Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. július 13.

Bio siller a Mátrából

post

Juhász Renéről, a Mátrai borvidéken található René’s Wine Heaven pincészet fiatal borászáról és tulajdonosáról egy korábbi vele készített interjúmban ITT találtok több információt. A kertész mérnök, szőlész-borász René egy félbeszakadt futballkarrier után fordult a borkészítés irányába és 2012-ben a Fiatal Gazda Pályázaton nyert támogatásból indította kis családi borászatát. A terméskorlátozás miatt kis mennyiségben készülnek a borai, így a területek nagyságától függően egyes tételekből csak 100, míg másokból 2000 palack készül. Például ebből a bio 2019-es kékfrankos sillerből is csupán 600 palack készült. Alapanyaga október elején, kicsit túlérett állapotban lett leszüretelve, de ez, mint meséli René, tudatos döntés volt, majd bogyózás után került hűtésre. Színét a 48 órás hűtött áztatás után kapta, majd hagyományos kézi préssel préselte René. A bor tartályban erjedt hozzáadott fajélesztő nélkül és használt barrique hordókban pihent hat hónapot.

Élénk szín, kitöltve a pohárban érezhető, hogy az alapanyagát túlérésben szedték. Az átlag sillerektől eltérően mélyebb illatok jellemzik, aromajegyében vezetőmotívumként inkább a puncs, meggylikőr, koktélcseresznye és friss cseresznye jelenik meg, amihez társul eperlekvár, vérnarancs, és édes jellegű fűszerek is. Kóstolva lágyabb karakterű, de határozott felépítésű bor, lekerekedett savakkal, kis cserességgel és a hordó jelenlétével. Ételek mellé jól párosítható, de nyakon öntve hideg szódával sem tudjuk elrontani.

Borítókép:: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!