Vince-napi malackodás a Kis-hegyen

Vince-napi malackodás a Kis-hegyen

Ha Vince napján olvad a hó és szép napos az idő, akkor jó termést remélhetünk, rossz idő esetén viszont gyenge szüretet jósoltak őseink. A Vince-napi vesszővágásból eleink igyekeztek megjósolni a várható termést: a levágott vesszőt langyos-meleg vízbe helyezték, majd megfigyelték, hogy hány rügy pattan ki. Ha sok, akkor abból arra lehetett következtetni, hogy bőséges termés várható, tehát tele lesz a pince borokkal.

A mai modern szőlészeti tudomány és gyakorlat mellett lehet, hogy többen megmosolyogják ezt a fajta jóslást, de nem szabad lebecsülni a természetet figyelő ember tapasztalatait.
Ugyan befolyásolni a természetet gyakran nem lehetséges, de figyelni és tanulni, hasznos lehet. A Vince-naphoz hozzátartozik a disznóvágás is. A hétvégén a Dél-Balatonon jártam, a Kis-hegyen, a Pócz Pincészetnél, hogy vesszőt és disznót vágjunk. Ez egy munkával, élvezettel vegyes közösségi ünnep. Aki vágott már disznót, tudja, hogy ez bizony melós műfaj. Védőital nélkül ez egy fagyérzékeny játék. A minőségi pálinka, a jó forralt bor elengedhetetlen, de ha nem egész nap vagyunk a szabadban, akkor a figyelmet kívánó bor is előkerül, főleg egy pincénél. Ha szakmailag is kíváncsiak vagyunk a borokra, érdemes még akkor lekóstolni a sort, amíg nem a pálinka kezd el beszélni belőlünk. Így tettem én is, íme, amit kóstoltam:

Pócz Pincészet

Pócz Pincészet Sauvignon blanc 2019

Populáris, laza és vagány, sokakat képes megszólítani. Nem akar több lenni, mint ami. Illatban klasszikusan hozza a fajta intenzív jegyeit, bodzás, gyümölcsös, diszkrét vegetális felhanggal. Jó ízű, zamatos a korty, jól esik inni belőle. Szerethető bor.

Pócz Pincészet Közel Hozzád 2018

Ötletes, a neve, meg a tartalma is. Gyümölcsös, könnyed, mosolygós bor, mely nem nélkülözi a tartalmat. Harmonikus korty, lédús fehérhúsú gyümölcsökkel, csonthéjasokkal. Olaszrizling a javából. Nehéz ellenállni a következő kortynak.

Pócz Pincészet Cabernet franc 2018

A kevesebb néha több. Tiszta, intenzív gyümölcsösség. Tartályos bor, mely nagyszerűen mutatja meg a fajta sokszínűségét, a benne rejlő lehetőségeket. A korty feszes, lendületes, s pont azt adja, amit illatban ígért. Könnyed, a piros bogyósok pedig hosszan nyújtják az élményt. Disznóságok mellé is ideális, de egy tartalmas beszélgetés remek háttérbora is lehet.

Pócz Pincészet Kékfrankos 2019 (tartály/hordóminta)

Két bor is készült ebből a fajtából, az egyik kizárólag tartályban fejlődött, míg a másik bekerült egy használt barriqe-ba. Egy alapanyag, két bor, két külön világ.
A tartályos a fajta gyümölcsös karakterére mutat rá, intenzív, kifejező illat, klasszikus fajtajegyekkel: fekete cseresznyével, meggyel és frissen őrölt feketeborssal. Egyszerű, de nagyszerű.
A hordóminta éppen olyan állapotban volt, amikor nehéz megítélni, hogy pontosan mi is lesz belőle. Visszafogottabb illatintenzitás, közepes komplexitás. A korty közepesen telt, klasszikus kékfrankos jegyekkel. Kell még neki az idő. 

Pócz Pincészet Cabernet franc 2019 (hordóminta)

A Trust prémium hordójában formálódik. Tehetséges bor. Sűrű, feszes, koncentrált. Illatban intenzív, elegáns és sokrétű. Szájban harmonikus: koncentrált, az aromákat hosszúra nyújtó savakkal, komplex ízképpel. Nagyon fiatal, de ígéretes versenyző. Nyilván egy darabig még nem találkozhatunk vele, de érdemes már most megjegyezni, mert amikor kilép a pódiumra, gyorsan sztár lehet belőle.

Pócz Pincészet Cabernet franc 2018 (hordóminta)

Egy sokad töltésű barrique-ban fejlődött, majd átkerült egy fiatalabb hordóba. Sokrétű, feszes, intenzív. Piros és feketebogyós gyümölcsök, hecsedli, fűszerek remek mixét villantja meg. Hosszú, tartalmas lecsengés.

Mindeközben zajlik az élet a teraszon is, a malac finomabbnál finomabb részeiből készülnek a gasztrotúra harapnivalói.  

Pócz Pincészet

Hagymás vér

Sokan talán ódzkodnak ettől az ételtől, pedig nagy élmény. Nincs itt művészkedés, hedonizmus van, literjével. Krúdy biztosan kikacsint sírjából, sajnálja, hogy nem lehet itt. A derék emberek töltik a hurkát, kolbászt – no meg a pálinkát-, és készül az abált hús is. Szinte semmi nem vész kárba, mindennek meg van a helye. Az alapanyagokból kerül az aznapi asztalra is, de van, ami füstölésre és érlelésre vár. A majd kétszáz kilós mangalica nem véletlenül adta vérét és húsát, így élete egy fantasztikus gasztrokalandban csúcsosodhat ki. Ebédre sült oldalas tört krumplival, vacsorára kocsonya, töltött káposzta és hurka kényeztette az arra fogékonyakat. Mangalica Rulez!

Remek élmény volt, jó borokkal, jó emberekkel és nem utolsó sorban ízletes harapnivalókkal. Az élet egy napba sűrítve. Élményekkel csordultig telve indultam haza. Hedonizmus felsőfokon. Csak a legjobb jutott. Köszönöm.

Szerző, fotók: Vörös @ttila


Related Posts

Buborékokkal teli borok a Dél-Balatonról

Buborékokkal teli borok a Dél-Balatonról

A Dél-Balaton számos szőlőfajtának ad otthont, emellett több tényező is közrejátszik abban, hogy remek habzó-, gyöngyözőborok és pezsgők készülnek a borvidéken. A löszös talaj miatt a borok gyümölcsösek, a Balaton közelsége és egyedi mikroklímája, az uralkodó északi szélirány, valamint az átlagosnál magasabb páratartalom pedig abban […]

Dél-balatoni évjáratjelentés 2017

Dél-balatoni évjáratjelentés 2017

A dél-balatoni borászok Budapesten mutatták be a 2017-es évjárat frissen kikerült tartály- és hordómintáit, újborait a szakmai közönségnek, így adva szemléletes képet egy gyakorlati szüreti jelentés formájában. „Szép évet zárt az őszi szürettel a Dél-Balatoni borvidék, mind elégedettek vagyunk. A fehér és a kék szőlők […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .