A terroir borai – Portugália

A terroir borai – Portugália

Portugália, a terroirok sokszínűségével hívja fel magára a figyelmet, amelyek földrajzi adottságaik és Európa nyugati partvidékén való elhelyezkedésük miatt alakultak ki.

Az ország történelme szorosan egybeforrt a bortermelés kialakulásának történelmével. Már i.e. 2000-től mind a római, a mór, majd a spanyol uralom is jelentős hatással voltak a szőlőtermesztésre, új szőlőfajtákat telepítettek, fejlesztették a szőlőtermesztést és a technikákat is. A XVII-XVIII. században Nagy-Britannia háborúban állt Franciaországgal, így régi szövetségese, Portugália lett Anglia fő borellátója. Mivel Douro szőlőültetvényei messze vannak Portugália kikötőitől, a borok gyakran szenvedtek kárt a hosszú úton, a hordókban lévő magas hőmérséklet és a mozgás pedig rontotta a borok minőségét. Annak érdekében, hogy a bor túlélje a Nagy-Britanniába tartó utat, a portugál bortermelők egy kis brandyvel segítették a bor megerősítését. Ez pedig megváltoztatta a bor ízét is. Így a bor már ellenállt a hosszú tengeri útnak, és az erjedés leállítása brandyvel, édesebbé, robusztusabbá, és magasabb alkoholtartalmúvá tette a bort, ami az angol piac ízlésének is jobban megfelelt. A bor hatalmas sikert aratott Angliában, és a bortermelők hamarosan már szándékosan kezdték használni a brandyvel erősítés technikáját, alapvetően megalkotva ezzel a portói bort. A többi pedig már történelem.

1756-ban Pombal márki irányításával létrehozták (Tokaj-Hegyalja után) a világ második elhatárolt borrégióját, Douro-t, szigorúan szabályozva a termelést és a minőséget. A XIX. század sötét időszakot jelentett a szőlőtermesztés számára, mivel kezdetben a lisztharmat, majd a filoxéra-járvány pusztított a legtöbb borvidéken, de miután kiküszöbölték a nehézségeket, a portugál borok termelése újra helyreállt. A XX. század elején pedig már egymás után jöttek létre a borvidékek, ezzel együtt számos portugál intézmény is alakult a bortermelés hivatalos szabályozásának irányítására.

Az ország éveken keresztül elsősorban az erősített portói borairól volt ismert a borfogyasztók körében, de a megnövekedett beruházások, a szőlészeti technikák fejlesztése és az ipar modernizálása egyre izgalmasabb eredményeket és borokat hozott. Így a 90-es évek elejétől a portugál asztali borok is gyorsan felzárkóztak az erősített borok mellé, és Portugália egy ideje már vezető szerepet tölt be a bortermelés, illetve az export területén, amihez nagyban hozzájárult az 1986-ban EU-hoz való csatlakozásuk is.

Az országban jelenleg 14 DOC borrégió van, melyből kettő a portugál szigetcsoportokon található: Madeirán és az Azori-szigeteken. Valamint két olyan régióval is büszkélkedhetnek, melyek az UNESCO-világörökség részét képezik: a Douro-völgy, valamint az Azori-szigetekhez tartozó Pico-sziget borvidéke. A 14 borrégión jelenleg több, mint félmillió hektárnyi szőlőültetvényen folyik a termelés. A 2019-es felmérések alapján, Portugália a világ 9. legnagyobb borexportőre, valamint a világ 11. legnagyobb bortermelő országa. Ezzel a portugál borok a globális piac 2,5%-át teszik ki. A 14 borvidék közül Douro messze a legjelentősebb és legismertebb a bortermelés szempontjából, ahol az elmúlt években a portói borok hagyományos gyártása mellett egy kisebb forradalom történt a modern stílusú száraz vörös- és fehérborok kifejlesztése terén.

Bár viszonylag kicsi ország (Magyarországgal közel azonos a területe és népessége), Portugália hatalmas földrajzi és éghajlati sokféleséget élvez. Más-más éghajlati hatás éri az Atlanti-óceán, a Földközi-tenger és a szárazföld felől is. Míg északon és keleten nagy hőingadozások, hideg telek és meleg nyarak a jellemzőek, kevés csapadékkal, addig nyugaton, az óceán felől friss és nedves szelek érik a szőlőket, nagy csapadékmennyiséggel. A déli Algarve régióban pedig a mediterrán hatás forró, száraz nyarakat és enyhe teleket eredményez.

A talajtípusok is nagyon változatosak: míg északon főleg gránit és pala, az ország középső régióiban agyag és mészkő jellemző, délen viszont főleg agyagos és homokos talajon érnek a szőlők. A portugál borokat a terroir borainak is nevezik. Portugáliában több, mint 250 őshonos szőlőfajta található, melyek annyira egyediek, hogy más országokban nem található mutációjuk sem. Ezen őshonos fajták minősége és választéka, a speciális éghajlat, valamint a talajtípusok széles köre mind hozzájárulnak a portugál borok sokféleségéhez. Minden szőlőfajta jól alkalmazkodik az ország terroirjának változatosságához, a termelők pedig nyitottak az új ötletek és kísérletek iránt. Több évszázados tapasztalatokat felhasználva készítik boraikat, ezen kívül hatalmas összegeket fordítanak tudományos kutatásokra is annak érdekében, hogy meghatározzák a borászatban rejlő lehetőségeket a nagyszámú különböző szőlőfajta mindegyikéhez.

Ahhoz, hogy minél egyedibb borokat készíthessenek a portugál bortermelők a mai napig is ötvözik a gazdag örökséget a hagyományos módszerekkel és a legmodernebb technológiával. Az őshonos szőlőfajták minősége és nagy választéka pedig lehetővé teszi szerte az országban, hogy számtalan különböző profilú bor készülhessen. A különféle szőlőfajták házasításával már-már művészi szinten egyedülálló élmények és ízek felfedezésére törekszenek a borászok.

Portugália ma már nem csak az erősített és a csendes borairól híres, hanem egyre nagyobb hírnevet szereznek a pezsgőik is. Napjainkban szinte már minden régióban készülnek pezsgők, de Távora-Varosa volt az első olyan borvidék az országban, amelyet a pezsgő borok gyártása révén 1989-ben határoltak el. Az éghajlat kontinentális, tehát a tél hideg és nedves, a nyár meleg és száraz. A szőlők átlagosan 500–800 méter tengerszint feletti magasságban vannak, gránit és alacsony vízmegtartó pala talajon. Ezen a magasságon a szőlő megőrzi jó savasságát és gyümölcsösségét, így tökéletesen alkalmas pezsgők előállítására. Ennek ellenére Portugáliában a pezsgőgyártás kb. 80%-a Bairrada régióból származik. Ez egy nagyon fontos terület a pezsgők számára, mivel a pezsgőkhöz szükséges magas savtartalmat a hűvös Bairrada éghajlat remekül biztosítja.

A pezsgő készítése hagyományos módszerrel történik, tehát a második fermentáció a palackban megy végbe. Hosszú élettartamú, száraz, minőségi pezsgők születnek mind fehér, mind vörös stílusban, de kiváló minőségű Blanc de Noirs pezsgők is készülnek a Baga szőlőből, amely Bairrada régió legfőbb vörös fajtája.

Tekintve 14 borvidékének sokszínűségét és egyedi borait, Portugália több lehetőséget kínál a felfedezésre, mint azt valaha is el tudnánk képzelni. De nem csak a szőlőtőkék tarthatnak számot a borfogyasztók érdeklődésére. Az ország déli részén találhatóak a világ legnagyobb paratölgy-ültetvényei, melynek köszönhetően Portugália lett a világ legnagyobb parafadugó-ellátója.

Mindezek után nem meglepő az a régóta ismert tény sem, hogy a portugálok mindig is a legnagyobb fogyasztói voltak saját, fantasztikus boraiknak.

Szerző: Mokri Livía, Portugáliában élő borszakértő és sommelier

Fotók: Pixabay, Unsplash


Related Posts

A turistaparadicsom, ami egyben egy feltörekvő borvidék is

A turistaparadicsom, ami egyben egy feltörekvő borvidék is

A Portugália legdélibb részén fekvő Algarve régió évtizedek óta vonzza a turistákat. A partmenti halászfalvak üdülővárosokká váltak, a strandok pedig egész nyáron tele vannak portugál és külföldi nyaralókkal. Algarve, élénk tengerparti üdülőhelyeivel, első osztályú turisztikai szolgáltatásaival és Portugália legjobb golfpályáival mára Európa egyik legnépszerűbb nyaralóhelyévé […]

A legrégebbi palackozott portugál vörösbor

A legrégebbi palackozott portugál vörösbor

A Soares Franco család birtokában lévő José Maria da Fonseca pincészet Portugália legrégebbi és egyik legrangosabb borászata. A pincészet története az 1820-as években kezdődött, amikor az alapító, José Maria da Fonseca Lisszabonba érkezett és több területet vásárolt, valószínűleg 1846-ban a Cova de Periquita-t is. A […]Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .