Az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó – tartja a közmondás. Így mivel már előzetesen megígértem, következzen most a receptleírás. De még mielőtt rátérnék a lényegre, hadd osszak meg néhány információt a Villa Pátzay borászatról, amelynek egyik tétele szerepel az étel mellett, mint borajánlat:
Badacsonytomaj egyik legszebb pontján, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén fekvő Villa Pátzay borászat ma megtekinthető épülete 2010-ben készült el, s még ebben az évben megkapta a „2010 legjobb ipari épülete” díjat. A 2007-ben alakult céget Pátzay István vásárolta meg 2017-ben, és az ő nevéhez kapcsolódik a borászat felvirágzása. A borászat jelenleg 17 ha saját területtel rendelkezik, 2018-ban ezekről a területekről olaszrizlinget és szürkebarátot szüreteltek, nagyrészt azonban vásárolt szőlővel dolgoznak. Főborászuk az a Zsurki Sándor, akinek nevével már több tokaji pincészetnél is találkozhattak a borrajongók: Andrássy, Gróf Degenfeld, Pajzos-Megyer, nem mellesleg Serpens néven saját pincészetet is alapított Tokaj-Hegyalján. A borászat jelenlegi évi mennyisége 250 000 palack, melyet a tervek szerint folyamatosan növelni fognak a jövőben. A Villa Pátzay borászat célja a friss, roppanós, gyümölcsös borok készítése, de ugyanakkor termékpalettájukon megjelennek az elegáns, hordós érlelésű tételek is.
Brie sajtos rizottó, pirított gombával
Hozzávalók (4 személyre):
-
32 dkg rizottó rizs
-
10 dkg brie sajt
-
10 dkg csiperkegomba
-
10 dkg vaj
-
1 fej salottahagyma
-
6 dl zöldségalaplé (víz)
-
2 dl Villa Pátzay Prémium Pinot Gris 2017
-
1 gerezd fokhagyma
-
0,5 dkg reszelt parmezán
-
0,2 dl olívaolaj
-
0,02 dl szarvasgomba olaj
-
kakukkfű
-
rozmaring
-
só
-
bors