Recas Pince: egy csokornyi technobor

Recas Pince: egy csokornyi technobor

A Temesvártól mintegy 40 kilométerre található Recas pincészet boraival február végén, egy zártkörű eseményen találkoztam legutóbb, a Transylwine borkereskedés ügyvezetőjének tolmácsolásában. Mint mesélte, a közel ezer hektáron gazdálkodó pincészet Közép-Európa egyik legmodernebb technológiával rendelkezik, boraikat pedig a világ több mint 25 országába exportálják, legnagyobb piacuk az Egyesült Államok, Kanada és az Egyesült Királyság. Kínálatukban a királyleányka, sauvignon blanc, chardonnay, rizling, merlot, cabernet sauvignon mellett még fekete leányka is megtalálható. Az egyik legnagyobb sikert a párizsi Vinalies Internationales borverseny hozta meg számukra, amikor a Solo Quinta 2010-es évjárata a világ legjobb fehérbora lett. Érdekességnek még annyit, hogy ezt a tételt Gordon Ramsey is felvette londoni éttermének kínálatába. A zártkörű, privát kóstoló alkalmával több tételt is kóstoltam, ezek alapján elmondhatom, hogy a borok korrektek, de kevés izgalmat tartogattak, sokkal inkább populáris, technológia borok, amikkel a pincészet a nagy tömeget célozza meg. Ilyen például a borítóképen látható Recas Pince Hunyadi Sauvignon Blanc 2019 is.

Recas Pince Hunyadi Sauvignon Blanc 2019

A dugóval (számomra ez érthetetlen) ellátott palack címkéjén szereplő kastély, melyet egykor Hunyadi János építtetett, Temesváron található. Egyébként a címke hagy maga után kivetnivalót: zsúfolt, és az aranyszínű betűkkel írt szöveg alig olvasható. A halvány aranyszínnel és zöldes reflexekkel bíró bor könnyed, de erősen popularitásra van hangolva, mindezt újvilági illatokkal társítva. Aromajegyeiben akác-és fehér virágok, zöldalma, némi egres, citrom, szőlő és méz fedezhető fel. Kóstolva kis szénsav, citrom és alma, de a korty szegény, tartalmatlan, és kevés részletet tartalmaz. Viszonylag kevés ideig tartó lecsengésében némi grapefruit. A címke szerint erős mineralitás tapasztalható a borban, talán aki a borleírást készítette valami más kóstolt… Amúgy is: a ma oly divatos szót boldog-boldogtalan használja borleírásokban. 4-p

Recas Pince Solevari Királyleányka 2018

A reduktív bor az Erdélyben őshonos szőlőből, a királyleánykából készült, illata mézes, virágporos, amihez társul némi trópusi gyümölcs. Kóstolva érezhető, hogy a félszáraz határán mozog, szerkezetileg lapos, a korty lusta, az alkohol pedig melegít. Disszonáns bor, kóstolva rövid és a mandulás kesernye a kortyban zavaró. Nem szívesen innám, sem önmagában sem nyári melegben… 3p 

Recas Pince Orange Natural Wine 2019 (Narancsbor)

Organikusan művelt szőlőből, spontán erjesztéssel és hosszú héjon áztatással készült ez a narancsbor, chardonnay, leányka és a helyi tamaiosa romaneasca szőlőfajták házasításából. Nem túl komplex bor, aromajegyeiben sárgabarackot, tejkaramellát, száraz füvet, fehércsokoládét és egy kevés körtét is fel lehet fedezni. Kóstolva enyhén vizes, szegényes, az alkohol kicsit fűt a végén, de két jégkockával iható. 4p

Recas Pince Regno Rosé 2019

Gejl bor, málnás, cseresznyés, rózsás illat-és ízjegyekkel, ami a sok cukornak köszönhetően nem frissít, hanem telít és nehézkes. Ennél több szót nem is érdemel. 3p-

Recas Pince Wildflower Pinot Noir 2018

A vidám címke egy egyszerű technobort rejt magában, cseresznyés-meggymagos felhangokkal, málnával, kékvirágokkal, édes fűszerekkel társítva. A bor könnyed és egyszerű, sokat nem is érdemes róla beszélni. 4p-  

Recas Pince Solevari Syrah 2017

Fele barrique-hordóban, fele tartályban erjedt, majd tartályban lett házasítva és érlelve. Fülledt, sonkás illattal kezd, amihez társul szilva és édes fűszerek. Kóstolva közepestől visszafogottabb test, nem túl összetett bor. 4p

Recas Pince Selene Fekete Leányka 2017

Fanyarkás bor, illat-és ízjegyeiben kökény, fekete erdei gyümölcsök, szilva, vörös áfonya és feketebors. Könnyebb test, magas alkohol jellemzi kóstolva. 5p-

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!

Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!

Legalábbis a jelenlegi helyzetben ez nem igazán várható. Nem azért mert nem lenne elég jó, és most nem a nagy átlagra, vagy a kétfilléres hungarikumnak csúfolt alsópolcos bikavérekre gondolok. Sokkal inkább azért, mert nem tudjuk pontosan megfogalmazni, hogy mi a „magyar bor”. Ahogyan azt sem, […]

Kecskesajt Caprese marinált cukkinivel

Kecskesajt Caprese marinált cukkinivel

Hozzávalók 4 főre: 40 dkg kecskesajt szeletelve 4 db paradicsom 1 db cukkini fokhagyma, petrezselyem, rozmaring, bazsalikom tengeri só, bors, fehérborecet 1 dl olívaolaj Elkészítés: A szeletelt sajtot az olaj és fűszerek keverékében érleljük egy éjszakán keresztül. A szeletelt paradicsomból és a sajtból rétegezve tornyot […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..