Bükki csalódás

Bükki csalódás

Kicsit mintha rájárna a rúd Sándor Zsolt bükki borászra. Nem tudom ki és milyen céllal készítette az eszakihirnok.hu oldalán megjelent képeket (ITT és ITT), de utóbbiak egyáltalán nem méltók azokhoz az elvekhez, amiket a korábban vele készített interjúm alkalmával Sándor Zsolt elmondott. Egyébként érdemes a kommenteket is elolvasni, igaz, nem tudom, hogy ezeknek van-e valós tartalmuk, nagyon remélem, hogy nem. Mindenesetre egy hozzászólás tényleg elgondolkodtató: „aki prémium borokat állít elő, annak a környezete nem lehet trágyadomb”. Három Sándor Zsolt bor került most a poharamba: Zenit 2016, Ezerfürtű 2018, illetve 4kezes 2017.

Nehéz műfaj a félédes bor, ettől függetlenül ezt a 2016-os zenitet nem jó inni, és sajnos ez már nem az első olyan bora Sándor Zsoltnak, amire ezt mondom. Nem tudom, mi történik a háza (értsd borászata) táján, de itt sem a tudatosságot vélem benne felfedezni, hanem sokkal inkább azt, hogy „valahogy így sikerült”… Nehézkes illat, benne lappangó illó és körömlakklemosó, ezen felül érett sárgahúsú gyümölcsök, körte kompót, reszelt alma, répatorta, és keserű vonulat. Egészen furcsa felépítésű az aromatikája, őszintén bevallva nem szívesen időzök a szagolgatásával. Gyümölcsöket, főleg frisseket nem igen találok. Disszonáns bor és kóstolva sem sokkal jobb. Szájban átbillen a cukor felé, tapadós, cseres, kesernyés.

Sajnos a 2018-as ezerfürtűje sem az eleganciájáról híres. A Harsányi Hegyeshegy-dűlőről származó bor, mely spontán, használt hordóban lett erjesztve, a fiatal kora ellenére oxidatív jelleget mutat. Illatában reszelt alma, herbák, szárított virágok, és egy kis szúrósság, illetve az előzőhez hasonlóan szintén egy kis körömlakklemosó. Gyümölcsöket nem igazán lehet felfedezni benne. Kóstolva sem tartogat izgalmakat, cseres, a korty szárít, a végén az alkohol is befűt rendesen. A címke szerint Sándor Zsolt arra törekedett, hogy megőrizze a szőlő természetességét, de ha Zsolt szerint ilyen az ezerfürtű, ebből a szőlőfajtából én többet nem kérek.

Egyetlen egy valamire értékelhető bor, a 2017-es turán, mely 4kezes fantázianév alatt került a palackba. A Sályból származó alapanyag spontán erjesztést követően 12 hónapot töltött 450 literes hordóban. Pacsulis, parfümös, mézes, ami ismét eszembe juttatja, hogy sosem volt kedvencem a turán szőlőfajta. Erre szokták mondani: ízlések és pofonok. Édesbe hajló fűszerek, szőlő, feketeerdő torta. Kóstolva puha, lágy, izgalommentes bor, tartalma is alig van, rövid, és vizes. Vagy már túl van a fénykorán, vagy sosem volt. Lecsengésében kesernye. Másnapra szétesett, alig volt benne valami olyan érték, amit jó szívvel fel lehetne sorolni. 

Zárásként még egy gondolat: sajnos Sándor Zsolt Bükki borvidék közösségi bora, a Bálványa sem éppen arról híres, hogy tiszta és hibátlan. Sőt, ennél a tételnél érezhetően valami annyira szétcsúszott a készítésénél, hogy nem is értem miként kerülhetett forgalomba, hiszen egy komolyabb előkóstolón keményen megbukott volna. Kénes, pinceszagú, nagyon magára lett hagyva a bor, aztán korrigálni kellett borászatilag az eredményt.

Sokkal jobb és kifinomultabb borokat kívánok Sándor Zsoltnak, de az is lehet, hogy csak ezek a palackok mutattak nagyon rossz formát. Mindenesetre a kézművesség és a természetesség nem lehet mentség a félresikerült borokra.

Szerző, borítókép: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Bálvány, a Bükkbor: Lehet bálványozni…

Bálvány, a Bükkbor: Lehet bálványozni…

Szabad-e a mai világban bálványokat kreálni? Szabad-e rajongani egy bálványért? Ha bükki, akkor nagyon is… Sok víz lefolyt a Sajón az elmúlt évtizedekben, amíg megérett a Bükki borvidék arra, hogy letegye az igényes fogyasztók asztalára közösségi borát, a Bálványt. Azt hiszem, megérte várni. A hétvégén […]

Sándor Zsolt – „Hiszek a Bükki borvidékben”

Sándor Zsolt – „Hiszek a Bükki borvidékben”

„Sándor Zsolt vagyok, borász, borszakértő és lokálpatrióta. Az utóbbi végett választottam a Bükki borvidéket és nem a körülöttünk lévő ismerteket. Hiszek a borvidék újbóli feltámasztásában, mert régen – mint oly sok minden- ez is működött!” – írja a saját pincészete bemutatkozó szövegében magáról a fiatal […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .