbor kékszőlőből készült. Ez legtöbb esetben két szőlőfajta: pinot noir esetleg pinot meunier.

Pinot noir Ausztriában:

Osztrák nevén “Blauer Spätburgunder” és “Blauburgunder”.  A fajta tekintetében még viszonylag fiatal régióról beszélünk, de adottságai lehetővé teszik, hogy itt is izgalmas pinot-k készüljenek. Borai leginkább a gyümölcsös aromákat jelenítik meg, például cseresznye, málna és szilva.

Pinot Noir az Egyesült Államokban:

Számottevő pinot noir mennyiséggel Oregon állomban találkozhatunk, de a tőle délre fekvő Kalifornia, és azon belül Sonoma is fontos szerephez jut. Koncentrált borok születnek itt, nagy potenciállal. A Santa Barbara megyében készített pinot noir borok már jóval déliesebb stílusúak, melegebb illat-és ízjegyekkel.

Pinot Noir Új-Zéldandon:

Bizony, Új-Zélandon a sauvignon blanc-on túl is van élet. Szinte hihetetlen, de az itt termesztett vörösbor termelésének a 72%-át teszi ki a pinot noir. Új-Zélandon két jelentősebb borvidéken találkozhatunk a szőlőfajtával: Central Otago és Marlborough, de ezen felül jelentősebb területű ültetvényekkel rendelkezik még Canterbury, Nelson és Wairapa is.

Mi a helyzet nálunk?

Néhány kivételtől eltekintve gyakorlatilag szinte minden magyar borvidéken találkozhatunk a fajtával.  Legszebb arcát talán mégis az északi borvidékeinken villantja meg. Az Etyek-Budai borvidéken például az Etyek Kúria Borgazdaságnál évről-évre szép pinot-okat találhatunk a kínálatban. A fajta ápolásában az Egri borvidék is jó gazdának tűnik. Az alapvetően fehérboros borvidéknek mondható Badacsony is okoz komoly meglepetéseket: a Von Beőthy Pince Grande néven forgalomba hozott pinot noir-ja kihagyhatatlan minden borszerető számára, de a Borbély Családi Pincészet Oraculom pinot-ja is izgalmas. Szekszárdon és Villányban magasabb alkoholtartalmú, lassan érő, hosszan eltartható borok készülnek belőle. Ha lehetőség adódik, érdemes a Tokaji borvidéken is kóstolni pinot-kat, hiszen már néhány pincészet kínálatában is megtalálható. Igaz, ezeket sokszor csak a borvidéken lehet kóstolni. 

Pezsgő, Magyarország, pinot noir.

Ez a háromszög is összekapcsolódni látszik. A közelmúltban debütált például a Teleki Pincészet pezsgője a fajtából, de a mindenki számára ismert Törley vagy a Sauska is készít belőle fajtapezsgőket. De érdemes más pincészetek pezsgőivel is kísérletezni: Pállfy vagy az egri St. Andrea szintén jó választás

Összefoglalva röviden, mindegy, hogy rozéról, vörösborról vagy pezsgőről beszélünk, egy jól elkészített pinot noir mindig megállja az alkalomhoz illő helyét. És mint tudjuk: egy palack bor vagy pezsgő felbontása bármilyen unalmas hétköznapból ünnepet varázsol.

Szerző: Pintér Anita

Fotó: pixabay


Related Posts

Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!

Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!

Legalábbis a jelenlegi helyzetben ez nem igazán várható. Nem azért mert nem lenne elég jó, és most nem a nagy átlagra, vagy a kétfilléres hungarikumnak csúfolt alsópolcos bikavérekre gondolok. Sokkal inkább azért, mert nem tudjuk pontosan megfogalmazni, hogy mi a „magyar bor”. Ahogyan azt sem, […]

Hét kivételes kis családi pincészet Badacsonyban

Hét kivételes kis családi pincészet Badacsonyban

Tüzes borok, vulkanikus talajon – mindez Magyarország egyik legrangosabb és legkedveltebb borvidékén, Badacsonyban, ahol ásatások leletei is bizonyítják, hogy már kétezer évvel ezelőtt is virágzó szőlőkultúra létezett. A komolyabb szőlőtelepítések pedig Probus császár nevéhez fűződnek, aki feloldotta a közel 200 évig tartó, Domitiánus császár által […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .