A legrégebbi palackozott portugál vörösbor

A legrégebbi palackozott portugál vörösbor

A Soares Franco család birtokában lévő José Maria da Fonseca pincészet Portugália legrégebbi és egyik legrangosabb borászata. A pincészet története az 1820-as években kezdődött, amikor az alapító, José Maria da Fonseca Lisszabonba érkezett és több területet vásárolt, valószínűleg 1846-ban a Cova de Periquita-t is. A Periquita arról is híres, hogy Portugáliában ez volt az első palackozott vörösbor. Mint a portugál asztali borok legrégebbi márkája (1850 óta létezik), az évek során széles körű népszerűségre tett szert Portugáliában, de olyan exportpiacokon is jelentősen jelen van, mint például Svédország, Brazília, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Kanada, Dánia és Norvégia.

Érdekességként szintén érdemes megemlíteni, hogy José Maria da Fonseca a márka népszerűsítésének és pozícionálásának céljából a Periquita címkék tervezésével egy párizsi művészt bízott meg, az üvegeket Angliában készíttette, a dugókat pedig egy katalán szakember választotta ki. Rövid időn belül pedig ez lett da Fonseca egyik legtöbbet díjazott terméke.

Jelenleg fő borvidékeiken (Península de Setúbal, Alentejo és Douro) több mint 650 hektár szőlőt birtokolnak, amelyről 6,5 ​​millió liter bort állítanak elő, mindezt teljesen számítógépes művelet során. Helyi fajtákkal dolgoznak, de a csendes borokon kívül portóit és Setubal Moscatelt is készítenek. Domingos Soares Franco borász és alelnök a legfiatalabb a José Maria da Fonsecát irányító család hatodik generációjának két képviselője közül. Tanulmányait a kaliforniai Davis-ben végezte, és az 1980-as évektől kezdve csatlakozott a borászathoz. Azóta számos változást és korszerűsítést vezetett be, aminek köszönhetően Portugália egyik leginnovatívabb új generációs borásza lett.

José Maria da Fonseca Periquita Reserva 2018

A házasítás gerincét (52%) a castelão szőlőfajta teszi ki, a többi részét szinte egyenlő arányban touriga nacional (26%) és touriga francesca (22%). Az erjesztés 7 napig tartott héjon áztatással, majd palackozás előtt 8 hónapig érlelték új francia és amerikai hordókban. 1,2 millió liter készült belőle és május 20-án palackozták.

Bíbor szín, közepestől intenzívebb aromajegyeiben édes jellegű fűszerek, szilva, vanília, kávé. Jól strukturált, izgalmas és tartalmas bor, egészen szép hordóhasználattal, illata bővelkedik feketebogyós gyümölcsökben, fekete ribizliben, amihez társulnak virágos jegyek, háttérben némi bőr, mentol és likőrösség. Ízében is az édes fűszerek és fekete bogyós gyümölcsök dominálnak. Kellemes, puha tannin, lédús korty. Szerethető, mély tónusú bor, mely az enyhe emelkedett alkoholérzete ellenére nagyon jól itatja magát. Bárcsak ilyen lenne minden három ezer körüli magyar bor… 6+

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Szédületes vörösborok az egyik legnehezebb jövő előtt álló borrégióból, Alentejóból

Szédületes vörösborok az egyik legnehezebb jövő előtt álló borrégióból, Alentejóból

Amikor egy alapvetően vörösboros pincészet 13 borral érkezik egy kóstolóra és már a másodikként kóstolt rozénál felcsillan az ember szeme, mert a bornak tartalma és belbecse van, tuttifrutti- és szamócaíze viszont nincsen, könnyű megnyugodva hátra dőlni. Ezen a ponton az ember érzi, hogy a többi […]

Barátkozz a portugál borok világával

Barátkozz a portugál borok világával

Remek borok készülnek Portugáliában, nem mellesleg nagyon jó ár-érték arányban. De nem csak ezt szeretné megmutatni a magyar fogyasztóknak a néhány éve on-line borkereskedésként induló Fill the Winebox, amely most új szintre lépett, és Budapesten a 9. kerületben megnyitotta saját borszaküzletét és borbárját. Választékukban – […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .