Bio vörösbor a Mátrából

Bio vörösbor a Mátrából

A bíborkadarka után egy újabb bor a Mátrai borvidéken gazdálkodó Rene’s Wine Heaven pincészet, azaz Juhász René portfóliójából. Ezúttal a 2017-es évjáratú cabernet sauvignon került a poharamba. Mint mesélte Juhász René, sokan még mindig azt gondolják, hogy Mátra csak a könnyed, illatos fajtákról szól. De ez csak az egyik arca a borvidéknek, hiszen itt komoly vörösborokat is lehet készíteni. A mai megváltozott klimatikus viszonyok miatt a kiemelkedőbb dűlőkben szinte minden évben beérnek a kékszőlő fajták is.

René’s Wine Heaven Cabernet Sauvignon 2017

A 2017-es évjárat cabernet sauvignon alapanyagát (1 kg/tőketerheléssel) október közepén a Gyöngyöstarjáni Kisdomb-dűlőből szüretelték, egy 1991-es telepítésről, melynek Juhász René a második gazdája: kézi szüret ládákba, és kézi válogatás a fürtöknél, bogyózás után kb. 21 napos kádon erjesztés, majd ezután lett préselve hagyományos préssel. A bor két évet érlelődött új- és használt amerikai barrique hordóban. Két év alatt több fejtésen esett át, majd szűretlenül került a palackba. Egyébként a területet 2012-ben vásárolta meg René, és szintén ebben az évben indult a terület bio művelésre való átállása, így erről a területről 2015 óta már bio borokat készít.

Strukturált, mély aromavilág jellemzi a bort, mely kevésbé a friss gyümölcsökről szól, sokkal inkább az érett fekete erdei gyümölcsökről és a markánsabb hordóhasználatról, amihez társul szilvahéj, feketecseresznye, üstben készült szilvalekvár, szederlekvár, liofilizát eper, feketeribizli, konyakmeggyes bonbon, kátrány, keserű csokoládé, és itt is, akár a bíborkadarka esetében némi törkölyösség. A háttérben pedig némi frissen őrölt feketebors, bőr és zsálya díszíti illatjegyeit. Kóstolva markáns, kissé szárító tannin, ami remélhetőleg az idő múlásával beépül és lesimul. Mind illatában, mind pedig kóstolva érezhető, hogy késői szüret volt, ezáltal az alapanyag túlérett jegyeket mutat. Szájban határozott savak és hordó jellemzik, illetve némileg diszkrétebb formában az illatában tapasztalható jegyek is. Komolyabb fogásokat, például vadas ételeket kíván maga mellé. 650 palack készült belőle, és szinte kizárólag csak a Rene’s Wine Heaven pincészetnél kapható, így aki szeretne belőle egy üveggel, az látogasson el Juhász René borászatához.

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

(A cikk a René’s Wine Heaven borászat és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)


Related Posts

Vajpuha szarvasgerinc paszternákpürével

Vajpuha szarvasgerinc paszternákpürével

A világszerte nagy népszerűségnek örvendő vadhús, mint arról egy korábbi recept alkalmával már írtam, hazánkban sajnos felhasználás szempontjából már az 1950-es évektől kezdve alig kap teret az asztalon. Így a jelenleg megtermelt 10 ezer tonna vadhúsnak több mint kétharmada továbbra is exportcikk. Pedig a vadhús […]

Egy bor, amire 4 és fél éves várakozási lista van

Egy bor, amire 4 és fél éves várakozási lista van

Az arisztokrata gyökerekkel rendelkező Nyárády Pablo tulajdonában lévő Trifecta Borászat, mint az már korábban is olvasható volt a pincészet ügyvezető igazgatójával, Táborosi Jánossal készített interjúmban, a Tokaji borvidéken kívül az Egyesült Államokban, pontosabban a Napa-völgyben is készít borokat (cabernet sauvignon és pinot noir). Az Egyesült […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .